RABARBERBRÖD

rabarberbröd

Äntligen har dom kommit, dom där sura (nu är dom inte så sura men kommer bli) men ack så goda rackarna. Rabarber! Bladen är alldeles skrynkliga och stjälkarna smala och späda. Precis som dom ska vara!

Rabarber för mig är väldigt mycket barndom och det påminner mig om när vi var ”tuffa” och smög in i trädgårdar och knyckte åt oss en hel drös med stjälkar. Egentligen gick dom ju inte att äta pga alldeles för sura för barnsliga magar men det var ändå nåt speciellt att tugga och försöka hålla masken. En hade ju ändå varit lite fräsig och gjort något förbjudet. Idag kan jag önska att barn skulle försöka smyga sig in i trädgården. Det hade varit lite underhållning faktiskt men tyvärr lär det nog inte hända. Gör man inte så idag?

Jag har haft en enveten inflammation i min axel och arm, i biceps och bicepssenan för att vara mer exakt. Jag tror aldrig att jag har upplevt den smärtan någonsin förr. I tre veckor har det gjort ont men jag har inte tänkt så mycket på det mer än att jag kanske hade sträckt mig. I slutet på förra veckan insåg jag att så var nog inte fallet. Att sova på nätterna var bara att drömma om. Hur jag än låg, satt, stod så gjorde det så inibänken ont. Då började det gro i knoppen att det var nåt helt annat än en sträckning eller en nerv i kläm och jag fick uppsöka farbror doktorn. Axeln hade då svullnat upp och det gick inte ens att röra den med en strykning utan att jag hoppade högt. Fy, då var jag inte lika stöddig som när jag pallade rabarber. Nåväl, medicin och vila ordinerades och nu sitter jag här nästan helt värkfri och axeln har återfått sin form och rörlighet och nätterna börjar återigen att fungera dvs min man får sova utan att jag ropar, grinar och suckar.  Alla vann på det där läkarbesöket. Whaaay!

Rabarberbröd? Klicka på länken.

Flerrecept med rabarber:

Rabarbermuffins med vaniljkrämsfyllning

Sommarjuice

Isglass

Rabarber i glas

Sommarmaräng

Rabarberglass

Rabarbersirap

Rabarberpaj

4-5 små späda rabarberstjälkar, fint skivade
50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
 2 msk flytande honung
1 msk flingsalt

11 dl manitoba cream el vetemjöl special
4 dl havregryn

Lös upp jästen i vatten och tillsätt alla ingredienser förutom salt och rabarber. Knåda ihop degen och tillsätt rabarber. Låt degen knådas på medelfart i ca 15 minuter. Tillsätt saltet och knåda degen i ytterligare 5 minuter.Täck över handduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Undvik att knåda den för mycket. Vik ihop degen försiktigt så att det formar ett stort bröd. Lägg på plåt åt låt det jäsa i 35-40 minuter. Jag la lite ”trådar” av rabarberstjälkar på brödet innan jäsning.

Ställ in brödet i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 200 grader efter 15 minuter och låt brödet grädda i 45 minuter till. Håll koll så att det inte bränns. Sänk värmen ytterligare (180 grader) om det behövs. Ta ut och låt svalna övertäckt på galler.


8 svar till ”RABARBERBRÖD”

 1. Antonia

  Googla på frozen shoulder eller frusen skuldra.

 2. Otroligt fin blogg. Väldigt inspirerande med så fina foton det får en att genast vilja testa maten. Jag testade ditt rabarberbröd och det blev super gott! Tack återigen för tipset! :)

  1. Helena

   tack snälla och vad roligt att höra att brödet blev bra :)

 3. Shanna

  Looks so nice! Do you have the recipe in metric measurements? (grams)

 4. […] Rabarberbröd hos Helena Ljunggren. Cocktails med rabarber, grapefrukt och timjan hos Top with Cinnamon. Rabarber- och pannacottapaj hos Hummingbird High. Rabarbercupcakes hos Call me cupcake. […]

 5. himla vacker blogg. och va duktigt du är på fotografering :D

 6. […] då är sista brödet ur ugnen och man kan få gå och lägga sig. Brödet är enormt. Det ser onekligen skumt ut, som en tvättsvamp. Nu får det ligga på galler och svalna så […]

 7. […] Rabarberbröd hos Helena Ljunggren. Cocktails med rabarber, grapefrukt och timjan hos Top with Cinnamon. Rabarber- och pannacottapaj hos Hummingbird High. Rabarbercupcakes hos Call me cupcake. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.