GRYTBRÖD


Med en misslyckad ärtsoppa (som idag, dagen efter, har blivit precis som en ärtsoppa ska vara) i ryggen så kommer här ett recept på ett synnerligen lyckat brödrecept. Jag har då aldrig gjort ett snyggare och godare bröd. Det är luftigt, mjukt och segt på samma gång. Att grädda i gjutjärnsgryta var absolut inte sista gången i mitt kök. Perfekt!

Jag har använt mig av Sura Rune igen på samma sätt som i knäckebröden. Blandad med lite rågmjöl och vatten och sen har han fått gotta till sig i två dygn på en varm plats ovanför kylen. Att den doften som en surdeg ger kan ge så gott bröd begriper jag inte alls. Tapetklister kan inte härskna men det är ändå åt det hållet doften drar.

Det blir ett riktigt stort bröd men bara därför betyder det inte att det räcker länge. Det är det alldeles för gott för.

25 gram jäst
4,5 dl vatten, fingervarmt
3 msk flytande honung
100 gram suredeg

1 dl rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
7-8 dl manitoba cream

Olja till grytan

Lös upp jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, surdeg och honung. Blanda i mjölet och knåda degen i maskin på medelfart i 15 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska vara mjuk och smidig. Hellre för lös än för hård.

Sätt plast över bunken och låt degen jäsa i 2 timmar. Tryck till degen ordentligt, vik kanterna inåt. Ställ för att jäsa i ytterligare 2 timmar och upprepa. Smörj en gryta och efter andra jäsningen lägger du i degen i grytan och låter den återigen jäsa över täckt med plast i 2 timmar. Sätt ugnen på 230 grader.

Pudra över lite mjöl på degen och ställ in grytan nederst i den förvärmda ugnen. Låt brödet grädda i ca 60 minuter. Sänk temperaturen till 150 grader efter halva tiden. Låt brödet stå kvar en stund i grytan, lägg sedan in i bakduk och låt det svalna.


3 svar till ”GRYTBRÖD”

  1. Ett så vackert bröd!
    Det ska jag snarast testa.
    Trevlig helg!

  2. För ett fint bröd :) Det vill jag baka! Men vad för surdeg ska man använda sig av?

  3. Verkligen snyggt bröd!!!
    Ljuvliga foton som vanligt :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.