ENKELT BRÖD MED SMAK AV CITRON

Godmorgon världen. En ny dag har börjat.  Den har börjat på samma sätt som alla andra dagar denna veckan med extrem ryggvärk. Nätterna är en enda stor pina. Att vända sig i sängen är som att köra in knivar i hela kroppen. Med andra ord, inte skönt och otroligt frustrerande. Jag smörjer, masserar och äter värktabletter som jag aldrig har gjort något annat. Ryggen har krånglat den senaste månaden och i måndags small det till i ryggslutet när jag skulle böja mig efter en katt och sen efter det är jag helt körd. Det gör ont ända ner i vristerna. Jag har många krämpor men smärta är något som jag inte alls är van vid och just den där förbenade smärtan är det värsta som finns. Speciellt när den sitter i ryggen. Bläurk!

Nåväl, det blir nog bra tillslut och tills dess får jag välan fortsätta att gnälla, häva mig upp ur säng och soffa (snurrar runt på mage och glider ner på golvet för att sedan på något sätt krypa uppåt – cirkus maximum släng er i väggen)

Från ryggont i brödbak. När man bakar bröd har jag fått lära mig att det är så viktigt med att vara noga med mängden av alla ingredienserna men varje gång som jag har höftat har bröden en tendens att bli så mycket bättre. Lite sånt och lite sånt. Resultatet har blivit alldeles strålande och bröden blir precis sådär luftiga och fina som jag vill ha dom. Just detta brödet är nog ett av dom bästa jag har gjort. Det är absolut inget avancerat alls, det är bara bakat på frihand och inte efter något som helst recept eller mått, förutom på vätskan. Jag ska försöka återge det så gott jag kan men mitt tips är att ta det lugnt, tillsätt det du vill ha i maklig takt så lovar jag att du har ett bröd som kommer få dig att humma vid varje tugga.

So, here we go!

50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
ca 1 dl olivolja (citron)
ca 2-3 msk honung
4-5 dl durumvetemjöl
tillräckligt med manitoba cream (mjöl) tills degen blir mjuk och smidig, ca 7-9 dl
tillsätt lite mer vätska i form av vatten och olja om degen är för hård. Degen ska vara mjuk och elastisk så, alltså mer lös än hård. 
1 msk flingsalt

Smula jästen i en bunke med vattnet. Tillsätt olja och honung och mjölet (ta det lugnt med manitoban, tillsätt allteftersom)  Knåda degen i maskin i 15 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och ställ bunken med degen på spisen och låt den jäsa under kökshandduk i en timme till dubbel storlek.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den försiktigt i 4 delar. Undvik att knåda den för mycket. Arbeta försiktigt ihop fyra bröd och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och låt dem återigen jäsa på spisen under kökshandduken i närmare en timme.

Snitta varje bröd lite försiktigt med en vass kniv och ställ in dom på den nedre delen av ugnen. Släng in lite vatten i botten av ugnen och stäng luckan. Grädda bröden i 25-30 minuter. Sänk till 180 grader efter 10 minuter då bröden har börjat få färg.

Ta ut bröden och låt dom svalna på galler under kökshandduk.


3 svar till ”ENKELT BRÖD MED SMAK AV CITRON”

 1. Så gott det ser ut.
  Hoppas att du har en fin lördag!
  Kram
  Hanna

 2. Hej Helena!
  Ville bara säga att jag gillar hur och att du delar med dig av dig själv samtidigt som du levererar skön mat. Det känns skört, ärligt, gott, snyggt, och uppåt på samma gång!

  Hoppas ryggen blir bättre!

  /Linda

 3. […] HelenaLjunggren.com – Gastronomisk fotografipassion – matblogg […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.