A MATCH MADE IN HEAVEN

Viol och lakrits är en kombination som inte ska glömmas bort för mer klockrent än så blir det inte. Det är i precis samma klass som choklad och lakrits, det är glassen Chocolate bitch ett bevis på. Jag skickade en gång in ett bidrag till Bakochdessert.se med just kombinationen viol och lakrits. Violpannacotta med lakritsgelé. Har du inte testat så är mitt råd – Gör det!

Här är en glass med smaker utan dess like. Att glassen dessutom blev så krämig att jag nästan fällde en tår av lycka när jag drog glasskopan genom och såg hur den ripplade lakritssirapen följde med och blandade sig med glassen på precis det sätt jag vill att den ska göra. Då är glass vackert!

Eftersom jag är en stark motståndare till att använda blixt utan jag vill hellre använda mig av naturligt ljus så har jag har inte alltid så mycket tid att fotografera innan solen har väljer att gå ner. Idag var en dag då solen valde att börja gå ner ganska kvickt. Där stod jag med glasskopa och kamera i högsta upp. Panik. Kall var jag dessutom också efter att ha somnat på sängen med öppen altandörr så att syssla med glass var kanske inte det optimala. Så kall, skakig och trött i kombination med att solen stressar bort blev glassfotograferingen en prövning. Så kan det vara när man är enveten och inte vill använda sig av tillbehören och hjälpmedlen som finns att köpa till kameran. Det var först när jag slutade att använda min externa blixt som jag började tycka om resultatet med mina egena bilder men med det sagt betyder det inte att jag tycker alla andra bilder med blixt är mindre bra. Fast med två undantag, de bilder som är fotograferade med den inbyggda blixten eller, inte att förglömma, bilder tagna i gassande solljus tycker jag inte alls om! Det är jag det. Vi är alla olika och tur är väl det.

Nu ska jag avsluta den här mindre bra dagen med att äta pizza och sen ska jag glo på film tills John Blund får ta över och lotsa mig rätt tills i morgon.

Godafton.

4 dl vispgrädde
1 dl mjölk

5 äggulor
1 dl strösocker
0,5 dl florsocker
2 msk flytande glykos
2 gelatinblad (valfritt)
1-2 tsk violarom
lila hushållsfärg

lakritssirap

 

Lägg gelatinbladen i vatten.

Vispa äggulor, socker och florsocker pösigt. Blanda i grädde och mjölk. Häll blandningen i en kastrull och låt det sjuda långsamt, INTE KOKA, tills smeten tjocknat en aning. Krama ur gelatin och lägg dom tillsammans med flytande glykos i smeten, blanda försiktigt. Ställ smeten åt sidan för att svalna något innan den ställs i kylen för att svälla och bli riktigt kall. Smaksätt med violarom och tillsätt hushållsfärg. Låt smeten gärna stå över natten för att svälla. Då blir resultatet om möjligt ännu bättre.

Kör smeten i en glassmaskin tills den blivit riktigt krämig och god, ca 40-50 minuter. Lägg glassen i en välkyld, frystålig bunke och rippla i valfri mängd lakritssirap och ställ sedan in den i frysen en timme eller två innan servering. 

 


13 svar till ”A MATCH MADE IN HEAVEN”

 1. Man kan bara älska dina foton Helena, tänk om det var så lätt att få till som det ser ut att vara…

 2. fantastiskt fina bilder! (och himla god glass…)

 3. Karin Josefsson

  Hej

  Det här receptet måste jag bara prova som är en stor fantast av lakrits. Var får man tag i lakritsirap.
  Underbar blogg du har med otroligt vackra bilder

  Hälsningar
  Karin i Stenungsund

 4. Den här glassen skulle få min mamma att gråta av lycka. Själv blir jag lite rörd över de fina bilderna. Kram Lottzy

 5. Denna glassen låter gudomligt god!! Bilderna blev jättefina!!

 6. Men herregud så gott!! och bilderna blev ju superfina! som alltid

 7. Gud vad gott det ser ut! Underbara bilder.

 8. Slurp! :D

 9. Underbara bilder! Själv kunde jag inte låta bli att fota glass mitt i solen, en av de allra första gångerna på säsongen då jag var hemma samtidigt som solen sken och temperaturerna började bli drägliga. Härligt!

  Violsmak på glassen låt väldigt gott. Jag som är så svag för violgodis…

 10. Fotona är ju jättefina, du hann innan solen gick ned!

 11. Leena

  Detta är bara så underbart. Jag älskar just viol och lakrits! Bilderna är så rofyllda och vackra, man känner materialen, den kalla glassen, kontrasterna, väldigt fint.

 12. […] Linked from: www.helenaljunggren.com […]

 13. […] tydliga. Tror att kombinationen viol och lakrits är nästa par ut, det kan ju inte bli fel! Tex. glassen med viol och lakrits är en riktig […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.