CHOCOLATE BITCH


Att inte göra sin egen glass är dumt. För att inte säga mycket dumt! Jag tycker att alla borde försöka för vid lyckat resultat vill man aldrig mer gå tillbaka till köpeglass. Köpeglass har sina fördelar men de är inte lika många som den hemmagjorda. Den egna glass blir kanske lite hård och behöver stå framme ett tag innan servering, det är oftast inte köpevarianten. Den som väntar på något gott väntar som bekant ALLTID för länge men vad gör väl det när man blir belönad när den har softat till sig? Det slår det mesta att ta en sked och gotta ner den i en krämig glass som man själv har gjort och sedan humma till smakerna. Jag skulle kunna göra det varje dag!

Just denna glassen har jag inte ätit upp själv utan den fick följa med när vi åkte bort i helgen men jag har smakat på den och jag måste säga att choklad och lakrits är en kombination som man absolut inte får glömma av. Det är inget nytt och numera kan man se just den kombinationen på många ställen men risken finns att många inte vågar och därför går förbi det. Gör inte det!  Lova mig!
Den nya chokladkakan med saltlakrits är to die for!

Choklad-lakritsglassen, vi kan kalla den Chocolate bitch, var ett försök som föll väl ut till slut men det höll på att sluta med att den åkte i slasken. Smeten blev alldeles för tjock och ”geleig” (därför har jag minskat till 1 gelatinblad) och jag blev rädd att den skulle vara alldeles för tjock för glassmaskinen men det lyckades på något sätt att driva runt ändå. Men efter 20 minuter började kroken i maskinen att krångla och köra fast. Jag testade att ta upp smeten och diska ur maskinen och sen starta på nytt men det ville sig inte alls. Jag chansade att det räckte med den lilla tiden och la glassen i en bunke och sen fick den frysa vidare i frysen. Risken finns att när glassen inte har fått gå tillräckligt länge i maskinen så blir den isig eftersom alla iskristaller inte har försvunnit. Denna gången gick det faktiskt bra ändå och glassen smakade gudomligt. Jag ripplade i lakritssirap och succén var ett faktum. Det bästa med sirap är att det fryser inte riktigt utan det blir sådär segt och härligt tillsammans med den kalla lite hårda glassen.

Chocolate bitch
ca 0,5 liter

4 dl grädde
1 dl standardmjölk
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
6 äggulor
1 gelatinblad (valfritt)
1 msk flytande glykos
200 gram mörk choklad, 70%
1 dl lakritssirap

Dela vaniljstången och lägg den tillsammans med mjölk och grädde i en kastrull. Låt det koka upp och ställ åt sidan för att svalna. Lägg gelatin i kallt vatten. Vispa äggulor och socker pösigt. Plocka bort vaniljstången och vispa ner den avsvalnade gräddmjölken i äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och sjud smeten på svag värm tills den börjar tjockna. Det får absolut inte koka! Smält chokladen över vattenbad och rör ner den i smeten.
Krama ur gelatinbladen och lägg dess tillsammans med den flytande glykosen i smeten. Ställ svalt och ställ senare in den i kylen och låt smeten bli riktigt kylskåpskall, låt den  gärna stå över natten. Häll smeten i glassmaskinen och kör tills det blir en krämig härlig glass, 40-50 minuter är att föredra framför 20 minuter. 

Lägg hälften av glassen i en frystålig bunke och rippla i hälften av sirapen. Lägg på resten av glassen och rippla resten av sirapen på toppen. Ställ in i frysen i nån timme. Ta fram 20 minuter innan servering.


9 svar till ”CHOCOLATE BITCH”

 1. Underbart namn på glassen! :)

 2. Men ååååh. Låter så sjukt gott. Vill ha en glassmaskin. Har aldrig gjort glass själv.

 3. Jag erkänner att det är en smak-kombo som jag skulle gå förbi. Men nu när jag läser ditt inlägg blir jag förstås väldigt nyfiken…måste nog prova..:-)

 4. Lakrits är alltid gott! Och kombon lakrits/hallon eller lakrits/choklad är suverän. Jag har ingen glassmaskin men tycker att det funkar bra att få bra konsistens på glassen genom att ha i en skvällt likör eller annan alkohol. Då blir inte glassen så där stenhård eller isig.

 5. Tack igen för att du delar med dig. Du har så vackra bilder och dina recept. Har dock aldrig prövat dom. Men framförallt så har du så vacker text och dina bilder som du förmedlar. För att jag skall säga något mer så känner jag för en vårstädning nu när ljuset åter kommer till oss alla. Vad härligt att vi har detta med alla våra årstider i Sverige. Nu kommer våren…

  Bebe

 6. Mmmmm, lakrits och choklad – toppengott! Och usch, jag lider med er som har kallt hemma. Jag bor i en lägenhet i ett hus från 1904 (tunna reverterade brädväggar, gamla vackra, men otäta fönster) och när det blåser blir det ibland så ruggans kallt och dragigt. Längtar också efter VÅREN och VÄRMEN!

 7. […] än så blir det inte. Det är i precis samma klass som choklad och lakrits, det är glassen Chocolate bitch ett bevis på. Jag skickade en gång in ett bidrag till Bakochdessert.se med just kombinationen […]

 8. […] än så blir det inte. Det är i precis samma klass som choklad och lakrits, det är glassen Chocolate bitch ett bevis på. Jag skickade en gång in ett bidrag till Bakochdessert.se med just kombinationen […]

 9. […] bara av att se på den men det kunde inte hjälpas, glass skulle det bli och glass blev det. En chokladglass med pepparmint och after eight (lakritssirap är utbytt mot after eight). Marängen blev smaksatt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.