RÖDBETSSOPPA.

Jag har aldrig någonsin vare sig gjort eller smakat på rödbetssoppa fram tills idag. Tror jag. I min enfald trodde jag det skulle vara snabbt ordnat men vad jag inte visste var att rödbetorna skulle komma att behöva kokas i närmare två timmar. Trots att jag skurit dom i småbitar! Det tog en evighet verkligen och jag var inte långt borta från att svälta ihjäl när den äntligen ställdes fram där på köksbänken alldeles röd och grann. Puh!

Åh vad tyckte jag då om detta långkok? Gott!
Jag fullkomligt älskar rödbetor och att detta skulle vara något som inte skulle falla mig i smaken var jag aldrig rädd för. Det enda lilla problemet tycker jag var att jag blev mätt lite för fort. Både i magen och i smaken. Den smakar mycket men efter 5-6 skedar så kände jag ”nu räcker det” (det saknades något för att få det lite mer spännande. Vad vet jag inte riktigt). Turen var på min sida och jag var stånkamätt ändå så jag klagade inte.

Ska jag göra det igen måste jag tänka om för det måste hända något med smakerna hela vägen och inte bara i början. Någon som besitter ett fantastiskt bra tips? Ett tips som kan få mig att vilja sluka hela grytan helst!

5 färska rödbetor

3 små plasternackor
1,5 gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
11 dl vatten
salt & peppar
olja till stekning

gräddfil
timjan

Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Skala och riv plasternackorna grovt. Ett tips för att få det hela att gå lite snabbare är att riva rödbetorna också men tänk då på att det skvätter en del om man gör det för hand. Använd en matberedare för att göra det lite renare. Skala och skiva löken. 

Hetta upp en gryta med lite olja och lägg i löken. Låt den svettas lite utan att ta färg. Tillsätt rödbetor och palsternacka och fräs alltsammans i några minuter. Lägg i buljongtärning och tillsätt vatten och låt sedan det koka på medelvärme tills rödbetorna har mjuknat (detta tar lång tid så känn med sticka). Smaka av med salt och peppar.

När det har mjuknat så mixas soppan slät, tillsätt mer vatten om det är så att soppan är för tjock och smaka återigen av den med lite salt och peppar. Servera med gräddfil och lite rostat bröd. 


6 svar till ”RÖDBETSSOPPA.”

 1. Googlade på kolasås och hamnade här! Vilken fantastisk blogg!

 2. […] HelenaLjunggren.com – Gastronomisk fotografipassion – matblogg […]

 3. Så underbart vackert :)

 4. Det är gott att göra en getost/fetaost röra att toppa med!

 5. Catta

  Citron!

  Citron!

  Citron!

 6. Så gott de ser ut och Tack för receptet, toppar gärna med lite fetaost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.