PAJEN. DAGEN. JAGEN.

Här är den. Pajen som jag malt på om i dagarna två, kanske tre. Det blev en smak till utöver blåbär och fikon. Citron fick flytta med och som bekant så är blåbär och citron en match made in heaven och då kunde det alltså inte alls bli fel. Pajen gjordes, eller bakverket alt. bakelsen kanske är mer rätt eftersom jag egentligen inte tycker att det kan kallas paj om inte fyllningen är gräddad men det är jag det, vad ni väljer att kalla det är helt och hållet upp till er. Det primära är att det var gott. Redigt gott. Syrligt, lite sådär att det drar i munnen och sött på ett sätt som får smaklökarna att dansa svansjön.

Igår var vi på bio och jag lyckades inte se färdigt filmen vilket inte är något nytt under solen alls. Jag tror inte det finns någonstans i hela världen som jag somnar så skönt som i en biosalong. Tintin var ohyggligt sövande men jag lyckades hålla mig vaken åtminstone första timmen, och det ska jag ha stor credit för, sen knackade John Blund på min axel och jag vaknade senare av en make som tyckte det var väldigt humoristiskt att joxa med mina 3D-brillor som naturligtvis hade hamnat på sniskan. Så har vi det. Eller jag det!  3D är förövrigt äckligt överskattat. Jag fixar det inte alls. Mina ögon kan aldrig fokusera och släpper jag blicken från filmen, bara för någon sekund, är jag kokt och ögonen far runt som om dom aldrig har gjort något annat. Nä, film ska ses i 2D. Punkt.

Jag tänkte börjat dagen med att vara ambitiös och putsa fönster men valde att tömma diskmaskinen istället och vips så var det ambitiösa borta och jag placerade rumpan på stolen vid datorn och här är jag nu och kommer troligtvis att vara här hela dagen. Det blir ju ändå snart mörkt och då blir alla fönster rena igen. Även golven blir rena vid mörker. Det är perfekt, vid mörker är vårt hem kliniskt rent. Jag vill ha mörkt jämt.

6 småpajer/bakverk alt 1 stor

Pajdeg

4 dl vetemjöl
3 msk marsanpulver
1 msk socker
1 nypa salt
120 gram kallt smör
0,5 dl kallt vatten

Blanda torra ingredienser i en matberedare. Skär smöret i kuber och lägg i. Mixa det snabbt till en smulig massa. Tillsätt vattnet. Plasta in pajdegen och lägg i kylen i minst 30 minuter (eller flera dagar, det går också om man känner för det).
Kavla degen och tryck ut degen i formen/formarna  och grädda skalen på 180 grader i ca 10 minuter för små och 20 minuter för en stor. Låt pajskalet svalna helt.

Citronkräm

3 äggulor
0,5 dl strösocker
0,5 dl vispgrädde
saften av 1 citron
50 gram smör 

Lägg alla ingredienser utom smöret i en kastrull och låt det sjuda på medelvärme tills det tjocknar. Det får inte koka för då stelnar krämen. Ta av från spisen och blanda försiktigt i smöret och låt krämen svalna.

6 fikon
blåbär, valfri mängd

Full pajskalen med citronkrämen. Dela fikonen och stoppa ner i krämen och strö över blåbär. Klart. Ät och njut. 


14 svar till ”PAJEN. DAGEN. JAGEN.”

 1. Mumsigt! Och bilderna… ja som vanligt, Perfekt!

 2. Men där är den ju, och finfin blev den! :)
  Har inte varit på bio på evigheter men somna i soffan framför teven det gör man nästan alltid en fredagskväll! ;)

 3. Låter fantastiskt gott!
  Somna på bion brukar jag också göra, hi hi…

 4. På ”vår” bio är ljudet så himla högt så att somna där är näst intill en omöjlighet. Anki har oftast med sig proppar till öronen för att stå ut med ljudet överhuvudtaget…
  Så härlig känsla när man får till det och lyckas riktigt bra med en idé man gått och känt på en tid.

 5. Har aldrig själv somnat på bio , men sett andra som gjort det.

 6. alltså gu vilka bilder du tar,du måste nog ha en grym kamera som får till de så levande.och vilken paj då,mums filibaba

 7. Vilka underbara bilder :)

 8. Vi jobbar på samma sätt du och jag hör jag! Med det här att låta mörkret ”städa” lägenheten. Mycket bra där. : – ) Har aldrig testat 3d film, misstänker att jag skulle bli åksjuk, och vem vill lägga massa kosing på det!?
  Ljuvliga bilder!

 9. Dina foton är otroligt fina!! Grymt imponerad!

 10. Vilka fantastiska bilder du tar! Blir hur avis som helst på din talang!

  1. 1HGa7u aybeczbohbkx

 11. Den såg alldeles fantastiskt god ut! :)

 12. Helt enkelt underbart. Jag älskar verkligen dina foton, mycket inspirerande!

 13. Mmmm, ser jättegott ut. Å vilka fantastiska bilder du tar, superfina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.