OPERATION VILSNA RÖDBETOR

Jag vet inte hur jag lyckats glömma av en hel påse med rödbetor. Det är ett under att dom hållit sig och inte ruttnat ihop till något helt annat än gott. De var inte ens mjuka utan de var fortfarande fasta och fina. Hur det är möjligt kan jag inte begripa eftersom dom legat i en påse och inte luftats på flera (!!) månader. Ibland ska man ha tur!

Varm rödbetssallad fick det bli. Jag visste inte riktigt vad jag gjorde men någonstans i tanken fanns det en gnutta hopp om att det skulle smaka som jag ville. Tyvärr, i detta fallet, så har jag ju opererat mig och blev alldeles för mätt alldeles för fort på alldeles för lite. Osis, för det blev verkligen jättegott!

Jag älskar vanlig, hederlig, kall rödbetssallad men detta var nog nästan snäppet bättre. Enkelt var det också med undantag för det ohyggligt pilliga jobbet med att skala rödbetorna. Det råkade bli lite av ett blodbad på köksbänken, kaklet, spisen, bordet, fönstret, golvet eftersom de slippriga rackarna hade en tendens att pjonga iväg när jag blev lite överoptimistisk och tryckte till på skalet i tron om att rödbetan sakta med säkert skulle glida ur sitt skal och lägga sig försiktigt i grytan. Rödbetor gör inte så. Konstigt tycker jag.

15-20 rödbetor
1 lagom stor palsternacka
2 salladslökar
2 dl creme fraiche
0,5 dl vispgrädde
1 tsk bruna senapsfrön
salt & peppar

Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten i 30-40 minuter. Häll av, spola med kallt vatten och peta sedan bort skalet. Skär i klyftor.
Skala och tärna palsternacka, strimla löken. 
Vispa samman creme fraiche och grädde. Blanda i senapsfrön och smaka av med salt och peppar. Blanda alltsammans och lägg i en ugnsform. Ställ in i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter, tills palsternackan har mjuknat och det har fått lite färg. 


6 svar till ”OPERATION VILSNA RÖDBETOR”

 1. Konstigt att man lätt glömmer just rödbetor långt in i kylen… Kanske just för att de håller så länge? Jag har också en påse liggande och din rätt var god inspiration!

 2. Det såg verkligen gott ut!!! Jag vt faktiskt inte ens om det går att på tag på just rödbetor här nere annat än inlagda, men jag ska absolut försöka, för detta recept lät supergott!

  Hoppas att du får en mysig tisdag!

  Kraaaaaaaaaaam från ett väldigt kallt (!) Mallorca!

 3. Fantastiskt vackra bilder, som alltid!

 4. Mmm… Tänk så gottigt det kan bli av en bortglömd påse med rödbetor.

 5. I become hungry ! – Very lovely your food photos.

 6. Ja man känner sig lite som Norman Bates när man skalar rödbetor. Det och när man ska ta ut granatäpplekärnor. Sådär de gör så käckt på tv genom att bara slå ut kärnorna har du aldrig funkat hemma hos mig.

  Gott är det med rödbetor hursomhelst! Varma som kalla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.