KALL GLASS


Har du en glassmaskin i skåpet som du glömt bort? Plocka genast fram den och skapa dig din egen glass. Med ett vanligt hederligt vaniljglassrecept kan du fixa smakkombinationer som du sent kommer att glömma. Om du ens gör det någon gång.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Glass är inte svårt att göra men för att få en riktigt fin, krämig och välsmakande glass så krävs det att smeten får svälla och ta den tiden på sig som den behöver för att tjocka till sig för att det ska bli ett så bra slutresultat som möjligt. Att göra snabbglass är långt ifrån lika bra som att göra den med omsorg. Tycker i alla fall jag men vi är alla olika. Någon kanske tycker om hård och isig (isig blir den om den inte får gå tillräckligt länge i maskinen eller vispats upp flera gånger under frystiden (utan maskin) glass. En glass som aldrig kan frysas och plockas fram igen utan att ha blivit stenhård och krispig av is. Jag är inte en av dom.

Att ha gelatin och glykos i glassen är också en smaksak men med båda dom ingredienserna blir glassen mycket smidigare, lenare och krämigare. Utan gelatin tycker jag att glassen har en tendens att åka kana i gommen och efterlämna nånting som känns sådär äckligt fett. Det vill jag undvika och använder mer än gärna både gelatin och glykos.

Vilken smakkombination skulle du vilja ha?
(Återkom så kanske den tillverkas i mitt kök och läggs upp här på bloggen med hänvisning till din egen blogg såklart)

Om det är så att du har lite problem med att läsa receptet på bilden så klicka på länken här under.

3 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 vaniljstång eller

en knivsudd vaniljpulver

5 äggulor
1 dl strösocker
ev. 2 gelatinblad
1 msk flytande glykos
finrivet zest och saft från en citron 

Vispa äggulor och socker till en slät, fluffig smet. Rör ner grädde, mjölk, citronsaft/zest och delad och skrapad/vaniljstång alt. vaniljpulver. Häll över till en kastrull och låt smeten sjuda, inte koka! (kokar smeten kommer den att stelna), tills den tjocknat något, ca 15 minuter. Ta ur vaniljstång och rör i glykos. Lägg i blötlagda gelatinblad om du valt att ha med det, rör försiktigt tills de har lösts upp, ställ sedan in smeten i kylen och låt den bli helt kall. Minst 5 timmar. Helst över natten.
Kör i glassmaskin till krämig glass, ca 40-45 minuter. Lägg glassen i en väl kyld bunke med lock i frysen en timme innan servering.

Utan maskin: Följ receptet tills det är dags för frysen. Ställ in smeten i en frystålig bunke och låt den frysa i en halvtimme  och ta sedan ut smeten igen och vispa den slät. Upprepa varje halvtimme under 4 timmar.


26 svar till ”KALL GLASS”

 1. Har varit på G för att skaffa glassmaskin länge nu. Om jag nu bara kan bestämma mig för modell m m….. Köpglassen innehåller så mycket onyttigt!
  Helena! Kan du inte ha en kurs i matfotografering här på min blogg? Du tar så himla fina matfoton!

 2. Du tar så fina bilder att jag blir helt tossig! Helt makalösa! :) Det bästa jag vet är matbilder och du är mästaren! :) Vill laga precis allt! ;) Har du något tips på ett bra, inte allt för dyrt objektiv för den typen av fotografering?

 3. här på ”din blogg” skall det naturligtvis stå.

 4. Visst är det så mycket godare med hemmagjord glass!!!
  Så fina bilder!! Vilket redigerings program använder du dig av!!!

  1. Tack så mycket! Photoshop är det programmet jag använder mig av.

   1. Har precis fått photoshop cs3 installerat i datorn men begriper inte så mycket, vill göra en fin header så jag kollar på youtube lite men nån gång kanske jag lär mig!!
    Några bra länkar???

 5. Tack för titten hos mej !!! kul

  Vad mycket gott du visar i din blogg :))))
  Ha en fin dag !
  Kram Bia

 6. Tack så mycket :)

  mm gott det verkar Har aldrig gjort glass själv o har ingen maskin kanske något att iinförskaffa =)

 7. Hej, Vad roligt att du tittad in till mig. Din blogg är ju helt underbar. Vilka fantastiska bilder, blir ju galet avis. Älskar själv hålla på med fotografering men min bilder blir ju på långa vägar inte så fina som dina! Jag har inte fotograferat mat eller bakverk tidigare, men jag blir verkligen inspirerad !!! :)

  1. Real brain power on dislapy. Thanks for that answer!

 8. Åh vilken fin blogg du har! Himla fina bilder och söta recept. Me like!

 9. Åh! Jag vill också ha en glassmaskin! Är på tok för lat att göra en utan maskin så jag får helt enkelt köpa en!

 10. Hej Helena.
  Vad kul du kollade in på min blogg och vilken tur för mig som verkligen blev inspirerad av dig! Måste jag kolla fler recept som du lagt ut någon dag. Såg du är från Ulricehamn:) bodde där under gymnasiet då jag gick på skidgymnasiet där. Så ganska längesedan nu….;)
  Kram Jennie

 11. Tack för kommentaren på min blogg mycket trevligt och ännu trevligare att hitta din blogg. Otroligt fina bilder och så är jag avgudar jag fin glass. Om du är i Stockholm borde du besöka StikkiNikki gelato de gör grym glass.

 12. Hejsan!
  Jag säger som du Helena. Jag fattar inte varför jag är inte här oftare. Du har ju en av de absolut finaste matbloggarna i Sverige (världen). Förutom underbara bilder skriver du bra och intressant. Nu ska jag göra glass med glykos och gelatin :)

  1. Nu måste jag hissa Christer Erngrens blogg också, kul mat och fantastiska bilder

 13. Ser jätte gott ut!

 14. […] HelenaLjunggren.com – Gastronomisk fotografipassion – matblogg […]

 15. Du har så fantastiskt fina bilder som alltid gör mig sugen på det du visar! Det är väl i och för sig det som är meningen…hihi:)
  Min favoritglass är mango glass som innehåller små bitar av mango…gottgott!

  Tack för din fina kommentar på min blogg! Kram

 16. Får ju hur dåligt samvete som helst när vi läser detta… Vi köpte ju glassmaskin förra året efter många om och men och precis som vi vara oroliga för så har den blivit hyllvärmare! De gånger vi gjort glass i den är lätträknade och kräver nog bara en hand, tyvärr. Det är väl det där med framförhållning och så, när vi blir sugna på glass så blir vi det typ ”ge oss glass, nu!” och då är det inte optimalt med att slänga ihop en i maskinen…

  Fast en glass med smakkombinationerna kaffe/whisky hade Håkan jublat över, Anki hade mest blivit glad om Igloo hade återuppstått (ja där var ett problem till, isglass – det funkar ju inte i maskinen:) )

 17. […] har jag blandat det i en vanlig hederlig vaniljglass (utan saft och zest från citron)utan några som helst konstigheter förutom att jag har droppat i några droppar karamellfärg i […]

 18. […] har jag blandat det i en vanlig hederlig vaniljglass (utan saft och zest från citron)utan några som helst konstigheter förutom att jag har droppat i några droppar karamellfärg i […]

 19. […] är lika som vid vanlig hederlig vaniljglass (uteslut citron). Blanda i chokladen i slutet. Om du vill ha den som mjukglass: Servera den direkt […]

 20. […] är lika som vid vanlig hederlig vaniljglass (uteslut citron). Blanda i chokladen i slutet. Om du vill ha den som mjukglass: Servera den direkt […]

 21. […] uppvisade röda vinbärssylt passar som sagt alldeles ypperligt till vaniljglass. Ringla över och lägg till lite mer av sommarens röda bär – hallon och jordgubbar. En […]

 22. […] här är en ganska simpel glass (vanilj – recept finns här men uteslut citron) men dom sötsalta valnötterna gör hela upplevelsen komplett. I efterhand grämer jag mig lite […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.