POTATISSOPPA MED CITRON & CHILI

potatissoppa

Igår hörde jag talas om potatissoppa med citron för första gången och min enda tanke var ”citron med potatis?!” men på nåt sätt, nånstans långt där inne så lät det tämligen tilltalande så idag till lunch slog jag till. Hafsade med lite av varje och med facit i hand och något svedda läppar så önskar jag att jag hade varit lite snålare med chili. Den blev lite i hetaste laget. Gott men HETT!

Citron till potatis skulle visa sig vara riktigt gott. Jag var försiktigt i början men det slutade med att jag tryckte i två hela citroner i grytan och sen klämde jag ut lite extra på toppen. Riktigt fin smak. Lätt och syrlig (och stark).

Så, tack Jannike! Det här satt som en smäck och jag ska absolut göra om det!

2-3 personer

5 små potatisar, mjöliga. Skalade och tärnade
1 gul lök, finhackad
2,5 dl vispgrädde
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 liten röd chili, valfritt
citronsaft, såpass mycket som du själv önskar
salt och peppar
olja eller smör till stekning

Hetta upp en gryta och lägg i potatis och lök som tillsammans får svettas i nån minut. Det ska inte ta färg. Smula i buljongtärning och slå över grädde och vatten. Sänk till medelvärme och låt soppan puttra lugnt i 15-20 minuter, eller tills potatisen har blivit mjuk. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera direkt och strö med fördel över lite krutonger och persilja. Smaklig spis!


5 svar till ”POTATISSOPPA MED CITRON & CHILI”

 1. Vilken spännande och annorlunda twist på hederlig,god och billig potatissoppa!
  Tycker fröken Dill

 2. Den ska jag göra, jag har fått lite dille på soppa , att ta med till jobbet som lunch,¨’
  Jag har av min syster fått ett recept på färsk potatis i ugn där potatisen får sällskap av citron och brieost!
  Gott till grillat.
  Kram

 3. Mmmm nu ligger soppan fint i en glasburk och väntar på att avnjutas senare i eftermiddag.
  Jag säger TACK för detta recept.
  Enkelt. Lättlagat och galet gott!

  1. Åh, kul! Hade du i chili eller höll du den mjuk och fin? :)

   1. Jag hade i malageta, en typ av chili som jag hade med mig hem från KapVerd.
    Maila mig din adress så kan jag skicka över några små röda tillsammans med ett recept om du vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.