POP TARTS. KÖRSBÄRSFYLLNING.


Pop tarts är något som min man visat mig för många herrans år sedan, jag hade aldrig hört talas om det förr. Det är små ”pajer” kan man säga med olika typer av fyllningar. De som man kan köpa i butikerna utomlands, jag tror inte att det finns i Sverige, lägger man i brödrosten ett tag innan man smäcker i sig dom på löpande band. (dessa ska inte ner i brödrosten) Det är snuskigt gott. Sött, krispigt och syrligt av sylten. Helst vill jag ha dom helt utan glasyr men jag ville så gärna ha kladdiga bilder så då fick det bli. Inte bara ett lager utan två dessutom. Det gäller att ta i när tillfälle ges.

Första laddningen jag gjorde körde jag på varmluften i ugnen. BIG NO NO! Stäng av varmluften och pop tartsen blir mer mjuka, härliga och kompakta och. Blir det för mycket luft i dom så är det inte som det ska vara så se till att nagga dom ordentligt med en gaffel eller med en vass kniv.

Fyllningen kan du variera i det oändliga. Jag har gjort hälften med körsbärssylt och den andra hälften med dulce de leche. Den sistnämnda kan ni ju försöka gissa hur söt den blev. Sött är gott i rätt mängder. För mycket sött så blir man stabbig resten av dagen och kroppen kommer hel obalans. Det gör i alla fall min.


Originalet ska vara rektangulära men eftersom jag inte besitter kunskapen att få till lika stora och jämna bitar så använde jag mig av en rund ”kakutstickare” det fungerar lika bra det. Du kan ta vilken form du vill, kanske pepparkaksformar i modellen större kan passa fint. Vem skulle tacka nej till ett stort hjärta fylld med syrlig sylt?! Du kan ge mig två direkt.

Min dag har börjat helt snett. Anfall som satte fart på den redan från början brutala tinnitusen som skriker/vrålar/brôtar i öronen på mig. Ingen bra början på veckan. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det kommer lugna ner sig igen. Jag blir lika rädd varje gång och jag har svårt att se något positivt alls och därmed tror jag inte att det blir bättre om ett tag utan nu är det ytterligare sämre och i min bästa-nivå är sämre. Det har varit så under hela sjukdomstiden (13 år sedan tinnitus började). När jag börjar ”vänja” mig så slår det till och blir sämre och då får jag börja om från början. Det är inte roligt på en enda fläck.
Nåväl, det finns människor som har det mycket värre så här ska inte jag sitta och ynka.

Trevlig vecka på er alla!

ps. får du någon deg över passar den alldeles utmärkt till botten på en äpplepaj. Recept och bilder på min variant kommer vid ett senare tillfälle. ds

ca 12 stycken

315 gram vetemjöl
30 gram florsocker
1/2 tsk salt
155 gram osaltat smör i bitar
1 stor äggula
80 ml plus 2 matskedar mjölk

fyllningen:
235 gram sylt
2 tsk majsstärkelse utrört i 1 tesked kallt vatten
1 stort ägg vispat med 1 tsk varmt vatten 

glasyr:
125 gram florsocker
2 tsk mjölk
2 tsk majssirap
1/2 tsk vaniljextrakt

Lägg alla ingredienser, utom ägg och mjölk,  till degen i en matberedare. Mixa tills det blivit smuligt. Tillsätt ägg och mjölk och kör precis tills degen går ihop. Lägg i plats och lägg in i kylen i minst 30 minuter.

Fyllningen: Koka upp sylt och majsstärkelse. Låt det puttra i någon minut tills det tjockat till sig. Ställ åt sidan för att svalna.

Kavla ut degen ganska tunt och skär ut önskade former. De bör vara ca 10 cm långa eller 10 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.  Lägg på fyllning, spara 1 cm runt om. Pensla med uppvispat ägg och lägg på locket. Tryck kanterna med en gaffel. 

Ställ in i mitten på ugnen på 190 grader i ca 15 minuter. Håll koll så dom inte bränns. Låt dom svalna på galler.

Smeta på glasyren när dom svalnat.

Receptet jag utgått ifrån kommer ur – Home baked comfort av Kim Laidlaw


14 svar till ”POP TARTS. KÖRSBÄRSFYLLNING.”

 1. Det ser verkligen galet gott ut!
  Vad gräsligt med din tinnitus, finns det någon ljusning i sikte eller är det definitivt kroniskt?
  Kram

  1. Helena

   Det finns inte mycket ljusning. Tyvärr har jag sedan många år även sjukdomen meniere som förvärrar tinnitus. Det är bara att bita ihop och hoppas på det bästa :)

 2. Inget roligt med tinnitus, usch och ve!
  Men vilka goda kakor, låter farligt gott!!

 3. Hej! Jag har en fråga till dig som verkar lite expert inom glassmakeri ;) Du skriver ofta att du använder en glassmaskin, och nu har jag tänkt införskaffa mig en sådan. Men är det något man borde tänka på eller kan man köpa billigast mjöliga? Borde man ha några speciella finesser? Ha en fortsatt fin dag! Ida

  1. Helena

   Det beror ju lite på i vilken prisnivå du vill lägga dig på. En med kompressor är att föredra då du slipper att frysa block eller bunke innan men då får man betala sina tusenlappar.
   Philips maskin ( http://www.philips.se/c/oevriga-koeksapparater/171621/cat/ ) är den maskinen som jag nog skulle rekommendera om man inte vill ha med kompressor. Jag skulle tippa på att den ligger mellan 800-1000:-.Den har ett block istället för en bunke som inte tar jättemycket plats i frysen. De billigare maskinerna har bunke och det är både pöligt och sämre eftersom jag anser att glassen fryser lite för snabbt vilket kan göra den väldigt isig.

   Hoppas att svaret kan hjälpa dig en bit på vägen :)

 4. Åh, hit med en! Så himla längesen jag tänkte på pop tarts, och så mycket finare de här blev.
  Tack att du lägger upp detta och ta hand om dig!

 5. Dina bilder är fanastiskt magiska! Om du har lust får du hemskt gärna berätta hur du får till den härliga känslan i dom! :)

 6. Men du, vilka godingar! Och vilka fina bilder (som vanligt)

 7. […] botten använde jag den lilla delen som blev över efter mina pop tarts  och den botten blev to die for. Alldeles seg och härlig och den i kombination med de sötsyrliga […]

 8. Det är farligt att gå in på din blogg när man är sötsugen och absolut inte får äta sötsaker! :P
  Fina bilder!

 9. […] botten använde jag den lilla delen som blev över efter mina pop tarts  och den botten blev to die for. Alldeles seg och härlig och den i kombination med de sötsyrliga […]

 10. Oj, smarrigt! Poptarts var väldigt populära när jag bodde i NYC (till frukost…!) men det är liiite för sött för mig. Gott till mellis, dock!

 11. Åh herre..! Små godingar är vad de är.. Ha en mysig helg! :)

 12. […] Pop tarts […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.