PÄRON. POLKA. PAJ.

päron. polka. paj.

Päron och mint är ju som bekant en väldigt trevlig kombination. Päron och polka är precis lika trevligt. Nästan trevligare. Jag såg ett recept i en bok när vi i helgen besökte svärfar. Jag minns inte vilken bok det var men om jag inte missminner mig så hette den något så enkelt som ”Pajer”. I boken hette pajen Grännapaj och så får den fortsätta att heta. Fantastiskt god!

Jag är, som jag sagt många gånger förr, inte mästerbagare utan en amatör långt under medel. Jag har ingen som helst känsla för det här med ugnar, tider och värme. Jag gör som det står förutom att jag ibland kan sänka värmen då jag tycker att det ser ut att gå på tok för fort och ytan blir mörk innan ens hälften av tiden har passerat men ändå så blir det som det blir utseendemässigt. Pajen blev mörk men som tur var så gjorde det inte mycket med smaken. Kanske hade det blivit en smula godare smak om den fått vara ljus i pajskalet men det är inget som vi egentligen behöver gräva djupare i.

Så, här är den. Grännapajen.

100 gram mandelmassa
125 gram smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk socker

3 päron
2 msk smör
0,5 dl socker
3 ägg
3 dl gräddfil
100 gram polkagrisar, krossade

Florsocker

Riv mandelmassan och kör den tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare tills degen går ihop sig. Tryck ut i en pajform (ca 26 cm diameter) och ställ formen i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och tärna päron. Stek i lite smör tills de börjat mjukna.

Vispa ägg och socker. Rör i gräddfil och krossade polkagrisar.

Ta ut pajskalet, nagga botten och förgrädda det i nedre delen av ugnen i  minuter. Ta ut och fyll med päron och slå över äggsmeten. Ställ in pajen i nedre delen av ugnen igen, sänk till 200 grader och grädda pajen i 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna i formen.

Pudra florsocker över pajen vid servering.


2 svar till ”PÄRON. POLKA. PAJ.”

  1. Hej,

    Vilka vackra biler du tar! Allt ser fantastiskt gott ut!

    / Cecilia på ceciliasmat.se

  2. Gud va gott & såå fina bilder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.