MJUKGLASS. DEN ÄKTA VARIANTEN.

mjukglass

Jag kunde inte bestämma mig för vilken bild jag skulle använda mig av så då får det bli snarlika. Det här är en äkta mjukglass och inget som säljs i tetrapck på Ica som jag helt gett upp hoppet på. Det är okej om man tycker om den men jag gör det då inte.

Jag tog saken i egna händer och gjorde en egen glassmet som fått stå i kylen över natten och svälla till sig. Lagom till frukost skickades den ner i maskinen och fick gå där tills den var alldeles krämig och ljuv (ca 45 min). Hivade i den i en spritspåse och vips så var Ruds mjukglass ett faktum. Den smälter inte lika fort som ”glassen” i tetrapack. Den är inte  isig som ”glassen” i tetrapack och den smakar mycket mer än ”glassen” i tetrapack. Har jag nämnt att mjukglass är viktiga saker att det alltid ska tas på allvar och det är absolut inget som ska skämtas bort?! Det tar inte heller speciellt mycket längre tid om man har lite framförhållning. Visserligen ska den få chansen att svälla i ganska många timmar innan men själva tillverkningsproceduren är gjort i ett nafs. Gör man bara smeten (10-15 minuter) dagen innan man ska ha den så är glassen färdig på mindre än en timme.

Den här är något smaksatt (konstgjort – fy) men när suget efter violsmak kommer krypande så måste man ju göra något åt det. Eller hur? Det som blir över, om det nu blir något, är bara att skicka in i frysen dock så blir den inte bra till mjukglass igen men vad gör väl det när det är precis lika gott med kulglass.

5 äggulor
1 dl strösocker
4 dl grädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång eller
en knivsudd vaniljpulver

2 gelatinblad
1 dryg msk flytande glykos

Vispa äggulor och socker till en slät, fluffig smet. Rör ner grädde, mjölk, cdelad och skrapad/vaniljstång alt. vaniljpulver. Häll över till en kastrull och låt smeten sjuda, inte koka! (kokar smeten kommer den att stelna), tills den tjocknat något, ca 15 minuter. Ta ur vaniljstång och rör i glykos. Lägg i blötlagda gelatinblad om du valt att ha med det, rör försiktigt tills de har lösts upp, ställ sedan in smeten i kylen och låt den bli helt kall. Minst 5 timmar. Helst över natten.
Kör i glassmaskin till krämig glass, ca 40-45 minuter. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa strutarna fulla.


12 svar till ”MJUKGLASS. DEN ÄKTA VARIANTEN.”

 1. Fantastiskt fina bilder :)

  1. Helena

   Tack snälla!

   1. Ingen orsak :)

 2. connor

  Hi there,
  where do you add the vioet flavour? and how… maybe google translate missed something

  1. Helena

   Just add it right before you put the batter (i don´t know if thats the correct word :) ) in the fridge. A few drops of flavour is enough….Taste to see if you need more flavour.

 3. Johanna

  Tack för det perfekta receptet. Gjorde med vaniljsmak. Det blev den bästa vaniljglass jag har smakat.Testade både med gelatin och utan. Tyckte det blev bättre utan.

  1. Helena

   Vad roligt att höra! Gelatinet använder jag mest för att glassen inte ska bli rinnig så fort (den gör även glassen något mjukare och smidigare) :)

 4. Peter Hjert

  Kanon glass

 5. Peter Hjert

  Kanon glass bra inte en massa lull

 6. Hej.

  HJÄLP!!! Min smet har blivit som en fast pudding över natten i kylen… Är det meningen???

 7. Jennifer

  Hej! Går det lika bra att bara ha gelatinbladen? (Jag kommer använda glassmaskin).

 8. Hej Helena!

  Vilken jättefin blogg du har!
  Jag undrar vilken glassmaskin du använder och om du rekommenderar några speciella märken/varianter? :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.