MACARON? MAKARON? MACAROON? MACROON? MANDELKAKA!


Tanken var att det skulle bli macaron/macaroon/macroon men att kalla det något sådan skulle vara en skymf. Det här är inget av det utan en mandelkaka, sprucken och grann, med världens i särklass godaste smörkräm mellan. Det började bra och såg väldigt lovande ut men efter första plåten var misslyckandet ett faktum. Det är inget ovanligt för mig eftersom det här med småkakor och finlir är så långt ifrån vad jag egentligen klarar av. Jag HATAR finlir och pyssel. På riktigt! Det ska vara rejäla doningar, grovhugget och slaffsigt. Då trivs jag alldeles ypperligt. Jag imponeras av tålamod för det är något som jag saknar helt och hållet. Går det inte som jag vill efter 5-10 sekunder dänger jag allt i väggen och lämnar både rum och hus. Sånt där har jag inte alls tid med!

Risenta har ju kommit med en 300 gram fylld påse med mandelmjöl. Något som jag har saknat väldigt länge. Så mycket smidigare än att mala mandeln själv. För att lyckas med finmald mandel krävs inte bara en maskin utan det krävs även del av det som jag saknar. Ja just, tålamod! Det blir aldrig mjöl utan mer åt strösselhållet. Inte riktigt som det ska vara alltså.

Till min macaroner/macaroons/macrooner har jag använt mig av receptet som finns på förpackningen men ändå ville det sig inte. Antagligen var det ”skit bakom spakarna”.

Till smörkrämen i mitten har jag smaksatt med ett bärpulver från Mill & Mortar. Något som är helt nytt för mig men som jag absolut kommer använda fler gånger. Det smakar precis som det ska och det ger en färg som jag bara älskar. Hallon och blåbär både ser ut och smakar just hallon och blåbär. Fiffigt! Det krävs inte så mycket för att få till smaken. Vill man förstärka den något så ta istället lite arom eftersom för mycket pulver gör smeten liten för torr och det är ju oftast inte något man önskar.

Jag har smaksatt smeten med samma bärpulver. Hallon som jag fyllt med två olika smaker på smörkrämen. En hallon och en lakrits. Hallon och lakrits är ju en smakkombo som ALLTID går hem. I alla fall hos mig!
Blåbärskakorna har jag fyllt med enbart blåbärssmörkräm. Åhejsanhoppsan vad goda! Dom blev favorit direkt!

Just sådana här små raringar är perfekta att ta med sig som en ”gå-bort-sig-present”. Lägg det i en fin lite ask och jag lovar att det kommer bli mycket uppskattat.

Med detta sagt ska jag nu skära upp mitt nygräddade bröd för kvällen och slänga mig på soffan och invänta Solsidan.
Trevlig kväll!

Receptet är samma som står på förpackningen med undantag för bärpulvret

125 g mandelmjöl
225 gram florsocker
4 normalstora äggvitor
25 gram socker
ev smaksättning/färgsättning (Jag använde mig av 2 tsk bärpulver)

Smörkräm
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
(2 tsk bärpulver och till lakritssmaken använde jag mig av lakritspulver och några droppar av saltlakritsarom.)

Separera äggvitorna, låt dem stå i rumstemperatur över natten. Häll mandelmjölet i en torr bunke. Sikta ner florsockret, blanda noga. Vispa äggvitorna hårt i en separat bunke tills den går att vända upp och ner. Vispa i sockret lite i taget.
Vik försiktigt ner marängsmeten i mandelmjölblandningen. Häll smeten i en spritspåse. Spritsa ut 2 cm stora runda klickar på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå i minst en timme. Grädda inte makaronerna innan de har satt sig – då spricker de!
Grädda i 160 grader i 10-12 minuter. Ta försiktigt loss makaronerna från plåten när de har svalnat något. Rör ihop smörkrämen med valfri smaksättning, spritsa eller bred ut den på varannan makaronhalva. Lägg ihop makaronerna försiktigt.


9 svar till ”MACARON? MAKARON? MACAROON? MACROON? MANDELKAKA!”

 1. Hahaha…söt du är. Vi säger såhär..du lär mig fota och redigera så där bra så lär jag dig göra de perfekta macaronsen :P ;)

 2. Men åhh, nu önskarjag att jag läste lite mer på bloggen innan jag kommenterade första gången..men men.. Läste ”om dig” och förstår lite hur du har det iaf.. När jag kom in till akuten trodde de att jag kanske hade just den sjukdomen du har, men det hade jag inte, däremot hade jag en Stroke.. Så som 32åring fick jag en Stroke pga en missbildning i hjärnan. Den satt i lillhjärnan som styr koordination och balans och pga den lever jag med både yrselattacker och konstantyrsel i perioder. Ibland är jag bra men det går lite upp och ner med dagsformen. Du tar iaf gudomliga bilder, ropade till och med till kärleken att ”kom kom och titta..sådär bra vill jag bli, fasiken undrar hur hon gör”.. Jo du, det är sant…faktiskt. Skänker dig massa värme och hoppas du har en bra dag idag! Kram Mary

 3. […] HelenaLjunggren.com – Gastronomisk fotografipassion – matblogg […]

 4. Ha en fin kväll.
  Kram
  Hanna

 5. Det ser fantastiskt gott ut! Och mandelkakor med smörkräm låter du inte fy skam i mina öron ;)

 6. […] bilder av olika produkter ur Gåshaga Gourmets sortiment. Klicka för att komma till recept med Mill & Mortars bärpulver samt fikonglass med kolakrämen från […]

 7. […] med smak av hallon. Den är gjord på precis samma sätt som en vanlig hederlig sockerkaka men med hallonpulver istället för vaniljsocker. Så gör helt enkelt enligt ditt bästa sockerkaksrecept. Eftersom jag […]

 8. […] med smak av hallon. Den är gjord på precis samma sätt som en vanlig hederlig sockerkaka men med hallonpulver istället för vaniljsocker. Så gör helt enkelt enligt ditt bästa sockerkaksrecept. Eftersom jag […]

 9. Hej
  Ser att ni förstått hur nyttigt och gott blåbärspulver är. Vill ni beställa mer är ni välkomna till min sida.
  Vänligen
  Fredrik

  http://www.larssens.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.