KRONÄRTSKOCKA

Kronärtskocka. Jag har aldrig någonsin ätit det, förutom sådana där inlagda, konserverade historier. Jag har aldrig ätit det på riktigt kan man säga och därför har jag heller aldrig tillagat det. Så, nu behöver jag lite hjälp. Hur ska jag göra? Kan man göra det på något annat sätt än att koka dom i vatten och äta med smält smör?

Jag har hört av så många att det ska vara så fantastiskt gott så nu tycker jag att det är dags för mig att ge mig på det. Det känns som en sak man måste ha smakat på i sitt liv och det känns som att man någon gång måste ha tillagat det. Det känns dock lite mysko att bara äta blad men det kanske är mer än så? Jag är verkligen helt nollad när det kommer till kronärtskockor. Jordärtskockan, som jag antar är en del av kronärtan, har jag ju provat och blev inte riktigt frälst av smaken då jag inte tyckte att den smakade någonting alls. Jag kan ha gjort fel eller så är det bara så att jag inte är ett fan av jordärtskocka och kommer så aldrig att vara. En chans till ska den få innan jag ger upp. Frågorna är när var och hur men det ska nog ge sig när det väl är dags.

Åter till kronärtan – Hur ska jag göra tycker ni? Vad är bäst för att få ut så mycket som möjligt av den? Jag vill verkligen tycka om sånt här, det känns som toppengrejer för en gastric-bypass-opererad. Lagom mycket mat som ser mer ut än vad det är. Typ.

Håll alla tummar för min överlevnad. Nu ska jag ut i den ryska kylan. Den är inte nådig mot mig.


12 svar till ”KRONÄRTSKOCKA”

 1. Jag är en svår kronärtskocksfan av födsel och ohejdad vana. Såhär gör jag: Skär små snitt och bryt av stammen intill botten. Koka i lättsaltat vatten tills bladen börjar lossna. Lägg upp, dippa bladen i rört smör, flingsalt och pressad citron. Gnag av det ”köttiga”. När bladen är slut, ta bort håren och avnjut den lyxiga bottnen med samma tillbehör som ovan.

 2. Instämmer med föregående talare. Perfekt plock om man vill sitta ett tag vid bordet.

  Tack för dina fina bilder. Massor av inspiration!

  önskar dig en fin dag i kylan.

 3. vi hade inte det hemma (Filippinerna), men jag har sett dem i livsmedel här i USA ett tag nu .. du fick mig nyfiken, jag ska försöka förbereda en senare .. lol ..

  det är en trevlig, grafisk presentation du har här .. Nice work ..

 4. Vi gör (eller gjorde) precis som frk Dill skriver och det blir så gott så. Men nu gör vi inte det längre eftersom fruns mage inte alls gillar den goda skockan, och herrn inte alls uppskattar att vistas i samma rum som henne när det ätits skocka…! :)
  Lycka till!

 5. Eftersom jag inte äfter kräftor så är detta ett jättebra alternativ för mig när andra äter kräftor. Man sitter och plockar i samma takt som de andra. Men så mycket mat är det inte. En bra förrätt.
  Jag har flera gånger kokat kronärtsskockan och drakgit av bladen. Rivit parmesan och lagt på den ”köttiga” delen och kört i ugnen. Trevliga drinktilltugg. http://nybergsmat.blogg.se/2011/july/fordrink-med-tilltugg.html#comment

  Hoppas att du hittar något du gillar!

 6. Tyckte första kommentaren beskrev processen utmärkt.
  Måste tillägga att kronärtskocka är väldigt gott och definitivt värt att testa!

 7. Jag kommer ihåg att vi ofta åt kronärtskocka när jag var liten och det skulle vara lite extra. Då doppade vi just bladen i smör och det var ju typ hur gott som helst. Tyvärr är jag numer allergisk mot kronärtskockan så det får förbli ett smakminne. Jordärtskocka äter jag dock hej vilt men det är inte samma sak även om de är släkt.

 8. Vi gör precis som fröken dill. Och det grymt gott! Men säg vilka kokta grönsaker som inte är goda tillsammans med smör och salt. Vi har det som förrätt eller bland olika tapas.

 9. Precis som de andra skriver, det godaste är att bara koka den och äta den med smör och salt. MEN glöm då inte att man ska klippa av toppen på bladen innan man lägger ner den i kastrullen för annars kommer det smaka väldigt beskt. Men gör man rätt smakar det underbart. Och Jordärtskocka och kronärtskocka är två helt olika växter, inte så att den ena är roten och den andra blomman på samma växt. Tyvärr, då hade det verkligen varit en superväxt eftersom jag älskar båda :)

 10. Ja, det bästa är att äta det med smör. Och som Ida säger så måste man klippa av toppen på bladen. Ingen nämner dock att det tar ett bra tag att laga, när mamma gjorde det brukade hon koka dom i en timme. Men det smakar underbart.
  Något annat som jag ätit, men aldrig lagat, är kronärtskocka soppa. Det är helt underbart! Väldigt len, och krämig smak. Ha nybakat bröd att doppa i det och det är något av det bästa som finns. Jag hade det på någon restaurang som dessutom hade lite nötter i, det var också väldigt gott.

 11. Jag måste bara få säga… Vilken fantastiskt fin blogg du har! Otroligt fina bilder, blir så inspirerad! Tack för att sådana här fina bloggar finns!

 12. Berit Ladra

  Hej Helena!

  Hittar din hemsida när jag letar efter uppgifter om konserverad jordärtskockssoppa. Den fanns förr i butikerna (Campbells tror jag) men har inte funnits på många år. Den var väldigt bra som gratängsås. Går förstås att göra själv men skockorna är ju så grymt svåra att skala.

  För att övergå till kronärtskockorna så äter jag dem ofta, ibland flera gånger i veckan. Häpnar över rådet att klippa bort topparna på bladen – det har jag aldrig gjort.

  De vanliga runda skockorna behöver 45 minuters koktid. En hel timme har jag aldrig behövt.

  De senaste åren har det kommit en annan variant som jag bara har hittat på vintern. Den är smalare och lite mjukare och behöver inte mer än 25-30 minuters koktid. Den har även mjukare skägg, som jag inte bryr mig om att rensa bort utan äter tillsammans med botten och de allra innersta bladen. Ofta kan man även äta stjälken på denna variant, men ibland är den för träig.

  Bladen blir fort bruna och vissna i topparna om man inte kokar skockorna samma dag, och ibland har de börjat bli bruna redan i butiken. Det ser lite trist ut men påverkar inte smaken. Det är ju inte hela bladen man äter utan endast den inre köttiga delen.

  Hoppas du har fått smak för skockorna! Hälsningar Berit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.