GOODIE GODDIE


Det finns en färdig körsbärssirap att köpa. KÖP INTE! Gör egen! Tveklöst godare och som bonus får du möjligheten att göra körsbärsvåfflor av dom sönderkokta, söta bären. Har man ingen urkärnare blir det lite kladdigt och söligt men ingenting är omöjligt sägs det. Vill man inte söla så kostar inte en urkärnare många kronor. Det är helt klart värt pengarna att kunna kärna ur både körsbär och oliver i ett nafs men man får dock vara beredd på att kärnorna kan flyga iväg lite här och var men har man en hund som är tokig i dom är även det problemet löst.

Om jag får välja så väljer jag belgiska våfflor. Alldeles tjocka, härliga och makalöst goda. Denna gången använde jag mig av Leila Lindholms recept med undantag att jag blandade i de sönderkokta körsbären och en skvätt körsbärssirap på slutet. Jag behöver väl inte skriva att dom blev ljuvliga? Servera dom med en kula vaniljglass och ringla sirapen över hela härligheten. Släng på ett (eller två, tre…) körsbär på toppen!
Vill man inte ha det i våffelsmet fungerar det precis lika bra i en glassmet. Just sayin’!

Ett helt kilo körsbär finns kvar samt ett fullproppat ”fläderträd”. Det får bli dagens uppdrag.

Körsbärssirap

1 kg körsbär
1 citron
4,5 dl syltsocker
0,5 dl vatten

Kärna ur körsbären och lägg i en kastrull tillsammans med rivet fint skal och saft från en citron. Blanda i socker och vatten. Koka upp och låt det puttra, under omrörning lite då och då, på medelvärme i 25-30 minuter. Mosa bären lite lätt när det är möjligt och sänk värmen om det puttrar för mycket. Sila av bären och häll sirapen i en ren, torr burk med lock. Vill du göra våfflor eller varför inte en glass så spara sönderkoket och blanda i valfri smet. Om sirapen blir lite åt geléhållet fungerar det att hetta upp lite i en kastrull innan servering. För min egen del spelar det ingen roll alls. Geleig=lite mer.


7 svar till ”GOODIE GODDIE”

  1. Belgiska våfflor är de bästa och att tillsätta körsbär, mums!

  2. Körsbärssirap! Aldrig tänkt på , detta tror jag baske mig att jag ska testa att göra i kväll. Tack för inspirationen = )

  3. Hur har du gjort texten bredvid så fint!!!

  4. Vilken vacker bild! Ser jättegott ut tillsammans med belgiska våfflor, mums!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

  5. Mmm, man vill liksom bara trycka ner hela ansiktet i det. ;)

  6. […] HelenaLjunggren.com – Gastronomisk fotografipassion – matblogg […]

  7. […] Körsbärsvåffla […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.