KNÄCKEBRÖD.

Knäckebröd

Att baka sitt eget knäckebröd kräver inga överdrivna skills. Det som behövs är plats för plåtar för mycket knäcke blir det men det är det värt för det både håller sig länge och är väldigt gott. Ju tunnare desto godare så var inte rädd för att använda kaveln några extra gånger. Forma dom precis som du själv känner. Små rutor eller rundlar eller större är den smaksak. Minst spill blir det ju om man väljer att skära ut rutor.

Dom här knäckebröden är väldigt spröda och passar därför ypperligt till ostbrickan. En salt och fin ost med lite jordgubbsmarmelad på toppen. Bara tanken får mig att humma förnöjt. Förvara knäcket svalt och torrt så håller dom i mer eller mindre en evighet fast så länge brukar de inte bli kvar. Så vid nästa bakningsinfall tycker jag att det ska bli eget knäckebröd! Bara gör det!

knäckebrödet

50 gram jäst
5 dl mjölk, 37 grader
2 msk flingsalt
0,5 dl ljus sirap
6 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl, manitoba cream
1 dl skalade linfrön
2-3 msk chaifrön

Topping:
Saltade och rostade melonkärnor
Skalat linfrö
Chaifrön

Sätt ugnen på 175 grader.
Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Rör i sirap och salt.
Tillsätt de torra ingredienserna och knåda degen mjuk och smidig. Låt jäsa i drygt 30 minuter. Dela upp degen i åtta bitar och kavla ut dem tunt. Använd mycket mjöl hela tiden så det inte fastnar. Strö över topping och kavla ytterligare en gång så toppingen trycks ner i degen. Kavla med en kruskavel sista draget. Skär ut valfri form och lägg på plåt med bakplåtspapper. Ställ in i mitten av den förvärmda ugnen och grädde knäcket i 6-8 minuter beroende på tjocklek, vänd knäcket och grädda i ytterligare 6-8 minuter. Håll kollen så att det inte bränns. Låt svalna på galler. Upprepa med resten av plåtarna. 


3 svar till ”KNÄCKEBRÖD.”

  1. […] på alla sätt. Den är söt, lite syrlig och man känner av myntan precis lagom. Den här på knäckebrödet som jag skrev om tidigare idag är strålande. Det räcker egentligen med enbart marmelad men vill […]

  2. Liliana

    Hi! Please, can you tell me what is manitoba cream? I live in Spain. Thank you for your recipes

    1. Hi! It´s a protein enriched flour.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.