FRITERADE RISBOLLAR MED SMAK AV TOMAT, CHILI & VITLÖK

Alltså, friterade risbollar kan det vara något som är gott?! Jag har bara ett svar på den frågan och det är tveklöst JA!

En risotto med olika godsaker kokas samman och kyls ner, formas till bollar i samma storlek som en vanlig hederlig golfboll, rullas i lite ströbröd och skickas därefter ner i het olja och friteras i några minuter. Upp kommer något som är så vackert i sin gyllenbruna färg och runda fina form. Man kan använda sig av vilken risotto som helst, endast fantasin sätter gränserna.

Det stora kruxet till lunchen idag var att komma på vad vi ville ha till. Vi vacklade, suckade och tjostade över vår totalaavsaknad av någon som helst kreativitet. Det var tvärstopp. Vi ville inte åka och handla bara för det där så det fick bli en djupdykning i kylen (nu åkte vi ju ändå ner och handlade efter att vi hade ätit ändå men det tänkte ju inte vi på då – 3-4 stopp på Ica hör till dagen. Suck, Det man inte har i huvudet får man ha i bensinräkning) och där fanns det vitlökssalami och tomater. Tomaterna skickades in i ugnen några minuter tillsammans med en strimlad rödlök och olivolja medans salamin las vid sidan om. Vi fick en lunch som vi sent kommer att glömma. Maken seglade iväg till drömmarnas land och började spåna på sommarens grillningar då risbollar absolut kommer att användas.

Så, testa friterade risbollar. För att använda ren västgötska – det var vrôlgôtt!

3 dl arborioris
1 gul lök 
2 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 dl passerade tomater
1 dl vitt vin
drygt 1 dl kycklingbuljong, kokande
olja till stekning 
salt och peppar 

Finhacka lök, vitlök och chili och bryn detta tillsammans i lite olja. Det ska inte ta färg utan bara mjukna något. Tillsätt riset och fräs alltsammans i någon minut innan du tillsätter det vita vinet. Det ska nästan helt koka bort innan passerade tomater och hälften av kokande buljongen tillsätts. Låt risotton puttra på medelvärme och rör om med jämna mellanrum. Tillsätt buljongen allt efter som. När risotton är krämig och fin ca 20 minuter så är den färdig. Glöm inte att smaka av den med salt och peppar. Ställ den för att svalna helt och därmed få rätt konsistens så att den går att forma till bollar. 

ströbröd
rapsolja, fritering

Rulla bollarna i ströbrödet och släpp nedan försiktigt ner dem i den heta oljan, några åt gången. Testa med en liten bit vitt bröd om oljan är tillräckligt varmt. Den ska bli gyllenbrun. Fritera i några minuter och lägg sedan upp bollarna på hushållspapper för att rinna av. 


2 svar till ”FRITERADE RISBOLLAR MED SMAK AV TOMAT, CHILI & VITLÖK”

  1. Spännande! Låter väldigt gott och annorlunda :)

  2. Leena

    Snygg blogg, härliga bilder! Risbollar ska testas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.