FLÄDERBÄRSAFT

fläderbär
Att få ha fläder i trädgården är en lyx. På sommaren är det de vita och ljuvligt doftande blomklasarna som ger en saft man sent kommer att glömma, en smak att längta efter och på hösten när klasarna ändrar både färg och form genom att bli mörkt lila, nästan svarta bär får man återigen en saft som jag personligen tycker är snäppet bättre. Den påminner mycket om svartavinbärssaft men det är ändå inte samma sak. Just nu på hösten så är det något speciellt med den smaken. Svarta vinbär har sin charm det också men då är det sommar.

Känner man inte för saft så tar det absolut inte stopp där. Det fungerar ypperligt att göra sylt, marmelad och gelé. Många säger att bären bör vara frostnypta eller att de bör ha legat i frysen i ett dygn innan tillredning men det håller jag inte med om. Jag känner ingen skillnad alls. Det smakar ändå fantastiskt gott. Har du äppelträd jämte så tycker jag absolut att du ska ha ta med några i saftkoket, det är i stort sett en regel. Skaka på trädet och ta alla som trillar ner. Perfekt. Man får fler äpplen om det inte har regnat före man skakar. Så är det.

Känner jag mig själv rätt kommer det här att få åka ner i en glass eller en sorbet inom kort.

Söndag och det regnar både katter och hundar på andra sidan fönstret. Det blir en dag inomhus. Projekt rensa garderob. Det kräver sin kaffekopp!

Trevlig söndag!
Puss.

800 gram fläderbärsklasar
600 gram äpple
4 dl vatten
400 gram syltsocker (jag fick ut ca 7 dl saft)

Skölj klasarna och lägg dom i en kastrull tillsammans med klyftade äpplen. Slå på vatten och låt det koka upp och koka på medelvärme i ca 15 minuter. Sila av saften i en silduk (=durkslag och kökshandduk). Pressa ur bären. Mät upp saften och sockret (ca 500 gram per varje liter saft). Häll saft i en ren kastrull och tillsätt sockret. Koka upp och låt småkoka i 10 minuter, skumma under tiden. Häll upp saften i en ren torr flaska. Förvara mörkt och svalt!

 

 


4 svar till ”FLÄDERBÄRSAFT”

  1. Vacker bild

  2. […] har blivit en glass med fläderbärssmak av saften som gjordes i helgen. Med facit i hand hade jag önskat att jag hade i mer av saften för […]

  3. Hej! I förrgår gjorde jag den här saften, var så spänd på hur den skulle smaka (älskar flädersaft). MEN det blev inte saft utan gelé istället, haha! Jag har aldrig kokat saft förut men vad tror du att jag gjorde för fel? :)

    Förresten vore det mycket spännande att se ett ”behind the scen” inlägg om hur det ser ut när du tar alla dessa fantastiska bilder.

    Ha en fin helg!
    /Ida

  4. […] många år som jag missat och alla blommor har vissnat bort. Nu går det ju visserligen att göra fläderbärssaft också men det är ju inte samma sak för det ska man ha på hösten och inte nu. Var sak har sin […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.