CARAMINTS & CHOKLAD

CARAMINTS

Världens godaste godis är Caramints (cara mints). Ni vet dom där hårda kolakaramellerna pudrade med mintigt florsocker i plåtburkar som förr såldes på Danmarksbåtarna? Det gör dom säkerligen fortfarande men eftersom jag åker båt ungefär en gång vart tjugonde år så har jag haft en smula svårt att få tag i det. Tills nu. På Gekås, 9 mil från oss,  finns dom och det är där jag buffrar.

Eftersom jag gör glass lite titt som tätt så tyckte jag absolut att det var dags att de skulle få simma ner i en krämig glassmet och på så sätt bli till en välsmakande kolaglass. Sagt och gjort. Det blev det! (jag är dock inte riktigt nöjd med sötman då jag tyckte att den blev på tok för söt. Jag tänkte inte på att godiset i sig är sött och sockrade där efter – justerat i receptet)

Den andra varianten, chokladglassen, är ett litet experiment med chokladpuddingspulver som låg och drällde i skafferiet. Jag är inte alls ett chokladpuddingsfan och jag har ingen aning om varför det öht fanns i mitt kök. (vågade inte se utgångsdatumet). Nåväl, i efterhand är jag tacksam att den fanns för enligt min syster som är glassprovare blev det en väldigt god och annorlunda konsistens på glassen. Smaken blev lagom chokladig. (Jag har inte smakat på den själv nämligen förutom slickepotten när glassen flyttas från maskin till bunke)

Nu är det dags för friidrotts-vm i vårt hem och snart dags för middag. Hemmagjord sushi. Första gången! Jag har gjort rullarna färdiga och ska snart skära upp dom. Det ser lovande ut frågan är om dom smakar lika bra som det ser ut att göra? Är jag bara tillräckligt hungrig så kommer det nog smaka alldeles kalas och wasabi (något av det godaste som finns) har jag i mängder.

Caramintsglass

5 äggulor
1 dl strösocker
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
1 dl standardmjölk
1+0,5 dl krossade caramints
2-3 gelatinblad
1 msk flytande glykos

Vispa äggulorna tillsammans med socker. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5-6 minuter. 
Rör ner grädde, kondenserad mjölk och mjölk i äggsmeten och häll alltsammans i en kastrull. Låt glassmeten sjuda på medelvärme (det får INTE koka!) i 10-15 minuter. Krama ur gelatinblad och rör ner dessa tillsammans med den flytande glykosen.  Blanda i krossade karameller (spara 0,5 dl till att strö överst på glassen) Ställ smeten i kylen för att svälla i minst 5 timmar, helst över natten.  Kör i glassmaskin i ca 50 minuter. Lägg glassen i en frystålig bunke. Låt stå i frysen 2 timmar innan servering.

Chokladpuddingsglass

6 äggulor
1,5 dl strösocker
6 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 påse chokladpuddingspulver
2-3 gelatinblad
1 msk flytande glykos

Vispa äggulorna tillsammans med socker. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5-6 minuter. 
Rör ner grädde och mjölk i äggsmeten, blanda i chokladpuddingspulver och häll alltsammans i en kastrull. Låt glassmeten sjuda på medelvärme (det får INTE koka!) i 10-15 minuter. Krama ur gelatinblad och rör ner dessa tillsammans med den flytande glykosen. Ställ smeten i kylen för att svälla i minst 5 timmar, helst över natten.  Kör i glassmaskin i ca 50 minuter. Lägg glassen i en frystålig bunke. Låt stå i frysen 2 timmar innan servering.


Ett svar till ”CARAMINTS & CHOKLAD”

  1. Måste bara säga att jag tycker att du är fantastisk! Vilken fin blogg, vilka magiska bilder och vilken ödmjuk människa du verkar vara! Älskar att då och då kika in här och inspireras av din matlagningskonst! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.