ÅRETS HITTILLS BÄSTA HAMBURGARE.

Det är någon vecka sedan som vi startade grillsäsongen på allvar men först igår fick vi för oss att göra hamburgare. Jag har under en veckas tid extremt svårt för att äta kött efter att jag förra helgen skulle skära falukorv. Det slutade i katastrof. Inget fel på falukorven alls men bara synen av den fick det att vända sig i magen på mig och när jag skulle skära skivor var det kört. Det kommer aldrig mer in en falukorv i det här hemmet. Det har visat sig att det inte bara är falukorv utan även karrékotletter, bacon och fläskfilé har precis samma effekt så när hamburgare kom på tal blev jag en smula skeptiskt men tänkte att jag ger det en chans. Det gick alla tiders att äta men efter kom samma illamående tillbaka bara av att jag tänkte på vad jag precis hade stoppat i mig. Synnerligen märkligt.

Nåväl, köttfärs verkar vara det som fungerar någorlunda i köttväg. Inte för att jag prompt måste äta kött men på grillen är det nog det som är det bästa. tycker jag.

Grilla hamburgare nästa gång. Gör dom ganska tunna, snitta ena sidan och grilla dom först på direkt värme för att sedan lägga dom på indirekt värme under lock i några minuter. Baka egna hamburgebröd och ös på med tillbehör. Det är så här hamburgaren ska smaka.

500 gram blandfärs
2-3 msk grillsås, hickory
salt & peppar

Blanda ihop och forma 6-7 hamburgare. Var inte så noga med formen, smaken kommer ändå.

Hamburgebröd, höftat så vågar du inte är mitt råd att leta upp ett annat recept.

1 liter vetemjöl, manitoba cream
1 påse torrjäst
3-4 dl ljummet vatten 
en skvätt rapsolja
ett tryck flytande honung
1 msk flingsalt

Mjölk till pensling
sesamfrön 

Blanda mjöl och jäst, tillsätt vatten, olja och honung. Lägg till mer vatten/mjöl om det behövs. Degen ska vara smidig och inte för hård men inte heller för lös. Kör i maskin i 15 minuter. Tillsätt saltet och knåda några minuter till. Täck över med kökshandduk och låt degen jäsa i ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och skär, knåda inte, försiktigt upp degen till 6-7 bröd. De ska inte vara perfekta i formen. Perfekt operfekt är det vi eftersträvar här. Lägg på plåt och täck över för att ytterligare få jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bröden med mjölk och strö över sesamfrön. Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda bröden i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna övertäckta på galler.


2 svar till ”ÅRETS HITTILLS BÄSTA HAMBURGARE.”

  1. These look great! But Im thinking throwing in some goat cheese in there would even make these even more delicious. Try it out.

    Sorry about your nausea. Not sure what would cause it…you are missing out on Bacon which is unbelievable to me! Hope it gets better

    1. Helena

      Goat cheese and me aren’t the best of friends. Unfortunately. But I promise that I will try it…..sometime. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.