SAFFRANSGLASS MED PÄRON

saffranglass

Det här skulle blivit en päronmarmelad med saffran men eftersom jag misslyckades med det så gick det och blev en glass istället. En riktigt god glass dessutom. Saffransgul och grann.

Jag insåg ganska snart under mitt marmeladmakeri att det skulle skita sig å det grövsta men eftersom hoppet tydligen är det sista som överger en så lät jag det koka färdigt ändå. Det som var fel var att den var alldeles för rinnig och ”sirapig” men tänkte att gelatin kan nog kanske reda upp hela marmeladen. På nåt vis skulle det fungera för jag ville inte slänga den, helt enkelt.

Jag tänkte till och vips så var glassen ett faktum. Den är krämig, söt och har en alldeles perfekt smak av saffran. Med de små bitarna av päron i blev glassen även väldigt fin att se på. En julglass har sett dagens ljus och en burk med marmelad blev det trots allt. Inte riktigt som den var tänkt från början men vad gör väl det. Den blev god den också. Faktiskt.

misslyckad päronmarmelad med saffran

1 kg päron, skalade och urkärnade fint skivade
1 dl vit sirap
2 kuvert saffran
5-6 dl syltsocker

Lägg päron, sirap och saffran i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan på medelvärme i fem minuter. Tillsätt syltsockret och låt sedan marmeladen koka under omrörning i 10-15 minuter. Min blev som sagt väldigt rinnig så jag hällde av 4 dl av ”sirapen” och sparade till glass. (tog även 1 dl av päronen och mosade grovt)

Glassen

4 äggulor
0,5 dl strösocker
5 dl vispgrädde
4 dl ”marmeladsirap”
1 dl mjölk
2 msk flytande glykos
ev. 2 gelatinblad

Vispa äggulor och socker till en slät, fluffig smet. Rör ner grädde, mjölk och sirapen och päronmoset. Häll över till en kastrull och låt smeten sjuda, inte koka! (kokar smeten kommer den att stelna), tills den tjocknat något, ca 15 minuter.  Rör i glykos. Lägg i blötlagda gelatinblad om du valt att ha med det, rör försiktigt tills de har lösts upp, ställ sedan in smeten i kylen och låt den bli helt kall. Minst 5 timmar. Helst över natten.
Kör i glassmaskin till krämig glass, ca 40-45 minuter. 

 


4 svar till ”SAFFRANSGLASS MED PÄRON”

 1. Åh vad fin den ser ut! Jag har lite svårt att sätta saffranssmaken på glass, men man ska inte säga nej förrns man prövat. Hoppas jag hittar sådan någon gång, för det är inget jag lär göra själv :/

  Däremot måste jag fråga var du hittat en så fin glasskopa i metall? Letat som en tok det senaste! Alla är bara plastiga och färgglada överallt.

  1. Saffran är ju en liten speciell smak, inte alltid den fungerar :) Glasskopan lyckades jag fjäska till mig i en kiosk.

 2. Hej! tänkte bara tipsa om min julkallender som varje dag 1-24 dec fylls på med fina priser!

  I dagen lucka finns en bakform från sockerflinga.se som jag tror du skulle gilla:)
  http://www.domkallarmighannes.com/2013/12/julkalendern-lucka-8.html
  Om du inte gillar sådana här komentarer eller redan fått en likande så ber jag om ursäkt och hoppas du får en bra dag:) kram

 3. Glass med saffran låter himla gott, det har jag faktiskt aldrig testat! Läste ditt andra inlägg och skickar här en stooooooor styrkekram till dig, kram Martina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.