PECANNÖT & KOLA

Ända sen jag var en liten knodd så har pecannöt/kola varit glassen jag suktat efter när jag köpt kulglass i rån och än idag är det den som är viktigast att ha i botten. Den ska alltid avsluta hela härligheten. Tyvärr är det så att jag tycker smakerna har gått ner sig en hel del bland kulglassen man köper på kiosken, det smakar inte som det gjorde förr och glassen är tyvärr mycket isigare och det är inte alls bra. Därför kände jag att jag nog får ta tag i detta och göra en egen pecannöt/kola och sagt och gjort. En kolaglass med karamelliserade pecannötter har blivit till. Om den är isig? Inte det minsta. Om den smakar ljuvligt? Oja!

Kolan är gjord på dulce de leche, för ovetande är detta sötad kondenserad mjölk som kokat i sin burk i 2 timmar. Jag har blandat i 3/4 av burken i glassen och resten har jag ripplat i precis innan glassen gått in i frysen.

Ät den ur skål, i rån eller direkt ur burken. Strössla med fördel på lite mer av de karamelliserade pecannötterna. Det mår varke glassen eller du dåligt av.

3 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
en knivsudd vaniljpulver

6 äggulor
1 dl strösocker
2 gelatinblad
1 msk flytande glykos

1 brk dulce de leche 

Karamelliserade pecannötter

 

Vispa äggulor och socker till en slät smet. Vispa ner grädde, mjölk och vaniljpulver. Häll över till en kastrull och låt smeten sjuda, inte koka!, tills den tjocknat något, ca 15 minuter. Blanda i glykos och lägg i gelatinblad. Rör i 3/4 av dulce de leche, ställ sedan in smeten i kylen och låt den bli helt kall. Helst över natten.
Kör i glassmaskin till krämig glass, ca 40-45 minuter. Kör i karamelliserade pecannötter när det återstår 5 minuter i glassmaskinen.  Lägg glassen i en väl kyld bunke och rippla i resten av dulce de leche.

Karamelliserade pecannötter

1 dl grovt hackade pecannötter
1 dl strösocker
2 msk vatten

Rosta nötterna försiktigt i en torr stekpanna. Koka upp socker och vatten i en kastrull tills det karamelliseras. Rör i pecannötterna och häll genast ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Kyl i 10-15 minuter. När det har svalnat kan du bryta bräck eller köra den i matberedare och sedan blanda i det i glass eller använda det som strössel.


Ett svar till ”PECANNÖT & KOLA”

  1. ser jättegott ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.