PAJ PÅ TVÅ OLIKA SÄTT.

paj

Jag frågade ”Paj? Majs och parmaskinka? Rökt skinka och paprika?”. Jag fick svaret ”Majs och parmaskinka!”. Fel svar (majs & parmaskinka) egentligen eftersom jag själv ville ha rökt skinka och paprika så det fick bli två pajer till gårdagens middag, Matlådor fyllda med paj är inte längre något vi saknar.

Paj är inte en storfavorit hos mig men jag gör det gärna eftersom att slänga ihop en paj kan sluta lite hur som helst. Det är kul att göra paj och det är allt som oftast riktigt gott. Det kan bli vrålgott och snyggt men det kan också bli lite mindre lyckat i både smak och utseende. Här är två som blev väldans fina i smaken. En med söt majs och den andra med sälta från rökt bog. En sommarmiddag som vi åt ute i trädgården under vår paviljong. Trots att det blåste rejält i håret så är det ändå den där lilla extra njutningen att äta ute.

Jag gillar´t!

Idag har himlen öppnat sig här i Gällstad och jag känner naturligtvis för att klippa gräs, hänga tvätt och sedan avsluta dagen med att dingla i en hängmatta men det är ju såklart inte möjligt då. Typiskt!

Jag gillar´t inte.

pajdeg

125 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Kör alla ingredienser i en matberedare tills degen går ihop. Plasta in och lägg in degen i kylen för att vila i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut och lägg i en pajform. Nagga botten och förgrädda skalet i 10 minuter. Ta ut och fyll.

Majs & parmaskinka

340 gram majskorn
0,5 purjolök
100 gram rökt skinka
3 ägg
2 dl standardmjölk
2 msk ketchup
1 msk senap
2 dl riven ost

6 skivor parmaskinka
salt & peppar

Strimla purjolöken och skinkan. Hetta upp en panna med lite smör och fräs tillsammans i några minuter. Det ska inte ta färg. Häll av majs och lägg i stekpannan.
Vispa ägg och mjölk. Tillsätt ketchup och senap och hälften av den rivna osten. Salta och peppra.
Fyll pajskalet och häll över äggblandningen. Lägg på parmaskinka och resten av osten. Grädda på 180 grader i 35-40 minuter eller tills äggstanningen har stannat och pajen har fått en fin färg.

Rökt bog och paprika

300 gram rökt bog i tärningar
1 rödlök
0,5 purjolök
1 röd paprika
3 ägg
2 dl standardmjölk
2 dl riven ost
1 tsk röktpaprikapulver
1 tsk chiliflakes
salt & peppar

Strimla purjolöken och rödlök, tärna paprikan. Hetta upp en panna med lite smör och fräs tillsammans i några minuter. Det ska inte ta färg. Tillsätt den rökta bogen. Krydda och smaka av med salt och peppar.
Vispa ägg och mjölk. Tillsätt hälften av den rivna osten. 
Fyll pajskalet och häll över äggblandningen. Lägg på resten av osten. Grädda på 180 grader i 35-40 minuter eller tills äggstanningen har stannat och pajen har fått en fin färg.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.