GÖR DITT EGET TE.


Hemma hos oss börjar vi dagen med en trasig kamin så kylan ända in till benmärgen är ett faktum. Innan jag började gå ner i vikt hade jag inte alls det här problemet med att frysa, numera fryser jag konstant. Bra eller dåligt låter jag vara osagt.

När det är kallt så finns det inget som slår en stor, rykande het kopp med te. Det är tveklöst det bästa. Söta det med lite honung, luta dig tillbaka och känn värmen kommer krypandes bit för bit av kroppaskrället och känn hur fingrarna blir mer och mer rörliga. Så kallt är det här, det känns som att händerna är alldeles stelfrusna och kinderna tillsammans med näsan är som toppen av ett isberg. Att vissla är uteslutet eftersom huden är så stel att det är omöjligt. Inte så ofta jag visslar strax efter kl 7 men ändå, det får ju finnas någon måtta på det.

Så i väntan på inköp av ny kamin senare idag bälgar jag i mig te som om jag aldrig har gjort något annat. I koppen har jag det som finns på bild nummer 3. Ett hemmablandat te (det är dom alla 4) med pai mu tan (vitt te) som bas och tillsammans med det är det torkade nyponskal och ringblommor. Mer än så behövs inte. Låt det dra i 100-gradigt vatten i 5 minuter. Söta med honung om så önskas.

1.

Rooibos – rött
Rosenrot
Torkade rosor
Torkade rosenknoppar

Låt dra i 4-5 minuter.  Temperatur på vattnet – 100 grader

2.

Svart te – gärna Assam Hatmara
Torkade nyponskal
Torkade hallonblad
Rosenrot

Låt dra i 4-5 minuter.  Temperatur på vattnet – 100 grader

3.

Pai mu tan – Vitt te
Torkade nyponskal
Torkade ringblommor

Låt dra i 4-5 minuter.  Temperatur på vattnet – 100 grader

4.

Grönt te
Torkade hallonblad

Låt dra i 4-5 minuter.  Temperatur på vattnet – 100 grader


6 svar till ”GÖR DITT EGET TE.”

 1. […] HelenaLjunggren.com – Gastronomisk fotografipassion – matblogg […]

 2. Vilken bra idé att göra egna teer! Så enkelt men ändå har jag aldrig tänkt på det, nypon och ringblomma lät jättespännande. Däremot – grönt och vitt te ska inte beredas med kokande vatten. Smaken kommer inte riktigt till sin rätt när man använder kokande vatten och teet blir dessutom lite beskt. Använd vatten som är mellan 70-80° och låt teet dra en aning längre istället. Om du tycker teet blir kallt fort kan du förvärma koppen lite så hålls det bättre!

  1. Åh, tack för tipset, det där har jag aldrig tänkt på. Lägger till det i inlägget så att fler blir uppmärksammade. Tack!

 3. Hej,
  jag har funderat ett tag på att göra egna teer och jag undrar om du har något tips till en nybörjare? Jag undrar också om du har tips på ställen att inhandla ingredienser på?

  1. Helena

   Hejsan! Jag brukar köpa allt på http://www.borgebykryddgard.se/. Hoppas att du finner något som faller dig i smaken.

 4. Hej Helena! Jag ska göra en ny hemsida/blog till min yoga och healing, och letar efter fint rent Templat, ser att du har något sådant jag letar efter, jättefin blogg/hemsida du har…:) Vart kan jag hitta det Templatet…? :)

  //Therése

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.