DU ÄR VAD DU ÄR NÄR DU INTE BLEV SOM DU SKULLE.

Jordärtskocksgratäng eller en potatisgratäng med jordärtskocka i – du väljer! Jag tror inte att jag har ätit jordärtskocka någon gång. I alla fall har jag inte varit medveten om det.  Idag var jag medveten.
Jagskalade några rötter som jag skivade och slängde med ner i potatisgratängen. Hur mycket det smakade det vågar jag inte riktigt svara på för jag tyckte mest att det smakade som en helt vanlig, hederlig potatisgratäng dvs gott! Krämigt och salt.  Till det så råkade jag ha en rökt fårfiol liggandes i kylen. Det är inte varje dag jag har det faktiskt, typ för första gången i mitt liv.

Jag vågar inte svära på att jag kommer att ha det igen, inte för att det var äckligt för det var det verkligen inte det var supergott, utan för att jag börjat bli lite överkänslig mot kött. Jag vill egentligen inte äta kött, jag tycker det är äckligt att vet att det en gång varit en levande varelse. Det är inte helt lätt att hålla sig undan från kött är så fruktansvärt gott – i munnen! I tanken är det en helt annan sak. Då mår jag illa!

Något annat som inte får mig att må illa är tomatsalsa. En med sweet chili. Efter en snabb flukt i kylen så hittade jag ett gäng tomater, en bit paprika och lök samt sweet chili. Om den blev god? Onödig fråga!

Jag fortsätter att vara väck i huvudet. Det snurrar i tid och otid. Jag får sparka mig trött många gånger för att slippa det värsta av anfallen. Jag kan inte för mitt liv begripa varför det bara blir värre och värre på mig. Det ska ju klinga av efter ett visst antal år men på mig är det precis tvärtom. Efter snart 13 år som sjuk är jag nu sjukare än någonsin, visst jag vet mer hur jag ska hantera anfallen och jag får inte riktigt lika svår ångest men det är ändå vedervärdigt. Jag förstår inte vad jag har gjort för att förtjäna detta. Jag vill ha tillbaka kontrollen över mitt liv!

Inlägg 6 av 100.  #100blogg

400 gram jordärtskocka
400 gram mjölig potatis
1 gul lök
3 dl vispgrädde
salt & peppar
2 dl riven västerbottenost

Skala jordärtskocka, potatis och lök. Skiva och lägg i en kastrull. Häll över grädde. Salta och peppra (tänk på att inte salta för lite, smaka dig fram).  Låt koka upp och puttra i några minuter, 10-15 minuter. Rör om hela tiden så det inte bränner i botten. Häll upp i ugnsform, lägg på ost och ställ in i mitten av ugnen på 180 grader i ca 25 minuter. 

Tomatsalsa med sweet chili

10 körsbärstomater
1/2 röd spetspaprika
1/2 rödlök
1 dl sweet chili
persilja

Dela tomater i fyra delar. Finhacka paprika, lök och persilja. Blanda samman allt.

Skiva rökt fårfiol och servera gratäng och salsa till. Smaklig spis. 


11 svar till ”DU ÄR VAD DU ÄR NÄR DU INTE BLEV SOM DU SKULLE.”

 1. Onödigt snyggt detta tycker jag. Blir så jobbigt för mig att blogga sen. ;) <3

  Men du får ju gärna göra en matlåda till mig. Pöss!

 2. Fresterska där!!….ser ju hur gott ut som helst jag hade galant ätit ut den tallriken som både gilla tomatsalsa o rökt fårfiol! :D
  Fast jag har aldrig testat jordärtskocka ….har lixom aldrig blivit av måste framöver testa det oxå.
  Ha det gott trots att plågoandarna äventyrar med dig! =/

 3. Jordärtskockor är underbara små knölar. Fiffiga är dom också, för man kan skörda året runt, så länge det inte är tjäle i jorden. Peta ner några skockor i ett hörn av trädgården, om nåt år har du en massa fina jordärtskocksstånd som dessutom blommar vackert på 2 meter höga plantor.
  Soppa på jordärtskockor är gudagott, skockor är goda att lägga i grytor mm. mm..

 4. Det var lite kul för jag har aldrig (mig veterligen) ätit jordärtskocka, men jag är väldigt nyfiken på det.
  Som vanligt fantastiska foton.

  Känner med dig och hoppas att du ska må bättre snart.
  Kram

 5. Vackert!

 6. Nej du fina, det är INTE så att vi förtjänar det elände vi får! Jag skickar lite cybervärme och styrka att hålla i när det snurrar! Kram

 7. Å vilka vackra bilder! För att inte tala om de stämningsfulla, fantastiska bliderna i förra inlägget!!!
  Jordärtskocka i potatisgratängen är en väldigt bra idé och själv är jag tillräckligt förhärdad så det vattnas i munnen på mig när jag hör talas om fårfiol. Tyvärr har vi aldrig det hemma eftersomdet är för mycket kött för två personer. Minns att jag fick en fårfiol i jobbjulklapp någon gång och den var verkligen jättegod.

  Ta hand om dig!

 8. Jordärtskocka är jättegott! Brukar göra soppa, men i nyår gjorde vi en potatis- och jordärtskocksgratäng och då blev jag lite besviken för jordärtskockorna smakade ingenting.

  Hoppas du snart känner dig bättre för det där låter ju verkligen illa med ditt huvud.

 9. Hej Helena,

  Vill berätta för dig att du har så fantastiskt vackra bilder på din blogg. Tittar på den då och då. Du har också recept som insprirerar men mest är det bilderna och din text som är så fint. Tack för att du delar med dig av detta. Vågar man?

  PS. Jordärtskocka är så gott och en soppa som är så enkel att göra. Skala dom, klyv dom med en potatis med charlottenlök brynt i smör låt dom koka mjuka. Mixa med handmixer, ta hand om buljongen till en lagom bra konstinens, avsluta med att ha i lite… vispgrädde salt, peppar. Smaka av. När du serverar lägg gärna i en klick creme fraiche.

 10. Hej Helena, igen

  Tittade på din livsresa, visste inte att du hade haft en sådan resa. Vad bra att du har gjort någonting åt det, du är lång och vacker men livet är långt och hjärtat måste orka, hoppas att det går framåt för dig. Var inte rädd det går alltid framåt om man vill. Du är samma person. Nu går vi emot våren, sakta men den kommer. Hur har det gått för dig nu i det nya året 2012?

 11. Oj oj oj som jag har förälskat mig i din blogg. Jag har inget djupare intresse för matlagning men du lockar fram något i mig:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.