GLASS 2.0

Ny dag, ny vecka, ny glass. Helgen har flutit på med slutredigering av bröllopsfoton. Närmare 2500 bilder har vi lyckats ta oss igenom sen förra lördagen. Det tar sin lilla stund och även om det är fantastiskt roligt så tar det rätt friskt på krafterna. När man gått igenom hälften så är man dessutom så trött på sina egna bilder, så trött att man funderar på att aldrig ta upp kameran igen.

Jag har börjat min dag på ett alldeles perfekt sätt med en 7-stegsmodell för en fantastisk bra start på dagen. Jag vaknade, flippade, flippade lite till och sen gick jag mentalt i däck. Dagens visdom – skaffa inga djur men gör du det ändå så lev med konsekvensera av ditt, och deras, handlande. Ibland hjälper det inte att dom är söta. Jag lever med konsekvenserna och jag är smärtsamt medveten, tyvärr.

Istället för gnäll –  Glass!
Blåbärsglass har jag gjort förr men då har jag aldrig använt mig av mirakelingrediensen kondenserad, sötad mjölk. Den stod där i skåpet och såg så ensam ut. Det ska gå! Det gick!  Den som jag gjorde blev dock en smula söt, inte så det stör men för att göra den lite godare så halverar jag sockermängden i receptet. Jag missade helt hur söt kondenserad SÖT mjölk redan är. Blåbären ska vara tinade och avrunna (spara endast lite saft) innan de tillsätts.

Många försöker hitta genvägar till goda glassar men jag är av den åsikten (någon annan är fri att ha sin) att det finns inga genvägar för den perfekta glassen. Man kan inte stressa ihop en glass och tro att det kommer att bli god. Visst, om du stressar ihop den så fungerar den precis när den är färdiggjord och har fått stå i frysen nån timme innan servering men får den stå längre är det lögn i helvete att skopa glassen. Stenhård, isig och har du tur att få loss nån bit eller två, flottig. Så flottig att den liksom åker kana i gommen. Så ska det absolut inte vara!

En glass ska vara mjuk och krämig även om den står i frysen i flera veckor (så länge finns dom aldrig kvar i detta hushållet men i andra kanske). Du ska kunna skopa den i princip omgående då den kommer ur frysen (all glass smakar i och för sig lite bättre om den får stå i rumstemperatur i 10-15 minuter innan den skopas)

Glassens A&O enligt mig:
Äggulor (minst 5 stycken)
Gelatin
Flytande glykos

Smeten ska svälla i kylen minst 24 timmar
Glassen ska gå i glassmaskin i ca 50 minuter. Alla iskristaller måste slås sönder om man inte vill ha en isig glass.

Gelatin och flytande glykos gör glassen krämiga och mycket lenare, oavsett vad någon annan säger!
Tänker du bara på detta så är du i princip hemma innan du ens hällt smeten i maskinen. Har du ingen eller du vill inte köra glass i maskin så måste du ta ut smeten varje halvtimme under 3-4 timmar och vispa smeten slät varje gång. Allt för dom förbenade iskristallerna som kan förstöra vilken glass som helst. Dom måste väck!

Vill ha andra smaker är det bara att kika in här, det finns en hel drös. En del med gelatin/glykos och även en del utan men ett råd är att ändå tillsätta det (det var innan jag insåg skillnaden). En del är stressgjorda men dom flesta är gjorda på ”rätt” sätt. Våga testa dig fram, rätt var det är så har du den ultimata glassen i frysen!

Blåbärsglass 2.0, ca 1 liter färdig glass

1 burk kondenserad, sötad mjölk
2 dl grädde
1 dl standardmjölk
en knivsudd vaniljpulver, var försiktig för det behövs bara ”yttepyttelite”

5 äggulor
0,5 dl strösocker
2 gelatinblad
2 msk flytande glykos
250 gram tinade blåbär

Vispa ägg och socker pösigt. Lägg gelatinbladen i vatten.
Häll kondenserad mjölk, grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull och låt det hela precis koka upp. Ställ åt sidan för att svalna. Häll försiktigt i den avsvalndade mjölken i äggblandningen och häll tillbaka alltsammans i kastrullen och låt det sjuda, det får absolut INTE koka, tills smeten har tjocknat något. Ta från värmen och rör försiktigt i gelatin och glykos och tillsist blåbären. Låt sedan smeten bli ordentligt kylskåpskall, låt den stå i kylen i minst 10 timmar men helst ett dygn,
Kör i maskin i ca 50 minuter och lägg glassen i en välkyld bunke och ställ in i frysen. ta fram 10-15 minuter innan servering.


6 svar till ”GLASS 2.0”

  1. Kondenserad mjölk har jag ännu inte använt i glass, vilken tur att jag köpte en burk i helgen så att jag kan testa glassen :-)

  2. Mums mums mums kram Sofia

  3. Jag har fortfarande inte testat att göra glass med ”varm” smet, men alla som gjort det säger att det blir så mycket bättre. Jag får helt enkelt ta och skärpa mig på den punkten ;-)

  4. Vad gott med hemmagjord glass! Det har jag aldrig försökt mig på faktiskt :-)

  5. ÅH de här stor gillar vi..så gotti gott.Blåbär är bara så gott,och kan tänka mig att den blir så krämig med kondenserad mjölk…
    underbara ,underbara bilder.de har ja gillat från första gången och så kul och se dig utvecklas..

  6. Hej, din blogg är underbar, både jag och min storasyster följer dig! :) Vi undrar hur du gör när du får bilderna sådär ”smutsiga”, murriga och mörka som du gör. Det är så fint så jag blir helt galen! Nästa temin kan vi väja photoshop/bildredigering som tillval i skolan, då ska jag väja det och lära mig lite. Kan man söka på youtube för att lära sig att få bilderna sådär lite vintage och mörka som du gör, vad kan man söka på då? Jag hoppas jag blir så bra som du är. HOppas du hinner svara. Kram Maja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.