KAKA MED MARÄNG. HALLON.

Hallonkaka

Om man gör den här kakan på rätt sätt får man en riktigt ljuv och somrig kaka som är ljus, luftig och som har en mild smak av hallon. Gör man den på fel sätt som här, man gräddar först och främst kakan för länge och sedan glömmer man av marängen i på tok för många minuter i alldeles för hög värme, får man något helt annat. Det finns alltså ingen choklad i den trots färgen. Det är enbart en klubba som fått för sig att baka kaka. Jag vet inte riktigt vart min tanke var för jag glömde av den i ugnen fullständigt. Inte bara en gång utan två. Jag kan, om jag anstränger mig med att skära bort kanter, pudra den med florsocker och plocka fram ett jävlaranamma, ana just den där smaken som jag är ute efter. Man kan inte lyckas varje gång. Pfft. Nah!

Jag är egentligen en stark motståndare till nejlikor trots att de ibland kan vara rätt fina. Jag tycker att det är begravningsblommor och att det inte alls hör hemma inomhus men när man drar loss kronbladen och använder som dekoration fungerar det alldeles ypperligt. Känner man för att äta dom är det bara att tugga på. Nejlikor ska vara helt ätbara. Sägs det. Här finns information om ätbara växter. Go bananas!

Hallonkaka

2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl koncentrerad hallonsaft
140 gram smör
125 gram hallon
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smält smör. Använd lite av det smöret att pensla formen. Tillsätt saften.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör i det smälta smöret och saften, blanda försiktigt.
Sikta i de torra ingredienserna och häll smeten i ugnsformen med löstagbar kant. Toppa med hallon. Ställ in i mitten av ugnen, förvärmd 180 grader) och grädda kakan i ca 25 minuter. Testa med sticka, den ska komma ut torr. Låt kakan svalna.

Maräng

3 äggvitor
3,5 dl strösocker
en skvätt citronsaft

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa äggvitorna till ett mjukt skum. Tillsätt socker lite i taget och vispa tills det bildas hårda toppar. Rör i citronsaften och bred ut marängen på den avsvalnade kakan. Ställ i kakan med marängen längst ner i ugnen och låt den stå i 4-5 minuter. HÅLL KOLLEN för här går det undan.


Ett svar till ”KAKA MED MARÄNG. HALLON.”

  1. jupp, nejlikor är ätbara men bara o de dolast för att ätas. blommorna i blomsterbutiker besprutas ofta med kemikalier som inte är något vidare nyttiga att äta…så kolla med affären, eller odla dem själv i trädgårn utan några som helst gifter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.