ÄLGFÄRSBIFFAR & PALSTERNACKSMOS

Jag är, eller var tills igår, väldigt skeptisk till älgkött. Har liksom aldrig varit speciellt förtjust i det men nu är det annat ljud i skällan. Att lyckas med älgfärsbiffar trodde jag aldrig att jag skulle göra men nu är det gjort. Inte sista gången jag tänker ge älgköttet en chans.

Biffarna är saftiga och väldigt enkla i den fina enbärssmaken. Den är inte stark utan den finns där och lurkar i bakgrunden. Precis som det ska vara. Enbär är även det en smak som kan bli lite för mycket och därför är jag väldigt försiktigt med den. Att servera biffarna till palsternacksmos skulle även det visa sig vara alldeles kalas. Palsternacka är något som jag är väldigt förtjust i men har en tendens att helt glömma av den. Synnerligen märkligt. Att använda sig av hälften potatis och hälften palsternacka i ett mos ger en lite sötare smak. Inte för sött men just kombinationen sött och salt i samma tugga är inte att förakta.

Idag är en dag som jag går på lågvarv. Ryggont och allmänt väck vilket resulterar i en sömngångares fart, dvs inte fort alls. Jag får därför försöka mig på någon variant på framförhållning så redan vid åttasnåret i morse började jag med dagens middag. Som sagt, framförhållning. När jag väl lyckas resa mig upp igen (ryggen krånglar så förbannat att jag vill äta upp mina hälar i ren frustration. Om jag bara är still går det fint men att ta sig från sittande till stående eller stående till sittande är ett projekt som jag väldigt gärna hade sluppit. När jag väl lyckats resa mig så får jag inte med mig ena benet. Helmärkligt!) hade jag tänkt ge mig på det där med att göra egen pasta. Sist jag gjorde det var det ett mindre kaos i mitt kök. Det hängde pasta överallt. Det bör tilläggas att det var inte för att på nåt sätt låta pasta hängtorka utan det var för att mitt tålamod tog slut och pastadegen flög åt alla håll. Det här med tålamod är inte min grej. Jag hatar tålamod.

till 6-8 älgfärsbiffar – så här gjorde jag

500 gram älgfärs
1 rödlök
knapp deciliter ströbröd
en skvätt mjölk (ca 0,5 dl)
10 enbär
1 ägg
salt och peppar
smör till stekning

Häll upp ströbröd och mjölk i en skål och låt det svälla i några minuter. Mortla enbären. Lägg i rödlöken i en matberedare och mixa den fint. I med alla ingredienserna och mixa till en fin slät smeten. Forma 6-8 biffar. Hetta upp en panna med rejält med smör och stek dem gyllenbruna och tjusiga på båda sidor. Vänd när du känner för det.

Såsen

2-3 dl vispgrädde
0,5 dl lingonsylt

Ta upp biffarna och häll i grädde och lingonsylt i samma panna som de stekts i. Puttra en stund och smaka av med salt och peppar. lägg tillbaka biffarna och låt de gotta sig med såsen några minuter.

Palsternacksmos

6 potatisar
5 palsternackor
salt
smör
en skvätt grädde 

Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar. Koka dom mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. 
Använd en elvisp eller en potatisstomp, lägg i en rejäl klick med smör och till sist såpass mycket grädde så att du får ett luftigt fint mos. Smaka av med salt och peppar.

 


3 svar till ”ÄLGFÄRSBIFFAR & PALSTERNACKSMOS”

  1. Å herre jösses vad gott. Jag är en stor fantast av husman så det gick rätt in i hjärtat (eller magen…) Och som vanligt; så snygga bilder!

  2. Älg är ju fantastiskt gott!
    Jag är uppväxt med det. Jag tror att många drar sig för att köpa vilt, de vet inte hur det ska tillagas men man får prova sig fram. Inte ha för bråttom.
    Jag ska pröva moset, det låter som det kan falla familjen i smaken.

    Kram

  3. Ser otroligt gott ut! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.