KRÄMIG. LJUV. ÅH SÅ LJUVLIG.

Söker du efter en krämig glass? En glass som är len? En sådan glass som är enkel? Då har du hittat alldeles rätt. Det kan liksom inte bli mer rätt än så här. Den här glassen kommer få dina smaklökar att sjunga högt och länge. När maken smakade rullade ögonen i ansiktet på honom och han viskade nästan fram ”det är är det lenaste jag någonsin smakat, är den på riktigt?” Det är ett tecken som är svårt att inte ta på allvar.

Om man har en burk kondenserad sötat mjölk i skafferiet och man inte riktigt vet vad man ska göra med den så ska man alltid använda den till glass. Se det som en regel! Eller, vi säger så här, gör aldrig något annat än glass med kondenserad sötad mjölk. Okej?

Jag har inte smaksatt den med något annat än en gnutta vaniljpulver så man kan säga att det är en vaniljglass fast modell de luxe. Att jag ripplade i världens bästa kolasås gjorde det hela till en symfoni. Det här går inte att misslyckas med, det är en omöjlighet. Har du aldrig gjort egen glass men står i startgroparna för att göra den första är mitt råd att göra denna. Du kommer aldrig vilja köpa glass igen!

Så, ta fram den där burken med den kondenserade mjölken och sätt igång. Äggvitorna du får över ska du inte slänga, dom tar vi hand om i nästa inlägg och recept.

5 äggulor
1,5 dl strösocker
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vispgrädde
1 burk kondenserad sötad mjölk
2 gelatinblad 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa äggulor och socker, blanda i de övriga ingredienserna utom kondeserad mjölk. Häll smeten i en kastrull och låt det sjuda under omrörning i några minuter, tills smeter tjocknar något. Smeten får absolut inte koka! Krama ur gelatinbladen och rör ut dom i smeten, tillsätt glykos och rör i den kondenserade mjölken. Ställ smeten i kylen i minst 4 timmar, helst över natten för att sväll. Häll ner i glasmaskin och kör den i 50 minuter. Lägg glassen i en frystålig bunke och skicka in den i frysen en timme innan servering. Rippla i valfri sås.


3 svar till ”KRÄMIG. LJUV. ÅH SÅ LJUVLIG.”

  1. vilka bilder, vilka färger!
    så himla inspirerande.

  2. Älskar ljus och komposition i all dina bilder :)

  3. […] HelenaLjunggren.com – Gastronomisk fotografipassion – matblogg […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.