KALLJÄST BRÖD.

Söndagkväll och helgen är alldeles snart slut och ny vecka är på ingång. Vi har haft en helg med lite av allt. Intresse finns? Väl? Allt från Robert Downey Jr (mer kärlek än så är inte ens möjligt) i fredags, namngivning för älskad brorson igår (träffade människor jag aldrig trodde att jag skulle få möta, mer om det en annan dag) och idag har dagen varit alldeles perfekt lugn med tupplurar utspridda från tidig morgon tills nu och grillad kyckling på ölburk till middag. Det är inte ofta som helgerna beter sig så här. Jag gillar det.

Nu till bröd. Att få nygräddat till frukost är precis så lyxigt som det låter. Om man gör degen och skickar in den i kylen kvällen innan så står de startklara så fort ögonen öppnas dagen efter och 30-40 minuter senare doftar det fenomenalt i hela huset. Jag gillar det också.

Brödet är som vanligt höftat och jag har helt missat att ta tiden när det stod i ugnen men nånstans runt 30-40 blev det i alla fall, såpass mycket vet jag. Det fungerar att kalljäsa med allt så ta det receptet som du känner dig mest trygg med. Bra va?

1 påse torrjäst
12 dl vetemjöl, manitoba cream
5 dl ljummet vatten
1 dl rapsolja
2 msk flingsalt

Blanda torrjäst och mjöl, tillsätt resten av ingredienserna utom salt och knåda med maskin i 15 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare några minuter. Dela degen och forma bröd och lägg i formar. Täck över med plast och ställ in i kylen över natten.

Ta  ut bröden, ta bort plasten och lägg istället en bakduk över under tiden som ugnen blir var, sätt ugnen på 200 grader. Pensla bröden med vatten och strö över lite vallmofrön eller havregryn. Ställ in brödformarna i nedre delen av ugnen. Grädda i ca 35 minuter. Ta ut och låt bröden svalna i formarna.


2 svar till ”KALLJÄST BRÖD.”

  1. Johanna

    Perfekt! Vill man få brödet ännu fortare till frukosten gör man frallor av degen. :o)

  2. Hej! Hur många limpor blir en deg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.