JORDGUBBSMARMELADEN SOM BLEV TILL SYLT

Marmelad på frysta jordgubbar är omöjligt. Det blir bara sylt. Är man dessutom lika genomtänkt som mig så skvätter man i lite champagne i hela härligheten och direkt så är man snudd på att få saft istället. Marmelad till sylt till saft. Om man bortser från det klantiga så blir det faktiskt väldigt, väldigt gott. Champagnesmaken vet jag inte riktigt vart den blir av men bara vetskapen om att det är just skumpa i marmeladen, eller sylten, gör att mitt lillfinger pekar rakt upp när jag tar en tugga från biscottin. Det gäller att sätta glamour på vardagen. Jordgubbar och champagne i frukostmüslin. Fint ska det vara!

Att göra egen sylt är inte svårt, det är bara att blanda ner precis vad man känner för. Det är enbart fantasin som sätter gränserna. Har du några slattar av olika bär i frysen så hysta ner det i en kastrull med lite syltsocker och du har snart en alldeles perfekt sylt till pannkakorna, frukostfilen eller glassen. Smält i lite choklad i hallonsylten och det blir en fantastisk smakupplevelse för alla inblandade. Våga vara lite galen men tänk på att det måste låta gott ihop. Få inte knäppen fullständigt. Ett typexempel på knäpp modell grande är min man, han har fått för sig att wienerbröd ska micras med ost. Smaka på orden, låter det verkligen gott?!  I de svåraste tiderna prövas kärleken, det är en sak som är säker.

Nu kanske någon tycker att det är onödigt att öppna en flaska skumpa för att enbart ta 1 dl ur flaskan men det är det inte. Det kommer bli den roligaste marmelad/sylttillverkningen ni någonsin har haft. En skvätt i kastrullen och en större skvätt i glaset. Bjud in en väninna på syltkokning vettja.  Ta en jordgubbe också så är festen i gång på riktigt. Som sagt – glamour i vardagen.

Nu är det lunchtimme och jag ska verkligen ha glamour. En matlåda från min käre far lämnades just. En gammal låda med prislapp och innehållsförteckning kvar från nån rea på färdigmat (kalkonkorv med tysk potatissallad från Citygross – 25:-). I lådan ligger det nu istället potatismos och ugnsfalukorv. Det är glamour så det visslar om det. Mer glamourigt än så blir det inte. Mätt kommer jag bli och tacksam det är jag.

Några burkar, typ 2, men jordgubbssylt blir det.

1,5 kg frysta jordgubbar
500 gram syltsocker
0,5-1 dl champagne 

Jordgubbar och syltsocker i en kastrull. Låt det koka upp och låt det sedan puttra på medelvärme i en 20-25 minuter. Häll i champagnen på slutet. Häll upp i rena, torra burkar och sätt på ett lock. Förvara svalt. 


3 svar till ”JORDGUBBSMARMELADEN SOM BLEV TILL SYLT”

  1. Den som vann mitt hjärta älskar ungsfalu och hemgjort potatismos lika mycket som jag. Bortkastade är alla dyra ”fina” middagar på mig :-)

  2. Visst är det busenkelt att göra sylt. Men gud vad jag smälte när jag läste om att du skvätte ner champagne i härligheten. Sparar detta receptet bums! :)

  3. Jordgubbar och skumpa, man kan nog inte få så mycket mer lyxfrukost där inte:) På en croissant med chokladbitar i… champagnefrukost ju:)
    Här provades kärleken med kaviar till ost och marmeladmakcan på morgonen som Håkan chockade Anki med, och Mariekexen som absolut skulle sköljas ner med massor av apelsinjuice av Anki.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.