GRANATÄPPELSORBET

Granatäppelsorbet

Vill man slabba, klibba och skvätta med ”rödfärg” ska man helt klart pilla kärnor ur granatäpple. Någon säger ”banka lite lätt på dom så åker kärnorna ut.”. Vad någon glömmer att säga är att det skvätter mer än lovligt ner hela köket. Att pilla ur kärnorna i en bunke med vatten är det optimala men eftersom jag vill ha juice av dom så fick jag vackert krångla ur dom. Efter många svordomar och en illröd tröja så var jag äntligen färdig och skickade ner dom stackarna i råsaftscentrifugen och dom fick bli juice. Jag vet inte om det var värt slitet men eftersom jag ville testa sorbet så fick det bli som det blev.

Sorbet blev det. Jag var en smula stressad och lät den inte riktigt frysa såpass länge som det faktiskt behövde därav det rinniga. Fotograferingen var viktigast! Att jag kom på tusen saker att göra efter jag tagit ut den från frysen behöver vi kanske inte prata speciellt mycket om. Jag skyller på frysen. Bra så.

Det blev en sötsyrlig historia som jag kanske kan få för mig att göra igen OM jag orkar med proceduren med kärnorna. Det återstår att se. Utöver det så är det väldigt få ingredienser och det går snabbt att göra men man bör tänka på att den kräver sina timmar i frysen efter att den gått färdig i glassmaskinen. Varför det är så vet jag faktiskt inte men jag misstänker att äggvitan är boven i dramat. Någon som är kunnig kanske kan dela och vill med sig?

Vill man inte göra sorbet eller glass av juicen är det bara att stoppa ner ett sugrör eller två och sätta igång. Den duger väldigt bra som den är också!

3 granatäpplen, kärnade och pressade till juice (ca 2,5 dl)
0,5 dl vit sirap
2 äggvitor
1 msk strösocker

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Rör ner sirap i juicen och blanda försiktigt ihop alltsammans med äggvitan. Kör i glassmaskin och lägg sedan sorbeten i en frystålig bunke och låt den frysa i ganska många timmar.

 


3 svar till ”GRANATÄPPELSORBET”

  1. så gott det ser ut.
    Ha en fin kväll!
    Kram
    Hanna

  2. […] Fastnade för fotot ovan på Pinterest – och för idén! Helena Ljungberg med matbloggen En fotografisk matblogg har givit sig på den svåra uppgiften att skapa en granatäppelsorbet. Får ge henne en eloge för försöket samt de fina fotografierna. De är höstigt mystiska och för tankarna till svunna tiders matstilleben. Vet hur svårt det är att använda granatäpplen eftersom jag förra hösten gav mig på att göra granatäppelsylt. Pillade kärnor, kokade sylt och den blev riktigt god men efter att den stelnat – ja – den är fortfarande stel. Nåväl, jag lyckades i alla fall smaka på den och göra några syltkakor innan den dog. Borde kanske här nämna hur jag en sen kväll också fick för mig att äta granatäpple i vår då vita soffa… Läs Helenas inlägg så förstår ni! […]

  3. […] krävs för att den ska få visa upp sig ordentligt. Det mest fantasifulla jag har gjort är nog granatäppelsorbet men efter det har det tagit stopp. Som det är nu så pillar jag bara kärnor och äter rakt av […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.