EN HEMLIGHET ÄR EN HEMLIGHET TILLS DET INTE LÄNGRE ÄR EN HEMLIGHET

Jag vet inte om det är så att någon undrar varför det inte längre dyker upp några recept här på bloggen men jag tänker nu berätta varför. Jag ska i veckan som kommer (om allt är som det ska) genomgå en operation. En gastric bypass. Eftersom jag tills operationsdagen ska ha tappat 12,6 kg (jag har 2,9 kg kvar så det är väldigt, väldigt svettigt i nuläget) så är det inte mycket till mat här hemma. Fram tills för 3 veckor sedan har jag ätit relativt normalt men ju närmare jag kommit ju mer har jag fått strypa intaget av allt gott (fuskat har jag gjort, det ska jag inte hyckla med) så därför har det inte heller funnits något att fotografera. Det är inte kul att göra en glass som jag inte i nuläget bör äta och jag är inte en personen som kan avstå att provsmaka om jag bakar något så därför har det fått utebli.

Min kost dom senaste veckorna har bestått av barnmat. Olika varianter och konsistenser. Sådär gott men saltar man bara rejält så har det fungerat riktigt bra men jag är mycket skeptisk om det är något som jag kommer vilja mata våra framtida barn med. Alla pastavarianter har varit helt okej och fruktpuréerna riktigt goda men det andra. Uäck! Inget salt i världen har kunnat få till smaken på det. Den senaste jag åt  som smakade riktigt äckligt var Slottsgryta och det var så vedervärdigt att jag mådde illa en hel dag efter. Bara tanken på smaken får det att vända sig i magen på mig.

(Jag har valt just barnmat av två anledningar. Den ena anledningen är att jag efter operation kommer att äta det under några veckor och den andra är att det har varit ett enkelt sätt att fixa en portion mat utan att tänka på allt annat gott som jag kunnat äta istället. Dietsoppor och annat har gått tvärbort.)

Anledningen till att valt att göra en gastric bypass är att vi är ofrivilligt barnlösa och har i många år försökt att bli gravida men inte lyckats på grund av min övervikt. För några år sedan var det riktigt jobbigt men jag har på senare år på något sätt vant mig vid tanken på att jag och Mats kommer att vara ensamma resten av livet. Jag hade börjat tycka om vårt liv tillsammans och känner inte att jag har saknat något. Inget alls faktiskt. Men så för några månader sedan så pratade jag med min doktor, jag vara bara nyfiken på hur det fungerar med operation och på den vägen är det. Prover togs och i den vevan upptäcktes även att jag har diabetes och mitt höga blodtryck började att medicineras så då tog jag beslutet att be om en remiss och det fick jag. Det är efter det som tanken på barn har kommit krypandes igen, det är nästa steg i vårt liv. Jag kan igen se oss som föräldrar. Det är livet som jag någonstans saknar. Så, jag gör inte operationen för att bli smal, det ser jag bara som en bonus, utan jag gör den helt och hållet för min överlevnad och ge mig möjligheten att bli frisk och att kunna ge mig och Mats den finaste gåvan av dom alla – ett barn.

Jag har hållit operationen hemlig länge och endast ett fåtal har vetat om det och det har varit mest för att jag inte velat höra något negativt som skulle få mig att tveka. Nu känner jag att det finns inget som kan påverka mig längre för jag har redan alla negativa tankar som är över huvudtaget är möjligt men jag har också alla positiva och det är dom som gör hela grejen. Därför vill jag nu dela med mig. Den här resan är början på mitt, eller vårt, nya liv. Det ska bli spännande att få lära känna sig själv på nytt. Jag tror att jag kommer tycka mycket om den nya Helena Ljunggren. Hon är rätt frän när allt kommer omkring, hon har bara inte riktigt vågat visat upp sig än.

När jag och alla kroppsdelar har återhämtat sig så ska ni få se på mat, då kommer det dyka upp mängder av gott. Gott som passar alla magar. Det är då det börjar på riktigt!

Håll tummarna på att min förkylning släpper och att  mina resterande 2,9 kg är betydligt mindre om några dagar.


39 svar till ”EN HEMLIGHET ÄR EN HEMLIGHET TILLS DET INTE LÄNGRE ÄR EN HEMLIGHET”

 1. Jag håller alla tillgängliga tumma att du kryar på dig!

  Du kommer se att de 2,9 kilona kommer försvinna i ett trollslag innan det är dags för operationen.

  Stora kramar från Terese

 2. Jag håller mina tummar för dig & din Mats! :)

  1. Tack så jättemycket!

 3. Starkt gjort, bra kämpat och lycka till! Även om jag längtar efter dina matbilder så håller jag tummarna mer för att allt ska gå bra och att du kryar på dig snart! :)

  1. Tack snälla! Matbilder kommer det drälla av senare.. :)

 4. Jag håller alla mina tummar för dig och att ni så småningom får ert efterlängtade barn. Jag och min man har också varit ofrivilligt barnlösa och gått på jobbiga utredningar och behandlingar innan vi äntligen fick vår efterlängtade son, så jag har förståelse för vad ni går igenom. För oss var det en otroligt jobbig period.
  Klart du fixar de sista kilorna! Många hejjarkramar!

  1. Tack snälla!

 5. Önskar dig lycka till med sista spurten och operationen. Förstår ditt val till fullo.

  Önskar ändå få tipsa dig om den här boken, där det berättas om otaliga personer som både blivit av med sin diabetes OCH blivit gravida efter många års fruktlösa försök, tack vare LCHF-kosten.

  http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=917424129X

  1. Tack snälla! LCHF har vi ofta ätit efter här hemma men efter några månader fallit tillbaka i det gamla vanliga.

 6. Jag håller tummarna!! Kommer att gå jättebra! Men undrar varför barnmat skulle vara någon diet?! För att hålla nere portionerna? Finns ju 3 miljarder andra vägar att äta hälsosamt! Barnmat på burk kommer jag inte att försöka vänja mina barn vid. Borde inte vara så krångligt att mixa till själv. Stort lycka till!!!

  1. Jag har valt just barnmat av två anledningar. Den ena anledningen är att jag efter operation kommer att äta det under några veckor och den andra är att det har varit ett enkelt sätt att fixa en portion mat utan att tänka på allt annat gott som jag kunnat äta istället. Dietsoppor och annat har gått tvärbort.

   Tack!

 7. Åh det måste varit tungt att bära. De där resterande 2,9kilona försvinner tills det är dags. Önskar er båda ett varmt lycka till med allt ni har framför er. Bara en massa positiva saker :-)
  Kram Frida

 8. Jag förstår ditt val, jag har flera vänner och bekanta som har gjort och är på väg att göra samma operation, de har också varit i riskzonen för diabetes, högt blodtryck m.m. Om det sen ökar chansen för en graviditet så är det ju ännu bättre! Man KAN missköta sig efteråt, det finns människor som gått upp nästan lika mycket som de tappade i början, men jag tror de allra flesta tappar bra med vikt och får en bättre hälsa.

  Helt OK med barnmatsburkar, det är ju ett väldigt enkelt sätt att få i sig ett lagom mål mat! Gör det som du tycker är lättast och passar dig bäst.

  Och heja för de sista kilona, det kommer du att klara galant!

 9. Önskar dig allt lycka till och hoppas att ditt ”nya” liv blir precis så bra som ni vill att det ska bli!

 10. Önskar dig lycka till, de jag känner som gjort operationen är riktigt nöjda och de har tappat otroligt mycket i vikt

 11. Åhh vilken spännande och för din kropp nyttig resa!! Ska följa din kamp med spänning. Du är jätteduktig som fixat det så här långt!
  Min man gjorde en Gbp i maj 2010 – och det är det bästa val han någonsin tagit. Han körde med modifast pulverdiet i 2 veckor före operationen, och jag (som också behöver gå ner en himla massa i vikt) gjorde honom sällskap. Han gick ner 10 kg och jag 5!
  Efter operationen skulle han liksom du äta passerad mat..så jag kokade soppor så det stod härliga till som han passerade med stavmixer…men jag tror han gjorde det i högst två dagar innan han gav upp och åt sopporna som de var. Efter det åt han precis vanlig mat men tuggade länge.
  Lycka till tjejen!

 12. Kristina

  Oj, vad duktigt du gått ner Helena! De sista kilona fixar du också, heja på!
  Önskar dig och Mats all lycka ni kan få, det barn som blir ert i framtiden, kommer att få det underbart bra. kramar

 13. Det kommer att bli så bra! Jag ska ärligt säga att jag grät när jag läste detta, för mig som har 3 små tjejer är det svårt att förstå hur det är att vara utan. Jag kan bara tänka och tro, men aldrig till fullo förstå. Små kusiner vill vi ha många av och jag hoppas att det kommer bli så i framtiden. Du och Mats är värda alla barn i världen. Skönt att du har delat hemligheten med andra nu. Du är så stark och modig jag önskar att jag hade lite av ditt mod! Stora kramar till både dig och Mats! Lyckliga du som har din Mats, ni är verkligen gjorda för varann!

 14. Heja dig och heja er! Jag håller både tummar och tår och ser fram emot rapporter under vägens gång :)

 15. Marina Johansson

  Vet hur eran längtan känns, då jag själv gått igenom det. Så jag håller verkligen tummarna för att allt ska gå vägen.

 16. Stort lycka till, hoppas att allt blir som ni önskar. Håller tummarna för er och framför allt dig.

 17. Vad spännande Helena, lycka till med allt! (Även om jag inte riktigt förstår hur du kan förmå dig till barnmatsburkarna, då, oavsett alternativ. Det är vilja, det!)

 18. Jättekram. Det kommer att gå jättebra!

 19. Lycka till! Håller tummarna för att allt, ALLT, går din/er väg framöver…ser fram emot att följa dig på din resa (som jag verkligen hoppas du delar med dig av här).

  *KRAM!*

 20. Lycka till! :)

 21. Vill gratulera till ett av dina allra bästa beslut hittills och är övertygad om att det bara finns positiva effekter av det hela. Att sedan kanske få en möjlighet att kalla sig farmor gör ju inte det hela sämre :) Ví är så glada för både din och Mats skull och ser fram emot att få träffa den ”nya” Helena
  Många uppmuntrande kramar med därtillhörande hejarop

 22. Jag vet precis vad du går igenom (inte av egen erfarenhet dock). Jag träffar varje vecka flera patienter på kirurgavdelningen där jag arbetar som genomgår en sådan här operation. Jag vet att det inte är ett lätt beslut och inget lätt mål att uppnå, men det märks att du är väl motiverad. Det kommer gå jättebra altt ska du se. Lycka till! Kram.

 23. Åh fina Inga! Jag hejar på dig och håller alla mina tummar den närmaste tiden. Om ett par veckor är vi nog tillbaka i stan och internet och kan kommunicera mer. Stor kram från jojo

 24. Gert o Inger

  Moget och modigt.
  Lycka till.

 25. Stort lycka till!
  Hälsar fröken Dill

 26. Lycka till!

  Har själv genomgått en GBP och jag är enormt nöjd, det bästa jag gjort! Lycka till!

 27. Håller tummarna att allt kommer gå super bra för dig..Har själv problem med vikten och vet hur jobbigt det är..Har flera bekanta som gått igenom operationen du ska samt min bror ska göra det snart..Hoppas allt går över förväntan och att hälsan din blir bättre..Många kramar

 28. Håller tummar och tår! Lycka till!

 29. Förstår att du vill göra detta och börja ditt liv! Lycka till!

 30. Önskar dej lycka till med viktminskningen, operationen och graviditet. Kram

 31. Vilken underbar hemlighet du avslöjar! Jag beundrar människor som bestämmer sig och görét. Önskar dig lycka till med operationen och er med barngörandet!

 32. Tycker du är så modig, både för ditt val och att du berättar.
  Hoppas allt blir som ni önskar, vi håller våra tummar och tår!

 33. Livet är bra intressant… i slutet blir dina största smärtor dina största styrkor….

  Lycka till och längtar tills dina recept o kort kommer framöver när du piggelinat till dig! =)
  Kram

 34. Kram och stor lycka till! Och kom ihåg att barn kan komma till en på många sätt. Det finns fler vägar till att få ha barn i sitt liv än att producera dem själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.