TVÅ TIMMAR SENARE BLIR DET DULCE DE LECHE

Sötad, kondenserad mjölk. Den duger som den är men om man lägger burken i en kastrull, täcker  med vatten och kokar den i 2 timmar så blir den om möjligt ännu bättre. Kolasåsen som blir går inte att beskriva i ord. Så gott och faktiskt lagom sött i rätt mängder.

Just innehållet i denna kokta burken ska få slinka ner i en glass. Hur låter det med jordgubb- och dulche de leche-glass? I mina öron låter det alldeles förträffligt så, så får det bli.

I går förde vi vår mamma till hennes sista vila. En underbar ceremoni. Mamma fick en fin begravning och jag tror att hon, om hon nu kunde följa oss på avstånd, kände sig helt nöjd med det. När vi lyft upp kistan på katafalken och när vi börjar köra den mot gravplatsen försvinner det grå och regntunga på himlen. Solen skiner med all sin kraft och himlen börjar anas blå. Under hela akten vid gravplatsen strålar solen och när vi väljer att gå därifrån efter 20-25 minuter så försvinner solen och himlen blir grå och molnen blir återigen regntunga. Att solen visade sig fick mig att känna att allt var okej. Mamma har det bra där hon är och det visade hon oss allesammans. Hon fick med sig bilder på alla oss barn, i från olika år. Två skedar, vår mamma var en fena på att spela på skedar. En stor 250 gram nougat, en sån kunde hon smälla i sig på en kvart och Käck, eller Kick heter det väl idag (lakritskola) och sist men inte minst – en plånbok som hon ska lägga alla pokervinsterna i. Ha det bra mamma, vi ses!

Tempot är satt på ”långsamt” idag så nu är det jag som lägger mig på sofflocket och glor på VM tills jag inte längre orkar hålla ögonen öppna. Mats och två av mina bröder har satt sig i båten och åkt ut på sjön för en dag med fiske. Alla har vi våra olika sätt att koppla av och alla sätt är lika bra.

Ha en skön helg alla. Försök hela tiden att vara den bättre människan.

 

 


14 svar till ”TVÅ TIMMAR SENARE BLIR DET DULCE DE LECHE”

 1. En sån fantastisk och värdig ceremoni! Jag blev riktigt rörd.

  Något annat som är fantastiskt är dina bilder, jag är helt såld! Att det dessutom är bilder på MAT gör det inte sämre! Du hamnar direkt i Favorit-fliken!

  1. Tack snälla söta du.

 2. Skönt att höra att ceremonin var så fin och att ni tänkt påp alla de små men viktiga sakerna att lägga med henne. Hon kan inte annat än vara nöjd!
  Många kramar till dig
  Britt

 3. Ser så gott ut.
  Kram till dig.
  HAnna

  1. Kram tillbaka!

 4. Kondenserad mjölk är det bästa som finns!! Förut kunde jag dricka direkt ur burken men idag orkar jag koka den så länge som 3 timmar. Den som väntar på nåt gott… ;)
  Förresten, har du provat göra Banoffee pie?

  1. Banoffee är ruskigt gott. Lite för sött kanske men oj så gott :)

 5. […] Gårdagens dulce de leche har nu äntligen hamnat i en glass. Inte i vilken glass som helst utan i en jordgubbsglass. Något blek dock men det gör ingenting eftersom smaken är det viktiga här. Dulche de leche i glass är helt fantastiskt gott och det stelnar inte, det blir liksom aldrig isigt utan det håller sig krämigt, sött och vansinnigt gott. Dessutom blir det snyggt när det är ripplat i glassen. Så kort och gott, det är perfekt på alla sätt och vis. Jag har använt det förr i min Tom & Jerry-glass (den är fortfarande den absolut godaste glassen jag någonsin har gjort) […]

 6. Glad att höra att ni fick ett sånt fint avsked av er mamma, och att solen sken på er. Kramar till er allihop!
  Elisabeth

 7. Låter som ett riktigt fint avsked, så fint med alla presenter hon fick med sej i kistan. Det hjälper sorgen på vägen lite när man kan känna ett sådant lugn av ceremonin.

 8. Vilken fantastiskt fin blogg du har, dina bilder är ljuvliga, jag önskar mina var i närheten så bra!

  Och dulce de leche är SÅ gott! Jag vågar knappt göra det längre, när jag gör det så försvinner den så snabbt av någon anledning, ungefär i samma takt som att jag lägger på mig tre kilo ;)

  Vad bra att avskedet var ett minne värt att värna om <3

  1. Tack snälla du! Dulche de leche är livsfarligt :D

 9. […] är gjord på dulce de leche, för ovetande är detta sötad kondenserad mjölk som kokat i sin burk i 2 timmar. Jag har blandat […]

 10. […] är gjord på dulce de leche, för ovetande är detta sötad kondenserad mjölk som kokat i sin burk i 2 timmar. Jag har blandat […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.