NÄSTAN SOM ORIGINALET.

tjongare

Caramints! Världens bästa godis! Nu har jag gjort en alldeles egen variant. Hårda kolakarameller som bland recepten heter ”Tjong” smaksatt med pepparmint. Jag är helt såld! När dom var färdiga vid lunchtid så lovade jag dyrt och heligt att jag inte skulle äta en enda pga inte kunna sluta äta. Jag ljög med undantag för ”inte kunna sluta äta”. Jag äter så jag storknar. ”Bara en till”. ”Å en till….ahmen, bara en till eller jag tar två för det är dom sista”.

Eftersom det snart är jul så gjorde jag även en sats smaksatt med saffransarom. En sån i munnen och jag skrockade likt en lullig tomte. SÅ VANSINNIGT GOTT!

Det var en smula svettigt om händerna trots handskar men de, karamellerna, är helt klart värda svedda handflator. Alla dagar i veckan!

Tjongare, en fasligt massa!

3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör

neutral olja

smaksättning – 1 msk pepparmintsarom eller 1 msk saffransarom
Florsocker

Du behöver:
gummihandskar
plåt med kant
Skrapa som tål värme
termometer

Mät upp alla ingredienser, utom aromen, i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning, sänk till medelvärme och låt kolan koka till 140 grader. När det återstår 4-5 grader, tillsätt aromen och rör försiktigt.

Olja in en plåt med kant och häll sedan den heta kolan på. Glöm INTE handskar!  Börja jobba med skrapa, samla ihop och dra smeten inåt. Fortsätt tills smeten svalnat och börjat sega sig. Vik, tvinna och dra degen likt polkagris tills den blivit smidig och håller formen. Tvinna ut och dra kolan till strängar och klipp den sedan i mindre bitar. Lägg bitarna på bakplåtspapper, skilj bitarna åt för annarsblir det en endaste klump. Ställ svalt för att stelna.

Pudra med florsocker om så önskas!
Förvara svalt.

Receptet är från tidningen Matmagasinet – Julspecial. Dom är dock inte smaksatta. Så det här är bättre. Mycket bättre.


2 svar till ”NÄSTAN SOM ORIGINALET.”

  1. Oh ! C’est magnifique ! J’adore ! Bravo !

  2. […] toppen är det krossade kolakarameller, mina egna caramints, och hyvlad vit […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.