NÄR SMAKERNA FÖRÄNDRAS.

Jag är, och har alltid varit, emot bildlösa recept men jag måste göra ett undantag (ytterligare en gång) eftersom jag idag har dängt till med en blomkålsgratäng som fick mina smaklökar att jubla, dock fick det kameran att gråta så därav är det bildlöst.

Det var inte bara en vanlig gratäng utan det är en gratäng med ädelost (!) som jag alltid varit en stark motståndare till. Trots det så åkte det ner en liten ost i kundkorgen. Det undermedvetna ville väl säga något. På nåt sätt ska det ju gå att tycka om det. Nu har jag funnit ett (två om det var ädelost i soppan som svärmor lurade i mig -96)! Då borde det med allra största sannolikhet finnas åtminstone ett till. Jag hade tunt skivad rostbiff till. Som sagt, smaklökarna jublade.

Har du något recept som du väldigt gärna vill dela med dig av som jag vid ett senare tillfälle kan tillaga, fotografera och smaka? Leta i arkivet och återkom, jag vill ha mer!

Inlägg 7 av 100.  #100blogg

1blomkålshuvud
Bechamélsås gjord på 50 gram smör, 3 msk mjöl och 4 dl mjölk – smaksatt med en nypa muskot. 
140 gram ädelost
salt & peppar

Ströbröd av tre skivor formfranska
smör

Sätt ugnen på 180 grader.
Dela blomkålen i buketter. Lägg i kokande lättsaltat vatten och låt koka i 5-6 minuter. Häll av i ett durkslag.
Gör bechamélsåsen. Smällt smöret i en kastrull, vispa ner mjöl och häll i mjölken. Låt det småputtra under omrörning i några minuter. Smaksätt med lite muskot.
Blanda blomkål och bechamél, riv osten och blanda även i den. Spara några matskedar att lägga på toppen. Blanda ströbröd och ost. Lägg uppepå och hyvla över lite smör. Ställ in i ugnen och låt gratängen stå tills ströbrödet blivit gyllenbrunt och krispigt. 


15 svar till ”NÄR SMAKERNA FÖRÄNDRAS.”

 1. Vad glad jag är att du tittade in på min blogg, så jag hittade hit till dig! Fantastiskt fin blogg du har!
  Jag har precis börjat bläddra i Scott Kelby, den verkar väldigt lovande och jag har bara hört gott om hans böcker, så det känns kul att nu ha den första boken i bokhyllan :)

  Kniper åt mig receptet på gratängen, det låter väldigt gott!
  Om somrarna brukar vi göra en underbar ädelostsås bestående av gräddädel och creme fraiche, som smakar helt ljuvligt till hasselbackspotatis och grillad fläskfilé… ett tips om man gillar ädelost och enkelhet.

 2. Jag är inte heller nån ädelostälskare, men jag håller med Anna om att en ädelostsås går ner utan att det gör ont. Man kan med fördel även ha i en rejäl skvätt sherry i såsen.

  Jag gjorde en smörgåstårta med bacon och gorgonzola i höstas som blev supergod!
  http://tomtensdotter.blogg.se/2011/october/smorgastarta-med-bacon-och-gorgonzola.html

  Gorgonzola är supergott ihop med chilisylt
  http://tomtensdotter.blogg.se/2010/november/chilisylt.html

  Chilisylt är förresten gott till ALLT!

  Förresten så är jag lite nyfiken: Blev det något lakritssalt?

  1. Gorgonzola är något som jag inte klarar av alls. Det är en alldeles för stark doft. Tyvärr, för det ser oftast väldigt gott ut.

   Lakritssaltet ligger fortfarande på is :)

 3. kajomida

  Låter underbart gott!

  Vad har du för ädelost som du kan riva? Ädelost motsvarar väl eller heter också ”mögelost”? Här i Tyskland finns det bara mjuka vad jag har sett (kollar inte i exklusiva affärer…) och riva kan man ju glömma då liksom…

 4. Älskar gratinerad blomkål men har aldrig testat med blomkål, gud vad sugen jag blev. Ska testas. En favoriträtt för hela familjen här hemma numera är en lövbiff och ädelostgratäng som jag hittat hos härliga Helena / Bara en kaka till här hittar du det receptet. http://baraenkakatill.blogspot.com/2010/12/lovbiffsgratang.html Så god, testa den!
  Har du förresten sett min nya webshop http://webshop.kaksmulan.se Underbara förkläden mm från Carolyns Kitchen och Jessie Steele. Bring some glamour into your kitchen! ;)

 5. Ha ha ha skulle gå in igen och kolla ditt recept (kanske lunch imorgon) Då läser jag min kommentar. Älskar gratinerad blomkål men har aldrig testat det med blomkål ;) ja hur tänkte jag där??? Hjärnsläpp, denna dag mitt liv…. bäst att sova nu innan jag strular till något mera–

 6. Vad gott det låter! Jag har också lite svårt för starka mögelostar, men annars äter jag dem nog :)

 7. Intressant! Min svärmor brukar laga en svampsoppa med lite ädelost i och den är väldigt god. Och kombon med blomkål måste ju vara perfekt? Ädelost, varm i mat låter gott för mig, men gorgonzola, som ju är rätt likt, tycker ja smakar uräckligt när den är varm. Konstigt för jag gillar gorgonzola som inte är upphettad…
  Det är något skumt med smaker!

 8. Helt bildlöst blev det ju inte, dessa bilderna är jättefina! :)

 9. […] HelenaLjunggren.com – Gastronomisk fotografipassion – matblogg […]

 10. Ädelost i gratäng är verkligen da shit! Mamma gör en underar med pasta, broccoli och ädelost. I all sin enkelhet är den underbar. Håller med dig om att blogginlägg blir absolut bäst med bilder. Men det blev ju fint…!

 11. Beautiful, so beautiful photographs… Thanks and Love, nia

 12. Det här receptet sparar jag, låter gott! Synd att du inte fick med någon bild…

 13. Låter jättegott! Åh, du måste testa en supergod och enkel sallad:
  -machesesallad i botten av fatet
  -saftiga päron i skivor/klyftor
  -smula gräddädel över
  -strö över rostade solroskärnor

  Kombinationen päron och gräddädel är ljuvlig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.