ÄPPELGLASS MED COOKIE DOUGH

Äppleglass med cookie dough, eller kakdeg om man hellre vill använda sig av det, med smak av kanel. Smakkombinationen som aldrig blir fel. Äpple och kanel är som gjorda för varandra. Mina öländska äpplen som jag fick med mig hem från skördefesten blev inte bara torkade utan dom blev även till en sylt. Med sina bitar så slår den ut det klassiska äpplemoset med hästlängder. Det händer liksom något i munnen.

Cookie dough, kakdeg, är något som jag alltid har varit enormt svag för. Det är lite salt mitt i det söta. Helt perfekt. Ben & Jerry-glassarna innehåller massa, massa sånt gott men det kostar därefter så varför inte göra sin egen? Det är inte svårt alls. Gör man inte åt allt till en glass så är det bara att låta den ligga i frysen, i en burk med lock, tills nästa glass ska göras. Det blir inte liggande i frysen så länge!

Nu är det fredag och jag har stämplat ut. Strax ger vi oss ut på kvällspromenaden innan vi drar ner mörkläggningsgardinerna, tänder ljusen och tar helg på riktigt i soffan med någon bra film. En kväll helt i min smak.

Ha en underbar kväll alla, med allt vad det innebär.

ps. Ljuset är A & O vid fotografering. Jag lyckades inte med A & O idag. Det blev som det blev. ds.

cookie dough

60 gram smör, rumstempererat
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 ägg
kanel efter behag

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Blanda i de övriga ingredienserna. Lägg smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i minst 1 timma innan den ska användas.

3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
en knivsudd ekologiskt vaniljpulver

6 äggulor
1 dl socker
1 msk glukos 

1 gelatinblad
1 dl äppelsylt

Koka upp vispgrädde, mjölk och vaniljpulver. Lägg gelatinbladet i vatten i några minuter, Ställ åt sidan för att svalna. Krama ur gelatinbladet och rör ner i gräddmjölken. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Rör försiktigt ner den avsvalnade gräddmjölken och häll sedan tillbaka i kastrullen. Låt smeten sjuda på låg värme i 10-15 minuter. Det får absolut inte koka för då stelnar det. Ställ smeten svalt och låt den bli kylskåpskall. Låt den gärna svälla i några timmar, helst över natten. Kör i glassmaskin tills det blivit en krämig, härlig glass, 40-50 minuter. Gör små kulor av cookie dough och lägg ner i glassen tillsammans med äpplesylt. Lägg glassen i en frystålig form och ställ in i frysen i nån timme innan servering.

Jag återkommer med receptet på äppelsylten. Orkar du inte vänta så fungerar det lika bra med äpplemos.


36 svar till ”ÄPPELGLASS MED COOKIE DOUGH”

 1. tycker bilden blev fantastisk. tråkigt med gelatin dock om man är veggie!

  1. Tack snälla. Skippa bara gelatinet.

 2. Mumsigt värre! :-)

 3. Kan lova att de är fantastiska! Bland det godaste jag vet. Ska göra ett gäng nästa vecka (fast med vanlig färs). Ibland samarbetar inte ljuset, men tycker du fick till en himla fin bild ändå!

 4. Blev alldeles utmärkt minsann:)
  Cookie Dough från B&J är vår absoluta favoritglass, kul att kunna göra sin egna variant och ha på lut i frysen. man vet ju aldrig när suget kommer över en…

  Hoppas du får en alldeles förträfflig helg!

 5. Mm, jag dör vad gott! Och snällare för plånboken än ben&jerrys ;)

 6. Mums vad gott. Och inte ser det ut som om det var fel på ljuset när man ser slut resultatet :)

 7. Gottigt! Och bilden är finfin :)
  Jag fotar nästan allt mitt utomhus för då blir fotot nästan alltid bra i och med det naturliga ljuset. Antar att du har några ”dagsljuslampor” eller? :)

  1. Jag använder mig bara av naturligt ljus så inga lampor :)

 8. SV; Ja, det är en fantastisk liten hund jag fått. Hon förgyller verkligen mina dagar. Försöker fota och filma mycket nu när hon är liten för att minnas när hon blir stor.

 9. Vad fin du är! Tack för dom goa kommentar! Vad helt underbar den där glassen låter! Jag blir sjukt sugen nu!!! Ha en underbar helg! Kram Karin

 10. Vad gott det lät!

  Svar: Tack sa mycket och tack för titten :)

 11. Hej vad glad jag är att du hittade och kommentera på min blogg. För då kunde jag ju hitta din! Jag är ganska dålig på att hitta nya bloggar själv. Och så hamnar jag här och bara triiiivs liksom. (Nackdelen med att hitta nya matbloggar mitt i natten är ju att man blir hungrig haha). Kram!

 12. Mums, så gott!

 13. Ooh vilken fin blogg du hade =) Så fina bilder och smaskiga recept

 14. Dina bilder är fina oavsett om du har med dig ljuset eller ej – jag älskar sättet som du komponerar dem på!! Låter väldigt gott med kakdeg i glass, undrar om jag ens har testat det?! Kanske borde bli ändring på det ;-) Ha en skön helg!

 15. God morgon, det gör det absolut (räcker att marinera från nu tills i kväll)! Jag marinerade mina i kanske 4 timmar innan vi bakade av dem, himla gott! :-)

 16. Tack så mkt :)
  allt bra med dig?

 17. Inget fel på den bilden! Helt underbar!

 18. Mmm, cookie dough är så gott! :)

 19. För en sjukling som mig ser den där glassen förbaskat mumsigt ut. :D

 20. Gjorde äppelmos i veckan men ser fram emot receptet på äppelsylt. Allt med äpple är gott!

  Tycker bilden är jättefin! Som vanligt!!:)

 21. Åh vilken fin blogg! Vad glad jag blev av att du skrev på min blogg så jag kunde hitta hit. tack!

 22. Mums med cookie dough kramar Sofia

 23. SV: Åh tack! Vilken fin blogg du har, underbara bilder! Och vad lustigt. Tittade längtande på ben&jerry glassen på ica idag. Men ändrade mig när jag påminde mig själv om priset. Dock är de himla goda. Och äpple o kanel är en oslagbar kombination ja=)

 24. åh tack så hemskt mycket! kan bara säga detsamma, du tar så underbara bilder!

 25. oooh vilken otroligt vacker blogg du har , underbara bilder !! :)

  sv: hade det riktigt trevligt i Ullared , hittade lite allt möjligt smått o gott :D lite trist att jag blev sjuk dagen efter vi kom hem dock..men men!
  Har du haft en trevlig helg? :)

 26. Tjusigt!

 27. Tack! Vilken härlig blogg du verkar ha :)

 28. Älskar glass med kakbitar. Problemet är bara att man kan inte sluta äta den förrän den är slut och man inte har något val.

 29. Sounds nice that thing in the cup!

  ▲ Tack!

 30. Åh vad gott! Gillar verkligen ”deg” i glassen, den blir liksom godare när konsistensen är lite knaprig :) Sen såg ju bakelserna med jordgubbar inte helt fel ut heller! Gillar verkligen din blogg, så fina bilder!

 31. gelatin behövs verkligen inte när man gör glass! :D men tack för kakdegsreceptet. ska testa det i helgen!

 32. Åh, jag som älskar äpple. Det här ska jag prova. Kolla gärna på mitt surdegsbröd med surdeg gjord på äpple!

 33. Tycker det blev snyggt!

 34. […] skulle bakat paj. Jag skulle fotograferat min äppelsylt. Jag skulle. Jag skulle ha gjort så mycket men jag hann inte. Mörkret hann före. En morgon och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.