APELSINDOFTANDE JORDÄRTSKOCKSSOPPA

Det har börjat bli dags för en rejäl kylskåpsrensning igen. Här fyller vi (läs: jag) på i en takt som vi inte riktigt hinner med. Det brukar resultera i ett kyl från helvetet. Ingen ordning på nånting. Skärpning!

Om man vill rensa sin kyl utan att behöva slänga nånting så är soppor av alla dess slag perfekta. Det går att göra soppa på i princip allting och allt som oftast blir dom även väldigt smakrika och otroligt goda.

Dagens soppa från Rud är gjord på jordärtskocka, morot och potatis. En matig soppa som mättar alldeles lagom. Busenkelt! Krutongerna är gjorda på samma äppelbröd som jag använde mig av i förra inlägget.

300 gram jordärtskocka
2-3 morötter
2 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Rivet skal från en apelsin
1 buljongtärning, grönsak
1 liter vatten
1 dl grädde

Skala och skär rotfrukter och lök i mindre bitar. Fräs i lite olja.
Tillsätt buljongtärning, rivet apelsinskal och vatten. Låt det koka tillsammans i 10-15 minuter, tills grönsakerna har mjuknat.
Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Häll tillbaka i kastrull och tillsätt grädden. Låt soppan koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Servera med krutonger och hackad pladpersilja.
4 Kommentarer till “APELSINDOFTANDE JORDÄRTSKOCKSSOPPA”

  1. Emmy skriver:

    Åh, vad gott det låter! Jag har jordärtskockor och alla andra ingredienser hemma så detta måste jag testa.

  2. Lucas skriver:

    Ser super gott ut!

  3. fru mars skriver:

    Förts och främst vill jag säga att du dina bilder är helt otroliga, det är en fröjd att titta runt på din blogg! Sen undrar jag; har du använt färska eller konserverade jordärtskockor?

Lämna en kommentar
Din kommentar