ULTIMATE HAMBURGARE.

hamburgare

Den här hamburgaren har mitt namn skrivet på sig. Det här är bara min. MIN!

En hemmagjord hamburgare på grillen gör mig till neandertalare och jag klubbar mer än gärna ner den som stör mig under själva ätaakten. Stör mig inte. Jag hummar. Joddlar och gnyr vid varje tugga. Ja, det är mat jag pratar om och inget annat.

Hamburgebröd köpta på lokala ica-butiken ska slänga sig i väggen. Man köper inte torra och smaklösa bröd när man kan göra egna. Det fungerar med fralla, formfranska eller surdegsbröd om man så känner. Droppa dom med lite olivolja och hysta på dom på grillen innan servering och du är ett steg närmare himlen. Färdiga bröd i butik borde bannlysas. Man får naturligtvis tycka om det men inte helt utan skam. Skäms! Nejdå, man är fri att äta och humma till precis vad som helst men mitt tips är att göra eget bröd och inte stirra sig blind på hamburgerbröd. Sätt sprutt på fantasin!

Brödet är i vanlig ordning höftat men tar man bara det lilla lugna så blir det inga problem.

50 gram jäst
7 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
saften från en halv citron
1 msk flingsalt
Mjöl, manitoba cream – såpass mycket att degen går ihop och är smidig. Hellre för lös än för hård.

Rör ut jästen i vatten. Tillsätt olja, saft och mjöl. Kör degen i maskin till en smidig deg, 10-15 minuter. Tillsätt saltet och knåda några minuter till. Täck över med bakduk och låt degen jäsa i 1,5 timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Undvik att knåda den. Dela den i 7-8 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dom något väldigt försiktigt. Ställ återigen för att jäsa, övertäckta, denna gången 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda dom i 10-15 minuter. Håll kollen i slutet så de inte bränns.


3 svar till ”ULTIMATE HAMBURGARE.”

  1. Oo jag förstår precis vad du menar!! Det ser riktigt läckert ut!!! Jag blir hungrig nu igen. Du har en riktigt fin blogg måste jag säga. Verkligen fina bilder!
    /Emma

  2. Åh, känner igen tänket om bröden! I förra veckan skulle vi grilla hamburgare, hastigt påkommet. Jag gick med på att köpa bröd eftersom det inte skulle finnas tid för jäsning när jag kom hem. Men jag fick nästan panik av tanken på att äta köpebröd, så istället blev det ett snabbt ihophöftat bröd. Ingen jäsning innan utbaket, men bullarna hann jäsa lite innan de gräddades iallafall. Blev kanongott, och köpebrödet hamnade i frysen. Kan ju vara användbart när vi ska campa eller så, när jag inte KAN baka eget bröd.

  3. Som vanligt, vackert, välgjort och inspirerande!!
    Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.