NÄSSELFLÄTA

I brist på annat så har jag fastnat med en av mina första matbloggar där bilderna är helt emot hur dom är idag. Macro, med blixt och maten ser rent ut sagt tråkig ut. Det som är riktigt roligt att se är att jag har utvecklats en hel del under de åren som har gått och jag börjar komma dit som jag vill. Det har fått ta sin lilla tid och många bilder har skjutits på vägen. Jag verkar inte ha velat veta när inläggen gjordes för de är tyvärr inte datummärkta så jag kan inte veta när det egentligen var men jag skulle tippa på 08-09 nånstans däromkring. Är du nyfiken och vill se så är det bara att klicka här.

När jag satt där och scrollade och fnissade högt så var det en bild med tillhörande recept som tilltalade mig något och som jag känner att jag måste dela med mig av nu när nässelskotten har börjat skjuta upp ur marken. Nässelbröd. När jag gjorde detta så var det första gången någonsin som jag testade nässla och om jag inte minns helt knasigt så tyckte  jag att just det här brödet var riktigt gott så det får bli en repris om några dagar. Nässelskotten kan behöva lite sol till innan jag tar dom.

Har du ätit nässla nån gång och i så fall, i vad? Jag tar gladeligen emot tips och tricks.

1 liter späda nässelskott

Börja med att förvälla nässlorna. Skölj av dem och lägg dem i en kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Låt det koka upp och koka i 5 minuter. Häll av och skölj med kallt vatten. Grovhacka och lägg åt sidan.

50 gram jäst
5 dl mjölk
0,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
2 tsk salt
3 msk krossat linfrö
1 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
10-11 dl vetemjöl
ca 3 dl grovhackade, förvällda nässlor.

ägg
vallmofrön

Smula jästen i en bunke. Värm upp mjölken till 40 grader, lite varmare än fingervarmt, och slå det över jästen. Vispa så att jästen löser upp sig.

Tillsätt salt, olja, honung och nässlor. Blanda. Lägg sedan i havregryn, grahamsmjöl och linfrö och hälften av mjölet. Kör i maskin och tillsätt mjöl allt eftersom, och kör det till en slät deg, 10 minuter. Degen får inte vara för stum.
Täck bunken med plast och ställ den för att jäsa i ca 1 timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Knåda inte för mycket. Forma antingen till 2 stora bröd (20-25 minuter i ugn) eller 15-17 mindre, typ frallor (15-20 minuter i ugn). Ställ bröden att jäsa en gång till
i 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 190 grader.

Pensla med uppvispat ägg och strö på lite vallmofrön. Ställ in i mitten av ugnen och grädda i 190 grader. Låt bröden svalna, övertäckta, på galler.


2 svar till ”NÄSSELFLÄTA”

  1. Nässlor är toppen – vårligt, gratis, miljövänligt och gott!

    Soppor och pajer gör jag såklart, men även risotto, nässelgnocci och piroger. Nu håller jag på att testa fram några nya nässelrecept till Valborg, för då om inte förr ska väl de goda primörerna vara klara.

    Hoppas fröken Dill

  2. Det allra första jag gjorde var att torka mina nässlor och sen använda dem för att brygga te på – smakar ganska mycket grönt och klorofyll. Ingen större hit. Vad som däremot varit bättre har varit att använda dem som lite extrapiff i smoothies, och i soppa och paj, precis som Fröken Dill skriver. I min värld är nässlor (för det mesta) utbytbart mot spenat, och tvärtom! När jag hittar ett rejält nässelsnår nästa gång ska jag plocka på mig en hög och pröva att göra stuvade nässlor till stek makrill eller strömming – det tror jag blir en 10-poängare! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.