LJUST BRÖD.

ljust bröd

Det här är det godaste och snyggaste brödet jag någonsin har bakat. Det är luftig och det smakar helt fantastiskt gott. Man kan säga att det är en hederlig barkis för den innehåller inte mer än ”vatten, mjöl och gammelt bôs” (läs: vatten, jäst, durum, vetemjöl, olivolja och salt).

I vanlig ordning så är det höftat med mjölet men tar man det bara lilla lugna och låter degen knåda sig länge så blir det alla tiders.

Det verkar som att jag nu har åkt på samma skit av förkylning som min man dragits med en vecka. Svårt att andas, huvudet värker som aldrig förr och febern verkar ligga där och lurpassa (det gör liksom ont på huden) så jag misstänker att det blir en dag i soffan med tillhörande tv. Katt på magen är obligatoriskt. Usch! Jag vill verkligen inte för den hostan han har är horribel!

Nåväl, är du piggare än vad jag är så passa på att baka bröd vettja. Perfekt till kvällen. En nattamacka sitter aldrig någonsin i vägen.

50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
1 liter durumvetemjöl
tillräckligt med vetemjöl så att det blir en smidig och lagom lös deg
1 msk salt

Lös upp jästen i lite vatten och tillsätta alla ingredienser och knåda degen i maskin i minst 15 minuter på medelfart. Ställ på varmt ställe för att jäsa i drygt en timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två. Försök att inte knåda den för mycket. Forma till två runda bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skär tre ganska djupa snitt i vardera bröd och pudra över lite mjöl. Täck över och låt jäsa i ytterligare en timme. Värm under tiden upp ugnen till 250 grader.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Sänk till 200 grader efter 15 minuter.
Låt svalna under bakduk på ett galler.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.