LÄNGTAN. HALLON – DOFTEN AV SOMMAR.

Någon gång ska jag sluta klaga på kylan men inte idag. I vårt svinkalla hus är det inte alls svårt att längta till sommar och värme. Fullt påklädd under filt hjälper inte. Jag vill ha behaglig temperatur, jag vill kunna andas utan att förfrysa näsan och jag vill kunna ha öppet och känna den ljumma tvärdraget. Det är långt kvar. Alldeles för långt. Under tiden får jag drömma. Hallonsorbet hjälper till.

Det är inte mycket som slår en hallonsorbet en varm sommardag. Det svalkar hela själen. Det är sött, syrligt och alldeles alldeles underbart. Att det är enkelt att göra gör det ju inte sämre. Vill du ha en riktig ”express-hallonglass” istället för sorbet mixar du frysta hallon med vaniljyoghurt (1 dl bär + 1 dl yoghurt) och serverar genast. Mycket uppskattat av stora som små. Busenkelt!

3 dl vatten
3 dl socker
500 gram hallon
saften av en halv citron
2 äggvitor

Häll vatten i en kastrull och lägg i socker. Låt det hela koka upp, rör om tills sockret har löst sig. Ställ åt sidan för att svalna.
Mixa hallonen och passera dem genom en sil för att få bort så mycket som möjligt av alla hårda frön. Blanda ner i sockerlagen. Tillsätt citronsaften.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda försiktigt ner i smeten.  Ställ in i kylen för att smeten ska bli riktigt kall.
Häll smeten i glassmaskinen och låt det gå tills en härligt krämig sorbet har bildats, ca 30-40 minuter.
Utan glassmaskin: Häll smeten i en frystålig bunke och ställ in i frysen. Ta ut smeten varje halvtimme under fyra timmar och vispa den slät.

Ta fram hallonsorbeten 20 minuter innan servering.


2 svar till ”LÄNGTAN. HALLON – DOFTEN AV SOMMAR.”

  1. Jag hatar att frysa och de senaste dagarna känns det knappt som jag fått upp värmen alls. Jo, kanske när bilskrället inte startade och jag gick ilsken hem…
    Hallonsorbet tackar jag däremot inte nej till. Fast äter den gärna insvept i en tjock mysig pläd och drömmer om varmare tider.

  2. Åh, den där lilla rosa fallskärmsfiguren, så himla fin!! /kram .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.