HÖSTIGT SÅ DET FÖRSLÅR. ÄRLIGT TORKADE ÄPPLEN.

Röda och vackra äpplen från egna trädet. Kan det vara med höst egentligen? Nu kommer inte dessa från vårt eget träd, dom är importerade med bil från Ölandet så närproducerade torkade äpplen kan jag inte skriva om för då är det en lögn. Torkade är dom däremot här hemma i min alldeles egna torkmaskin. Eller nej, den är inte min. Den är lånad av min pappa. Att skriva att dom är torkade i en egen torkmaskin skulle naturligtvis också vara en lögn. Det är JAG som har torkat dom. Stensäkert!

Det går inte speciellt snabbt att torka och det är inte lätt att få tunna skivor om man inte har en mandolin men ändå gav jag mig på det. Någon gång måste ju vara den första.  Efter försöket så upptäckte jag att det blir det sista försöket. Någon annan får skiva och torka åt mig. Äta, det kan jag däremot göra själv för gott det är det. Riktigt tokgott. Lite sega, trots att dom är torkade, och sötsyrliga. Det är ingen komplement till chips men att ta varannan är nog inte fel. Varannan äpple.

Torkmaskinen torkade äppleskivor i 1,5 dygn. Jag vågar inte ens tänka hur lång tid det tar i vanlig ugn. Efter en snabbkoll med Google så inser jag att jag blivit lurad. Torkmaskin är bara onödigt. Äpplechips fixas på 5 timmar i vanlig ugn. Jahapp, alltid lär man sig något nytt. Fast, då blir dom nog precis som vanliga chips. Alldeles torra, fnöskiga och krispiga?

På vårt ett år gamla päronträd finns det ett päron. Vad ska jag göra med det?

ett gäng äpplen
vatten
citron

Skala och kärna ur äpplena. Skiva tunt, lägg i vatten och pressa saften ur en citron. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Lägg i skivorna i torkmaskin och starta. Vänd på skivorna efter några timmar. Vänta. Vänta. Vänta lite till. Tro att dom är färdiga. Vänta. När du minst anar det är dom färdiga och det är bara att börja äta. Förvara torrt och svalt. 


17 svar till ”HÖSTIGT SÅ DET FÖRSLÅR. ÄRLIGT TORKADE ÄPPLEN.”

 1. Hejsan! Jag gillar verkligen din blogg, den är så fin! Du tar helt oroliga bilder också! Hur tar du dina snygga bilder, med helfärgade bakgrunder osv? Vart får du din insperation ifrån, hur stylar du dina bilder så snygg och bra? Jag gillar verkligen det! Kramar!

  1. Tack snälla du! Det är inte helt enkelt att förklara i skrift, tyvärr. Jag gör det ganska enkelt och försöker inte konstra till det.

 2. Hej!
  Tack så jätte mycket för din fina kommentar, jag blev faktiskt jätte glad. Idag blev det en liten omstart och jag känner mig på nytt taggad! Väldigt fin blogg du har! Jag skall kika lite mer på den n u ikväll :) lycka till med din viktnedgång! Jag håller tummarna för oss båda!

 3. Vilka superhärliga bilder, så höstiga liksomn

 4. Vilken fin blogg!

 5. Väldigt fina äppelchips! Och, som alltid, så fina bilder! En undran blir ju då om det går att göra päronchips också? Tål att undersökas, i annat fall röstar jag på päronmarmelad med ingefära och valnötter – en riktig favorit!

 6. Det ser riktigt gott ut med de torkade äpplena. Som du skriver så är det riktigt höstkänsla de ger.

 7. Härliga bilder och den där mackan ser bara FÖR god ut. Kom in här av en slump, men blir säkert något återbesök då och då :-)

 8. Härligt fina juveler, tänk att vanliga äpplen kan se så fina ut!

 9. Torkade äpplen är ju vrålgott – och en favorit hos barnen :)

  Gillar du tävlingar förresten? Jag har flera aktiva som du gärna får delta i. Det är smycken, barnartiklar, underkläder m.m.

  Kram Annika
  familjenpettersson@hotmail.se

 10. Torkade äpplen! Nu blev jag sugen på att göra en stor sats för resten av hösten. 5 timmar säger du? Hur många grader andvände de då? Kanske fungerar att ha dem i ugnen över natten på ca 50 grader?

 11. Okej, men har du någon ljus eller fotolåda eller vad det heter? Dessa bilder du tog ser man ju att det är en kant på liksom, eller är det bara en vägg? :)

  1. Jag har använt ett vitt bord och en vit bakgrund. Inga lampor eller softboxar. Kanten som syns på nedersta bilden är rent slarv. Jag har bara gjort bilden bredare i photoshop men jag har struntat i att ta bort skarven. Slöhet.

 12. Hej
  Vad glad jag blev att du lämnade en kommentar hos mig så att jag hittade åt dig! Hit ska jag komma tillbaka en kväll när jag inte är så trött som jag är nu, dina bilder är fantastiska!! Sparad bland favvobloggar – check!

  När det gäller påron: Här är en av de absolut godaste sylter jag någonsin ätit! http://tomtensdotter.blogg.se/2011/october/paronsylt-med-vanilj-och-mork-choklad.html

 13. Jag har ingen torkugn, men blir jättesugen på dina äppelchips! Ska nog prova.

  Angående päronet… Jag gjorde en marmelad på egna päron som jag trodde skulle bli fantastiskt god. Det var mörkt muscovadosocker i bland annat. Men våra päron kokte liksom inte sönder så det blev som sirap på Blutsaft (har du druckit Blutsaft?) med pärontärningar i. Inte bra idé. Gör nåt annat av ditt päron. Ät upp det.

 14. Udda blogg. jag gillar jag gillar!!!

 15. sv; saffrans i gröt yoghurt allt är gott.
  själv blev det saffrans davos! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.