FRUKTKAKA. ÄPPLE OCH PERSIKA

 

I maj fick jag en förfrågan om att börja blogga på annat ställe. Något som gladde mig enormt. Det är stort att någon tycker om det man gör och att denna även vill ha med en i ett nystartat projekt gör det om omöjligt ännu mer hedrande. Jag har haft turen att få uppleva det några gånger sen jag började med detta som så fint heter ”att matblogga” men tyvärr har det visat sig bli större projekt än vad jag först förstod det och då går det inte längre eftersom jag sätter en alldeles för stor press på mig själv och då blir det pannkaka av alltsammans. Vid senaste förfrågningen så såg jag till att ställa alla dom viktiga, för mig, frågorna men jag missade en. Den viktigaste. Skulle jag få fortsätta att vara min egen?

(www.PetraHallberg.se)

Tyvärr skulle det visa sig att bloggen, min älskade www.helenaljunggren.com, då måste flyttas. Detta ställde till det i min lilla hjärna och jag har velat mer än lovligt. Ja, nej, ja, nej, självklart, absolut, icke…. Igår bestämde jag mig inte bara en gång, utan två. Först bestämde jag mig för ”JA!” och fem minuter senare började det gnaga i mig och svaret blev återigen ”Nej.”

Jag skäms så förjordat att jag inte kunnat bestämma mig och att jag lyckats få mig själv att framstå som en fullkomlig idiot i mitt vacklande fram och tillbaka men det kan inte hjälpas, att flytta bloggen är ett större projekt än vad jag klarar av rent mentalt. Den betyder på tok för mycket för mig för att jag ska kunna ”ge upp” den. Jag vill vara min egen hela vägen men jag vill samtidigt ha hjälp med att få ut den till fler men det verkar som att jag får göra det på egen hand. Det är ju det jag vill och då är det så det får bli. Det är inte bloggportalen i sig jag tvivlar på, absolut inte, men för mig är det som sagt att ge upp mig själv och det är jag inte redo för alls. Med hjälp av familj, vänner, bekanta och läsare ska jag nog lyckas sprida mig själv ändå. Vill du hjälpa mig är ingen mer tacksam och glad än jag.

Innan jag fortsätter med receptet så måste jag berätta om Petra Hallberg och hennes helt fantastiska trädgård. Ett fotouppdrag som jag tog mig an för några veckor sedan. Redan efter bara några sekunder var jag fast. Mitt i villaområdet i grannbyn fanns det en trädgård som jag sent ska glömma. Så otroligt ljuv. Petra är trädgårdsdesigner med många strängar på sin lyra. Hon är inte bara trädgårdsdesigner utan även dekoratör och florist. Var jag inte kreativ i huvudet innan jag kom dit så var jag det garanterat efter. Vilket ställe. Vädret gav oss dessutom det bästa ljuset som i sin tur gav alla förutsättningar till bra bilder. I höst och vinter kommer hon anordna kvällar som man kan pyssla med sina vänner. Något som jag hoppas att många vill göra för det kan inte annat än bli bra!  Möhippa kanske? Eller varför inte bara ha en mysig kväll tillsammans med vännerna?

Nu så. Receptet! Kakan på bilderna överst är även den ett resultat av en lyckad kylskåpsrensning. Jag får ibland dumma idéer om att jag vill ha kall frukt och lägger därför frukten i kylen. Vad jag dock missar varje gång som den idén ploppar upp är att jag i grund och botten avskyr kall frukt som isar i både tänder och huvud så just kylskåpskall frukt förblir kylskåpskall tills den är dags att slängas för någon tanke på att ta ut den från kylen finns ju naturligtvis inte. I kakan är det kylskåpskalla äpplen och persikor. Jättegoda när dom kommer varma från ugnen!

Fruktkaka med äpple och persika

3 ägg
1 dl strösocker
1 dl rårörsocker
1 rågad tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 1 citron

1 dl mjölk
50 gram smör
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

3 äpplen av fast sort
3 persikor
smör till formen

Sätt ugnen på 175 grader,
Vispa ägg, socker, rårörsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör i citronskalet. Smält smöret och häll i mjölken. Tillsätt smör/mjölk i äggsmeten och rör försiktigt.

Blanda försiktigt i mjöl, bakpulver och salt. Blanda inte mer än nödvändigt.
Skala äpplen och riv dem grovt. Skala och kärna ur persikorna, skiva i 2 cm tjocka skivor.

Vänd ner de rivna äpplena i smeten. Smöra en ugnsform och häll i smeten. Lägg persikoskivorna på toppen, tryck ner dom något. Ställ in i mitten av ugnen och grädda kakan i 50-60 minuter. Känn med sticka, den ska vara torr när den tas ut ur kakan. Finns risken att den ska brännas på slutet så lägg på folie.

Servera med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde.

 


9 svar till ”FRUKTKAKA. ÄPPLE OCH PERSIKA”

 1. Härliga bilder, der riktigt gott ut!
  Och jag förstår dina tankar. Man ska följa sitt hjärta. Det brukar bli bäst så ;)

 2. Hej!

  Vilken underbar blogg du har. Tycker du gör helt rätt som kör på din egen stil och är din egen. :) Fantastiskt så fin blogg och vackra bilder. Blev en favorit direkt.

  /L

 3. så gott det låter.
  ha en fin kväll!
  kram
  Hanna

 4. kajomida

  När DU känner att du vill ändra på något, gör det, men inte ”bara” för att andra frågar. Gillar din blogg som den är och tittar gärna in, kommenterar väl inte så ofta kanske…

  Ser att du också har ”världens bästa stekpanna” – min fanns redan när jag var liten på 60-talet och i den lagar jag de godaste köttbullarna som finns osv. Man ska inte slänga och köpa nytt bara för att det finns ”nya modeller” tycker jag. Loppis är ett ställe där man hittar mycket bra gamla gjutjärnsgrejor och resultatet blir enligt min mening bättre än i de nya teflonpannorna osv.

  Fast paj har jag alrdig gjort i min stekpanna ;-)

 5. Du, så mycket gott du ser ut att ha lagat den senaste tiden (eller, ja, du skulle nog kunna få kattskit på en pinne att se gott ut!).

 6. Du är en helt suverän fotograf o kreatör o matlagare! Var din egen! Ska sprida din adress till omvärlden så gott jag kan ! Ser fram emot varje nytt inlägg!

 7. I wish I knew what you are saying… Anyways, beautiful photos!

 8. […] { 1  2  3   […]

 9. […] (photo : helenaljunggren.com) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.