FOTO. UTOMHUS. FAIL.

Det finns mycket som jag inte behärskar inom fotograferingens ibland krångliga värld. Det ena är att fotografera med blixt och det andra är det som visas på bilderna. Utomhusfotografering. Är det bröllop eller liknande fungerar det men inte när det är något ätbart. Det blir liksom inte riktigt som jag vill ha det trots att jag ställer in och justerar med alla möjliga knappar, spakar och skruvar på kameran.  Jag misstänker att det kanske beror på omgivningen (i nuläget är det ju inte hejsanhoppsan färgglatt ute) men jag kan ju tycka att trots vissen omgivning så ska bilderna ändå bli bra. Det kanske även är så att jag måste acceptera att det är skit bakom spakarna. Kan vara. Finns det någon vänlig själ så kan tänka sig att ställa upp och ta på sig skulden? Äh, jag kan. Jag skyller på naturen. Så. Gjort.

Direkt solljus går tvärbort (det lär man sig med modersmjölken) så jag håller mig i skuggan, ser till att inte få några hårda skuggor och allt det där men ändå så blir bilderna ganska trista, om jag får säga det själv och det får jag ju.

Överrös mig med tips. Tack på förhand!

På bilderna är det en blåbärskräm och mina vita, lyckade maränger. Jag har numera maränger på allt.

Nu ska vi starta grillen och grilla smörgås. En riktig varm macka på ett sådant sätt som det ska vara. Rostebröd, smör, hotdogs, senap, ketchup och ost. Något annat är inte ens lite accepterat. Icke.


10 svar till ”FOTO. UTOMHUS. FAIL.”

 1. hmmm… du gör fantastiska foton ute som inne. Så att gnälla att de inte är bra är inte så klädsamt kan jag tycka.
  (Förlåt, det är inte meningen att vara otrevlig. )

  1. Helena

   Otrevlig tycker jag inte alls att du är.

   Egentligen är det inget gnäll utan mer en frustration att inte lyckas få till bilderna så som jag ser dom i huvudet. Det är mycket enklare inomhus, tycker jag.

   1. Då är det bara att försöka tills det blir som du har det i huvudet. För för oss är de perfekta och snygga. Jag kollar din sida för bildernas skull. Jag gillar inte alls mat och äter för annars dör man. Skulle kunna lätt rationalisera bort den.

 2. Jag älskar alla dina bilder så har ingen tips :) Fråga på fotosidan :)

 3. Mm men mat är så mycket mer än bara hur det ser ut och det kanske är det du vill ska med på bilden?!
  Jag säger bara att jag kikar in här, inspireras, blir vattnig i munnen, vill äta, blir hungrig.
  Bilderna du tar är fina tycker jag men jag är en glad amatörfotograf. Jag tar många bilder men jag kan inte tekniken bakom, jag trycker av och in emellan kan jag bli sjukt nöjd över ett fångat ögonblick.

  Fortsätt du bara för jag, vi är nöjda.

  Kram

  1. Helena

   Jag är helkass på teknik och hoppas allt som oftast på det bästa :) Jag vill liksom lära mig och ”veta vad det är jag pysslar med” :)

   Tack!
   Kram.

 4. Jag tycker du tar fantastiska matbilder men kan hålla med dig om hur svårt det är att fotografera mat utomhus. Själv fotar jag mer ofta och gärna än bra men just när det kommer till mat så gör jag allra sämst ifrån mig.

  Du skulle inte kunna tänka dig att ge lite fototips? Lite behind the sceans? Göra en digital fotokurs eller liknande? Vore så kul!!

  Lycka till i lärandet, det ska bli spännande att se lite utomhusbilder här på bloggen :)

  1. Helena

   Tack snälla, Ida! Jag får be om att återkomma med fotokurs, ska fundera lite på hur jag ska lägga upp det :)

 5. Du tar otroligt snygga bilder, sånt som man bara drömmer om att ta själv.. men mitt tips för att fota utomhus är kanske att införskaffa en reflexskärm eller två i olika färger.. mest för att lätta upp skuggorna :)

  Med vänlig hälsning // Mathias

  1. Helena

   Åhå, jag tackar! Reflexskärmar har jag ju men helt glömt av så tack för påminnelse och tips :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.