DO YOU SPEAK ENGLISH?


Jag får en del mail från utländska läsare som inte är riktigt nöjda med hur google translate översätter så jag har så smått börjat fundera på om jag ska skriva vissa delar av mina inlägg på engelska. Jag? Engelska? I tal blockeras jag totalt men i skrift ska det nog fungera. Tror jag. Hur illa kan det bli liksom?

Det är väldigt hedrande och otroligt smickrande att läsare även från andra länder är intresserade av det jag skriver och visar upp. Det kunde jag aldrig tro när jag för några år sedan började med det här som så fint heter ”att matblogga”. Mycket har hänt på vägen och jag utvecklas hela tiden och då är det konstigt om jag inte kan utvecklas vad det gäller det där förbenade språket – Engelska! Jag börjar mjukt med att enbart berätta om mina funderingar, det får räcka för idag.

Idag tycker inte jag personligen att det här är en matblogg trots att det oftast är recept. För mig är det mer foto och som bannern antyder så är det en FOTOGRAFISK matblogg. Jag är inte längre lika intresserad av att lägga upp recept på recept utan jag vill hellre visa bilder. Nu hänger ju recepten med på köpet ändå men själva matlagningen tilltalar mig inte lika mycket som det gjorde förr. Fotografering ska det vara! Ju mer foto desto bättre. Fotografering och redigering är den bästa terapin av dom alla och jag är i ett stort behov av terapi för att orka med. Det låter kanske dramatiskt men det är faktiskt så. Det gör att jag orkar med dagen. Terapi när den är som bäst.

Mina bilder är oftast inte tekniskt korrekta men det är inte det jag är ute efter heller. Jag vill känna något när jag ser en bild. Jag vill bli glad. Jag vill bli varm. Jag vill bli stolt. Jag vill fnissa. Jag vill helt enkelt må bra av en bild och det behöver jag inte en knivskarp bild för att göra. Någon annan kanske behöver det men det är då det är tur att vi alla är olika. Tänk om allting såg likadant ut, så tråkigt det hade varit.

Vilken tur att jag inte tar detta inlägget på engelska, då hade det troligtvis publicerats tidigast om en vecka. Jag ska sluta svamla och istället ge er det som är på bilderna. Man skulle kunna säga att det är små smulpajer i glasburkar och på toppen har det placerats en generös skopa vaniljglass. En dessert helt i min smak. Bär. En liten skvätt konjak/cognac och ett smultäcke med boveteflakes. Med facit i hand så hade jag hoppat över björnbären men det är en smaksak. Jag tycker att björnbären tog över alla smaker men tycker man om det bäret är det bara att köra på. Ös på bara!


6-8 glasburkar 
Smuldegen

100 gram kallt smör
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 dl boveteflingor
0,5 dl ljust muscovadosocker
0,5 tsk mald kardemumma
skalet, strimlat,  från en citron
en nypa salt 

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör tills det är en smulig massa. Ställ in i kylen tills dess att den ska användas.

750 gram jordgubbar
250 gram blåbär
250 gram björnbär 
saften från en citron
1 msk konjak/cognac
2 msk potatismjöl

Dela jordgubbarna. Lägg alla bär i en skål och häll på konjak. Rör ut potatismjölet i citronsaften och blanda ner med bären. Skeda upp bären i 6 små portionsformar. Fördela smuldegen på toppen. Tryck till lite för bären sjunker samman i ugnen.
Ställ in i förvärmd ugn, 180 grader, och grädda smulpajerna i 30-35 minuter. Håll kollen. Sänk värmen en aning på slutet så det inte bränns. Servera med vaniljglass, grädde eller vaniljsås. 

 


20 svar till ”DO YOU SPEAK ENGLISH?”

 1. Du förmedlar verkligen en varm och härlig känsla med dina bilder! De är helt fantastiska! Recepten är också helt underbara. Jag fattar inte var du hittar dem! Detta recept är ytterligare ett som jag verkligen kommer att testa en dag.

 2. Håller med om hur du tänker kring bilder. Dina är jämt grymt snygga! Personligen gillar jag inte att läsa på engelska (säger jag som till och med är gift med en britt), men förstår ditt resonemang och det kan nog helt klart ge din blogg en väldigt massa nya internationella läsare :)

 3. Jag gillar verkligen dina bilder, det var därför jag började följa :) + självklart intressanta recept. Som detta! Vad häftigt, den sparar jag bland mina bokmärken :) Tack!

  1. Vad kul att höra :)

 4. Underbart att resultatet av din terapi kommer så många till godo.

 5. Hej, jag började fotoblogga på engelska 2008, att det blev på engelska är pga att när jag bloggade på svenska kände jag mig lite ”utlämnad” Har ju bloggat under namnet Frida så länge jag kan minnas. Sedan kom jag med i Vision and Verb projektet och mer och mer släppte den där känslan. Fortfarande är mina besökare till 95% utländska så jag forsätter på engelska.

  Att jag hamnade hos dig beror mest på dina härliga bilder därefter din härliga person och sedan kommer recepten ;-) Gör som det känns bäst för dig.

  Ha dé gott

 6. Dina underbara bilder, är en av anledningarna till att jag är fast i din blogg. Man liksom sugs in i bilden. Sluta aldrig!

 7. Fortsätt att ta dina ” inte tekniskt korrekta” bilder, de är jättefina och gör en verkligen sugen på att testa de recept som du lägger upp!

 8. Jag gillar bilder som inte är ”korrekta”.. För vad i all sin dar är det? Det finns faktiskt inte något rätt och fel – det ligger i betraktarens ögon, inte i fotografens. En fotograf kan ta korrekta bilder som inte alls gillas. Och mindre korrekta som älskas.
  Jag älskar dina bilder!
  Tycker du kan ”skita i” att lägga upp recept om du inte vill det. För som du säger, det är terapi att bara fota och redigera och varför göra mer än det man vill och känner för.
  Personligen föredrar jag svenska. Fast jag är gift med en engelsman. Eller kanske för att… Jag ledsnar på engelska ibland.

 9. Jag skriver både på engelska och svenska och det går fint. Man vänjer sig snabbt. Gillar din blogg skarpt och bilderna är verkligen fina!

 10. Om jag ska vara helt ärlig så struntar jag i dina recept. Det låter inte snällt kanske, men det å andra sidan går jag ju in här för dina bilder.
  Och till dina bilder känner jag ren och skär kärlek! UNDERBARA! Kunde man gifta sig med en bild skulle jag fria direkt.
  Fast jag vet ju inte med vem av dem, skulle kanske funka att bli bigamist?
  Med andra ord: dina bilder är det absolut vackraste jag vet!

 11. Hej!
  Jag skickade ett mail och frågade om jag kunde få köpa några av dina bilder, har det kommit fram?

 12. Jag älskar känslan i dina bilder och fortsätter vara grymt nyfiken på hur du får till dom! ;) Kram

 13. Hej!

  I’m British, and live in the UK with my swedish husband, and I’ve been enjoying your photos and recipes for over a year already. Mats and I are moving to Sweden in July! Whoop! I am also trying to improve my swedish. If you’d like me to translate or proofread your ’english bits’ before you publish them than I would be more than happy to do so! (please don’t be insulted – I am sure you wouldn’t need me to, but it might save you a little time or energy and would help me out too)!

  :-)

 14. […] HelenaLjunggren.com – Gastronomisk fotografipassion – matblogg […]

 15. Dina bilder är helt fantastiska så jag kommer att följa oavsett om det är på engelska eller svenska. Tekniskt korrekt har jag ingen uppfattning om, men att de berör mig när jag tittar på dom, det vet jag!

 16. Vilken utmaning att skriva på engelska hoppas att du skriver på svenska oxå. Vackra bilder med värme.

 17. I dagens samhälle finns det få livsnjutare. Folk stressar ihjäl sig dagarna i ända. Din hemsida förmedlar harmoni och påminner en hel del om livet i Italien. Jag kom nyss hem från en tre månaders vistelse där. Vi behöver svenska ”italienare” här så fortsätt med det du gör, det ska bli harmoniskt (!) ;) att följa dig.

 18. Anita Waters

  I absolutely LOVE your pictures and agree with you when you say ”shooting and editing is like therapy”. It’s how I feel too.
  I also agree with those that say that the Google translate doesn’t translate very well :) but it’s ok, your pictures tell a thousand words.

 19. […] This delight is ‘Pie in a Jar’ […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.