DAN FÖRE DAN FÖRE DAN. ELLER?

Jag får aldrig ihop det. Hur många ”före dan” är det idag? Två?

På jul ska man ju tydligen äta brysselkål, något som jag inte tyckt om sen jag var typ 3 år gammal. Alltså jag har inte ätit det sedan dess. Idag ändrade jag på det. 31 år senare slår jag på stort och köper hem ett nät med  gröna små kålhuvuden. Söta att titta på är dom, doftar gott gör dom men smakar dom gott? Jag står fast vid samma uppfattning som när jag var 3 knortar hög. Det gick att äta ett men sen blev det beskt och ganska tråkig smak. Jag vet inte om man ska göra på något speciellt sätt för att få dom att smaka bättre. Finns det ens? Äter du brysselkål?

Dagens lunch. Pasta med brysselkål och knaperstekt bacon. Plockade jag bort brysselkålen smakade pastan precis så som det ska göra för att jag ska tycka om det. Knaperstekt bacon is da shit. Men det vet ju varenda levande varelse nu för tiden.

Pastan räcker till 2 normalportioner eller till 3 men då är en av portionerna till en tjockisopererad

1 halv gul lök
1 halv röd spetspaprika
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap, honung
en skvätt grädde
salt & peppar

1 pkt bacon
några brysselkål, helt efter tycke och smak
parmesan

Koka brysselkål i lättsaltat vatten i 7-8 minuter. Knaperstek bacon och lägg på ett hushållspapper för att rinna av. Koka pasta.
Finhacka lök och vitlök. Skär paprika. Lägg allt i en stekpanna med lite olja, låt det bryna tillsammans. Det ska inte få färg. I med senap och grädde. Smaka av med salt och peppar. Lägg i brysselkålen. Häll av pastan och blanda samman. Strö över bacon vid servering och hyvla över parmesan. Ät dig mätt!


11 svar till ”DAN FÖRE DAN FÖRE DAN. ELLER?”

 1. Min dotter har i socker i vattnet utöver salt, det skall visst neutralisera beskheten! Jag har inte testat själv, men hon äter det nu mer, fast hon aldrig har gillat det innan =0)

 2. Tack för en fin blogg… :)

 3. Mmmm brysselkål är supergott – jag kokar först lite snabbt sen steker jag dem med rödlök i olivolja med en klick smör.. Jag lovar – skålarna rensas snabbt!

 4. Två dan… tror jag! ;)

  Önskar dig en riktigt God Jul, kram!!

 5. Brukar göra precis som både Annica och Sanna skriver. Eller ostgratinera dem. Hey, vad blir inte godare tillsammans med en massa ost?!

 6. Åh, så gott det ser ut!:)
  Önskar dig en fin & kärleksfull jul!

 7. Det ser väldigt gott ut och jag har faktiskt lärt mig äta brysselkål :o)

  God Jul!!

  //Linda

 8. Jaa inte vet jag om det finns något antal :-) är över 60 år och jag har då sagt många dan före dan ………:-)
  Håller med dig om brysselkål, ingen favvo men såg att Ernst panerade dom så det såg ut som köttbullar. Man skulle ju kunna prova.
  Önskar dig en riktigt God Jul!

 9. God jul på självaste dan!

  Har som du svårt för brysselkål men älskar bacon. Men jag har ett kanonrecept på de små fina huvudena, återkommer med det när vi är tillbaka från landet till stan där jag har det – kan det inte utantill… Även Gordon Ramsey har ett bra recept som jag såg nån dag här i veckan på TV. Borde gå att googla. De är tydligen smällpackade med nyttigheter så det kan ju vara värt att prova igen. Återkommer!

  Ha det bra denna snöfria jul – i alla fall här i Sörmland!

 10. Hej Helena, tack för mysig kommentar hos mig!
  Önskar dig en riktigt glädejefylld julafton med dina nära och kära! Kram Joy

 11. Jag gillar brysselkål. Ångad och sedan smörfräst, med salt och peppar och kanske en skvätt grädde till julmaten… Eller asiatiskt med sesamolja, lite citron och soya… Eller i en gräddig soppa…

  Fast man måste nog gilla lite kålbeska och det gör inte alla. Bara att trösta sig med att alla inte KAN gilla allt. Själv tror jag aldrig att jag kommer att gilla sig vare sig gröt, ris a la malta eller inälvsmat. Trist, men så är det. Å andra sidan rätt spännande att vi gillar olika saker.

  Tänker fröken Dill och hälsar så hemskt mycket God Fortsättning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.