CITRONKAKA

citronkaka

 

Jag har fått nippran på att göra maränger och pga det så blir det ju en hel del äggulor över. I vanliga fall hade jag ju naturligtvis valt att göra glass av det men total avsaknad av plats i frys gör det hela omöjligt och då får det bli mjuka kakor av det. Som är, en citronkaka med glasscreme och vinbär. Smakade inte skit så att det störde. Alls. Glasscreme ska säkert, om man följer regelboken, endast användas till fyllning av tårtor men att följa den där boken är inget som jag känner för att göra!

Den observante kan även se att det ligger ett fåtal krusbär på toppen! Detta ljuvliga bär. När det här husets köptes  så fanns det en enorm, ENORM, krusbärsbuske som gav mängder med bär men efter nåt år så hände något. Den började liksom vissna, slokna och det kom varken bär eller blad så det var med sorg i hjärtat som jag kapade ner den hela vägen ner. Nu efterhand är jag tacksam att jag var slö och behöll roten för nu har den börjat att ta fart igen. Det kan nog bli en lika gigantisk buske igen. Jag håller alla tummar och tår jag har! Detta året har jag dock fått nöja mig med ett tiotal bär.

I eftermiddag är det tänkt att sommaren ska komma tillbaka och jag sitter här inne och väntar på undret. Äntligen sol igen! Det har varit skönt med några mellandagar med lägre temperaturer och lite regn men nu räcker det. Det måste bli ordning på torpet! Jag vill ju underhålla den där brännan som jag på nåt vis har fått till detta året. Aldrig har jag varit såpass brun trots att jag solat förr, typ.

En obligatorisk tupplur står nu på schemat. Balansen min kräver det för den har tagit slut!

Citronkaka

 5 äggulor
2 dl strösocker
100 gram smör
1 dl mjölk
saft och finrivet skal från 1 citron
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och rör i mjölk och citron och häll detta i äggsmeten. Rör om och tillsätt alla torra ingredienser. Häll i en smord, bröad form och grädde i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna på galler.

Glasscreme

2 dl grädde
2 dl vaniljkräm

Vispa grädden och blanda i vaniljkrämen.


Ett svar till ”CITRONKAKA”

  1. Hej fina!
    Tänker på din krusbärsbuske. Hade en likadan som inte heller är så stor längre och dessutom flyttad. Men jag funderade på om din buske skulle kunna gilla att få lite vanlig hederlig gödsel omkring sig redan nu i höst.

    kram och jag tänker på dig och Mats. <3<3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.