BAKA BAKA BORT DIN SURA MIN

Ingenting har fått mitt humör att vända idag. En riktigt jobbig dag med allt vad det innebär. Det går upp och det går ner för alla och för mig har det gjort en djupdykning modell brutal. Jag kan inte för mitt liv förstå vad det beror på. Ångest, oro och ilska blandas om vartannat. Det är en sanslös röra! Jag har försökt sova bort det, prata bort det, äta bort det men inget vill. Det gör ont. Sova går inte för det bara maler, prata går men hundarna undrar vem jag pratar med och blir helstressade därför bör jag hålla tyst, äta går ju som bekant inte heller eftersom det tar tvärstopp. Ibland är det svårt att vara jag.

Strax efter lunch tröttnade jag rejält och bad min älskade Mats att försöka komma hem tidigare eftersom jag, vid det laget, mer eller mindre tuggade på knäskålarna. Han är det enda som kan hjälpa. Rar som han är så kom han naturligtvis hem så fort han bara kunde. Den tryggheten önskar jag att alla hade. Det är det som gör att jag älskar varje sekund med honom. Underbara människa. När jag väl visste att han var på väg hem så lyckades jag på något sätt placera tankar, ångest och oro lite åt sidan och ägnade mig istället åt att baka bröd.

Jag la ner all ångest, ilska och oro tillsammans med frön, nötter och frukt. En makalös blandning. Det behövde inte jäsa, bara att klabba ihop, dänga ner i en form och skicka in i ugnen. Sula in det bara! Så, här är mitt ångestbröd. På med rejält med smör och sätt igång att tugga.

En sak till. Fikon kan vara det absolut godaste som finns.

1 rejäl jäsfri limpa

4,5 dl filmjölk
1 dl sirap, mörk
3 dl vetemjöl
2,5 dl rågmjöl
2 dl linfrö, krossade
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn 
2 tsk brödkryddor
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
1 dl pistagenötter
1 dl blandade nötter
1 dl torkade fikon
1 dl torkade aprikoser

Blanda alla till en klibbig smet. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll i smeten. Strössla lite havregryn på toppen. Ställ in i förvärmd ugn, 200 grader, i 45 minuter. Låt limpa svalna något i formen. Receptet jag utgått ifrån kommer från Leila Lindholm


30 svar till ”BAKA BAKA BORT DIN SURA MIN”

 1. Vissa dagar är ju bara sådana! Vilken go make :)
  Underbara bilder på ett bröd som ser jättegott ut! Och ja fikon är mums!

 2. Vissa dagar alltså…
  Tur att man har någon att luta sig emot när dessa dagar kommer.
  Men jag håller med om att baka, det är bra terapi det.

 3. Helena! Vilken fantastisk blogg du har. Poetiskt skimrande bilder, och ett språk som inte går av för hackor. Starkt och välformulerat. Och så sant, så sant – det där om fikonen också. /hils Sofija.

 4. Härligt med ett bröd med smak!

  Såg igårkväll avsnitter om bröd i Sverige i ’Landet Brunsås’ på svt-play – mer hembakt eller bageribakat bröd åt folket! Du gör nu en god insats genom att bidra med receptet Helena :)

 5. sv: Tack för den fina kommentaren, och jag måste bara säga – WOW, vilka snygga bilder du har på din blogg. Hit kommer jag tillbaka! :)

 6. Usch, det låter som en riktig skitdag! Men de dagarna kommer och går som alla andra dagar i livet, förhoppningsvis så har det vänt lite idag så du slipper andnöd.

  Förresten, fikon är inte alls gott, det känns som att tugga på äggskal :-)

 7. Usch, det låter som en riktig skitdag! Men de dagarna kommer och går som alla andra dagar i livet, förhoppningsvis så har det vänt lite idag så du slipper andnöd!

  Förresten, fikon är inte alls gott, det känns som att tugga på äggskal :-)

 8. Brödbak kan vara riktigt bra när det gäller att kanalisera känslor. Bra på många andra sätt också. Härligt att maken kom hem när du som mest behövde honom. Sådant är ovärderligt. Hoppas att du känner dig bättre till mods nu. PS: Fikon kan vara så otroligt goda men ibland tror jag att de tar in dem alldeles för omogna. Då får de aldrig någon smak.

 9. Jag har också hamnat i en svacka,försökt baka bort det,och inte bara lite massa bakning.a de är bra att ha någon som gör så att man mår så mycket bättre på liten stund,önska ja hade det.
  jag är så förstummad av dina bilder,helt otroligt vackra.önskar jag kunde få så fina bilder.

 10. Här sitter jag med en spinnande katt på axeln, eller rättare sagt han ligger bakom mitt huvud och liksom kramas med kinden, tänkte försöka skicka över den känslan till dig! Herregud va mycket du gått ner i vikt! En stor kram från Anna och Larsson (den spinnande katten)

 11. SV; Absolut! Vilken fin blogg du har! :)

 12. Usch vad jobbigt med sådana dagar. Man tycker att vi alla förtjänar att må bra varenda dag, men sån tur har man inte alltid.

  Ditt bröd ser iaf jättegott ut! Bra att du fick göra utlopp för dina känslor och i ett fint bröd dessutom! kram

 13. Tänk att ha en sån livlina – underbart!

  Bakning är rena rama terapin för mig, det bästa som finns. Att glömma allt och bara ge sig på en dag – funkar alltid.

  Styrkekram!!

 14. ja tänk att brödbak kan få en att må lite bätte i alla fall för en stund. Känner med dig. Om man läser alla kommentarer på ditt inlägg så har du det många som ser ditt inlägg och känner med dig. Du är inte ensam..kanske det kan trösta lite mitt i allt det jobbiga. Kram

 15. MUMS!!!

 16. gott de ser ut!

 17. Härliga bilder, ser riktigt gott ut! :D

 18. Puh… tråkigt att höra att du har haft det jobbigt men kom ihåg att det alltid går över. Alltid! Och genast nu – med en gång – kan du känna stolthet över vilket vackert inlägg du har gjort med ett bröd som ser helt ljuvligt ut.

 19. Ser helt underbart fint ut! Skönt ändå att kunna kanalisera det dåliga i något. Som ser så gott ut sen.

 20. Åhhhh ibland är livet inte bara upp : / Vad vackert du skriver poetiskt och fint STOOOOOR kram från en som känner igen sig då och då! Sofia

 21. Hoppas att du får en bättre onsdag!

 22. Ibland är dagar som en strålande sol… när den nästa dag kan vara platt som en pannkaka! tur du har ett andhål o en ventil! =)
  Kram!

 23. Tack för recept, vad gott det ser ut. Och vilka fina bilder du tar ! Hoppas du mår bättre igen, livet består ju av alla känslor.
  Ha det fint !
  Lisa/Lisas trädgård

 24. Ja, det är troligtvis ingen tröst men jag förstår precis hur du har mått idag så har jag känt under några veckor nu och jag har ingen aning om varför.

  Till något helt annat, vilka otroligt bra och coola bilder du tar! :-)

 25. sv: tack! och vilken fantastisk blogg du har!

 26. Jag är inte arbetssökande men en vän till mig är och har en blogg om ämnet. Men ajg hoppas man slipper vara det alltför länge, när man är klar med studierna. :D

 27. Det är kärlek det, inga pengar i världen kan köpa något som ens kommer i närheten!

 28. ohhhhhhhhhhhhhhh! jag bara avgudar dina vackra bilder. Så himla duktig du är!! Vackra matbilder är nog… det finaste… och kreativaste ( ok, iaf nästan ) som finns. Fortsätt fota!!!! Kommer fortsätta kika in här.. :)

 29. åh, himla fin blogg du har! :)

  och receptet tackar jag för, det blev min kvällsmat igår! himla gott :)

 30. Vilka underbara foton!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.